Een storende laag of een vast gereden bodem zullen ervoor zorgen dat uw nieuwe planten het niet optimaal doen. Zware kleigrond kan een prima grond zijn, maar is moeilijker te bewerken, daarom wordt er vaak een toplaag van tuinaarde aangebracht. De laag nieuwe aarde mag niet dikker zijn dan 10 tot 15 cm.
Lucas raadt aan om de klei ongeveer 70 cm diep af te graven. Vervolgens breng je een zandlaag van 30 cm aan, gevolgd door een laag tuinaarde van 40 cm, zodat je uiteindelijk weer op hetzelfde niveau terecht komt, alleen kun je nu wel alle kanten op met de tuin.
Hoe dik moet tuinaarde worden aangebracht? Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden. Ook wanneer u er graszoden op gaat leggen adviseren we deze laagdikte.
Doorgaans wordt een tuin opgehoogd of aangevuld met , een wat grovere versie van potgrond. De aanvullende grond wordt door de bestaande grond gemengd tot een diepte van 40 of 50 cm, zodat zeker de oppervlakkiger wortelende planten een egale ondergrond hebben om in te groeien.
Kies bij voorkeur voor borders van minimaal 50 cm diep. Dan valt er ook iets meer van te maken. Liefst nog dieper om zo ook echt ruimte te maken voor een mooie opbouw van borderplanten.
Rekenvoorbeeld - Hoeveel tuinaarde nodig? Stel; u wilt uw tuinborder van 12 meter lang en 3 meter breed ophogen met 7 centimeter tuinaarde. De formule ' lengte x breedte x diepte/dikte ' wordt in dit geval: 12 x 3 x 0,07 = 2,52 (kuub).
Nieuwbouw richtlijnen. Hoeveel grond u het best kunt afgraven is afhankelijk van zowel de bodem als de bestemming. Gaat het om het afgraven van een gazon, dan volstaat een diepte van 10 tot 25 cm. Meestal is een diepte van 20 cm voldoende voor een pad voor wandelaars.
Belangrijkste Verschillen tussen Potgrond en Tuinaarde
Potgrond is ontworpen voor containerplanten en zorgt voor betere luchtcirculatie en waterafvoer, terwijl tuinaarde bedoeld is voor direct gebruik in de tuin, biedt het meer voedingsstoffen en is het beter geschikt voor grote tuinprojecten.
Een tuin moet je eerst afgraven en vervolgens weer ophogen om een goede drainage te verkrijgen. Drainage houdt in dat het hemelwater wordt afgevoerd waardoor je niet met een binnenmeer blijft zitten in je achtertuin na een flinke stortbui. Door drainage zal het water snel worden weggevoerd naar de riolering toe.
Met de aanwezigheid van het gele zand is dit een mooie combinatie.Wat wel belangrijk is, is dat je de bovenste laag (dus het gele zand) vermengt met je tuinaarde. Dus je verspreid de tuinaarde over je toekomstig grasveld en vermengt de tuinaarde met het gele zand.
De aarde/grond die het best geschikt is voor gebruik in de moestuin bevat veel compost en organisch materiaal. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet namelijk goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem van je tuin. Let op: Tuinaarde is vaak iets goedkoper dan potgrond, maar gebruik geen tuinaarde in je bloempotten of plantenbakken. Tuinaarde is namelijk een stuk zwaarder en niet luchtig genoeg voor in een pot.
Teelaarde, tuinaarde, zwart zand, zwarte grond… Allemaal synoniemen voor één en dezelfde grond. Teelaarde is grond die voornamelijk bestaat uit zand en organische stoffen.
Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
In een m³ zit namelijk 1000 liter. In dit voorbeeld is het dan: 1,17 x 1000 l/m³ = 1170 liter. Vervolgens deelt u het aantal liters wat u nodig heeft door het aantal liters wat er in een zak zit (we kiezen in dit voorbeeld de Universele potgrond van Primaterra in 40 liter verpakking): 1170 / 40 = 29,3 zakken potgrond.
Ruimte creëren met licht en symmetrie
Met licht en donker kun je in een kleine tuin optisch ook al een hoop veranderen. Verf bijvoorbeeld de schutting of muur achter in de tuin in een donkere kleur, zo ontstaat er meer diepte. Ook is symmetrie in de tuin superbelangrijk wanneer je deze groter wilt laten lijken.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
In principe is het belangrijk om de potgrond bij kamerplanten minimaal 1x per jaar te verversen. Merkt u echter op dat uw kamerplanten er minder goed uitzien - bijvoorbeeld omdat ze ondanks voldoende water steeds gaan hangen - dan is dit ook een signaal om de potgrond te verversen.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.
Stap 7: laat de grond inklinken en hark de grond los
In de laatste stap moet de grond 24 uur inklinken. Om dit proces te bevorderen sproeit u water over het oppervlak. Pas hierbij op dat u niet te voel water sproeit. Laat de grond vervolgens rusten.
De ideale diepte voor het afgraven van graszoden
Het advies luidt meestal om de grond tot ongeveer 15-20 centimeter diep af te graven. Hierdoor krijgen de wortels voldoende ruimte om te groeien en zich stevig te verankeren.
Afhankelijk van het aantal vierkante meters van jouw tuin, duurt het uitgraven van de tuin gemiddeld 1 a 2 dagen.