Meestal wordt een tyleenslang gebruikt van 25, 32 of 40 millimeter in diameter.
De tyleenslang van 16mm beschikt over het KIWA-keurmerk. Dit betekent dat de tyleenslang geschikt is voor drinkwater. Als een tyleenslang het KIWA-keurmerk heeft, ziet u blauwe strepen aan de zijkant van de slang.
Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven.
Diameters 16 en 25 mm leverbaar op rollen van 10 en 50 meter. De hoofdleiding is een verdeelleiding vanaf de hoofdkraan en heeft meestal een diameter van 22 mm. De belangrijkste aanvoerleidingen hebben doorgaans buizen met een diameter van 15 mm. Voor tappunten binnen en buiten wordt 12 of 15 mm gebruikt.
– Wanneer je als klant je eigen beregeningssysteem aan gaat leggen krijgen wij vaak de vraag hoe diep je moet graven voor de aanleg van een Tyleenleiding. Het antwoord is: ongeveer een halve meter diep.
Welke wanddikte tyleenslang? Voor de tyleenslangen in ons brede assortiment geldt een wanddikte van tussen de 18 en 68 millimeter. Deze is afhankelijk van de toepassing - water of gas - en het specifieke type. Ook de diameter speelt hierin uiteraard een rol: hoe groter de diameter, hoe groter de wanddikte.
De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik!
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
Wilt u twee rollen tyleenslang aan elkaar bevestigen, dan kunt u ze aan elkaar koppelen met een tyleen rechte koppeling, ook wel sok genoemd.
Met een tyleen koppeling maak je een sterke en waterdichte verbinding tussen meerdere tyleen slangen. Voor bijvoorbeeld een beregeningssysteem, leg je de tyleen slangen onder de grond. Een betrouwbare tyleen koppeling onder de grond is dan noodzakelijk.
Helaas is tyleen niet geschikt voor warm water. Zowel de temperatuur geeft problemen en stilstaand warm water wat lauw warm wordt geeft kans op legionella.
In de meeste gevallen kunt u uitstekend uit de voeten met de harde vorm van tyleen. In gevallen waarbij vele bochten dienen te worden aangelegd, is het verstandig om voor de flexibele (en iets dikkere) zachte variant te gaan. Vanwege de flexibiliteit kunt u deze namelijk eenvoudig in de gewenste vorm buigen.
Water. Elk type slang is geschikt voor water. Dat betekent dat je PVC, NBR, EPDM of RVS kunt gebruiken.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
Een andere belangrijke eigenschap van tyleen slangen is hun UV-bestendigheid. Dit betekent dat de slangen bestand zijn tegen veroudering en beschadiging door zonlicht, waardoor ze een lange levensduur hebben en minder vaak hoeven te worden vervangen.
Elke meter aan hoogte die moet worden overwonnen zorgt voor een daling van de waterdruk met 0.1 bar. Zo daalt de waterdruk dus door het hoogteverschil: Begane grond: 2,4 bar.
Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen.
Voor het aanleggen van een buitenkraan wordt over het algemeen een tyleen slang 16 mm en een koperen buis 15 mm gebruikt.
De ZPE tyleenslang is geschikt voor een waterdruk tot 6 bar. Heeft een een hogere waterdruk nodig, dan kunt u kiezen voor een HDPE tyleenslang voor water met een maximale werkdruk van 16 bar.
Wanneer het materiaal wordt verwerkt onder hoge druk ontstaat hogedichtheidpolyetheen (HDPE). Dit materiaal is zeer sterk en kan werken met drukwaarden tot en met 16 bar (PN 16).
Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Hierdoor is het belangrijk om voor de winterperiode altijd het beregeningssysteem vrij van water te maken.
Voordelen tyleenslangen
Zeer goed lasbaar, tot 100% trekvaste en waterdichte verbindingen. UV-resistent. Vorstbestendig, en daarom onder en bovengronds toepasbaar.