Tip: als het voor een kaasschotel is, snij de kaas in kleine blokjes.Voor de liefhebbers van verhitte geperste kazen raden wij aan om de kaas vanaf zijn punt in parallelle sneden te snijden. Piramidevormige kazen zijn altijd populair! Als u ze ook lust, is het snijden ervan vrij eenvoudig.
Er zijn geen officiële regels voor het maken van een kaasplankje. Wel wat handige tips: een goede kaasplank kun je herkennen aan de juiste balans en opbouw. Leg de kazen van licht naar zwaar op de plank.De lichte romige kaasjes liggen links vooraan en zo werk je toe naar de pittige, brokkelige kazen.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas.Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Stap 3: de ideale kaasplank rekent zo'n 100 à 150 gram kaas per persoon. Haal de kazen zo'n 30 minuten voordat je begint aan de borrelplank uit de koelkast zodat ze op temperatuur komen en de smaken goed tot hun recht komen.
Bestaande uit 3 broodjes per persoon (wit, bruin, rozijnen, noten). Per max. 4 personen raden wij aan 1 extra brood naar keuze (zie hieronder) bij te bestellen.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de kaas ergens op kunt leggen, dus vergeet zeker je toastjes niet! Melba toast, watercrackers, luxere toastjes met een smaakje, plakjes stokbrood. Je kunt kiezen voor één type toast, of wissel lekker af.
Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak. Haal dus je kazen ongeveer 1 tot 2 uur op voorhand uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kan serveren. Een kaasschotel zonder brood is zoals spaghetti zonder saus.
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
In deze leuke setjes zitten 3 messen: het botermes, een mesje voor zachte kazen en een mesje voor harde kazen. Hierbij is het klein mesje met "vork" op de punt het mes voor zachte kazen. Het mes met het brede lemmet is speciaal voor harde kazen.
Ronde en vierkante kazen halveer je eerst, daarna snij je er spietjes van. Cilindervormige kazen snij je in cirkelvormige schijfjes.Daarna eventueel in driehoekjes. Snij platte, lange kaasstukken in een punt.
Driehoekige kazen
Heb je een lekkere puntbrie? Snijd die dan hetzelfde als een ronde kaas, dus lange en dunne stroken, vanaf de punt tot het uiteinde. Snijd je de brie een beetje kriskras door elkaar heen, zoals de meeste mensen doen, dan gaat er veel van de smaak verloren.
Neem de Goudse kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast om te “chambreren” zodat alle smaakstoffen vrijkomen.
Hoe lang van tevoren kun je een borrelplank maken? Het is het beste om je borrelplank ongeveer 1-2 uur voor de gasten arriveren te maken. Kaas smaakt het beste als het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Als je de plank eerder wil voorbereiden, dek deze dan af met folie en bewaar in de koelkast.
Echte Luikse Stroop wordt gemaakt met appels, peren en dadels. Deze stroop is een prachtige smaakmaker op het kaasplankje. Lekker als combinatie met een blokje oude brokkelkaas. Probeer deze stroop ook eens op een donkere boterham met Biologische Milde Geitenkaas!
€15,00 – €21,00 p.p. Het meest complete assortiment van internationale kaasspecialiteiten. Reken alvast op 275 gram kaas per persoon, rijkelijk gegarneerd met gedroogde vruchten en noten.
Knapperig stokbrood neutraliseert het palet en laat zich uitstekend combineren met zachte (smeer)kazen, robuust bruin brood past perfect bij abdijkazen en traditioneel notenbrood lijkt wel gemaakt om bij smeuïge schimmelkazen te eten. Schotel je je gasten ook zoutere of sterker smakende kazen voor?
(Een gewone kaasplank wordt gegarneerd met een beperkter assortiment: druiven, kiwi's, kerstomaatjes, noten, vijgen, dadels en gedroogde abrikozen.) Voorkeuren (of afgunsten) voor bepaalde kazen mogen zeker vermeld worden bij uw bestelling, dan houden wij er rekening mee tijdens het maken van de kaasplank.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
3-4 verschillende soorten kaas (of meer voor een uitbreide(re) kaasplank) Toastjes, stokbrood, Spaanse zoete crackers en vijgenbrood. Vers fruit zoals druiven, vijgen en zomerfruit. Olijven, noten en gedroogde worst.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Wil je vermijden dat je de rest van de week kaasfondue, gegratineerd witloof en pasta met vier kazen moet eten, reken dan voor een kaasschotel als maaltijd 200 g kaas per persoon, voor kaas bij een broodmaaltijd 20 g kaas per broodje of per snede brood, en voor een kaasschoteltje als dessert 100 g per persoon.