Hetzelfde geldt voor de combinatie van een Ytong- blok met een dikte van 20 cm, aangevuld met een Multipor-isolatie van 20 cm dik. Deze opbouw is goed voor een isolatiewaarde van 0,14 W/m2K.
De Ytong Energy+ bouwblok
De Energy+ bouwblok heeft een zeer lage lambda-waarde (hoe lager hoe beter) van 0.06 W/mK en kan dus zorgen voor zeer goed geïsoleerde muren. Ter vergelijking heeft een standaard bouwsteen een lambda-waarde van ongeveer 0.3 W/mK en voor PUR isolatie ligt dit rond de 0.025 W/mK.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
Gasbeton: licht materiaal en isolerend
Dat de platen industrieel zijn voorgefabriceerd, draagt eveneens bij aan de bouwsnelheid. De stilstaande lucht in de cellen zorgt voor een uitstekende thermische isolatie. Warmte of koude is niet overdraagbaar via de wand.
Ytong is synoniem voor cellenbeton en gasbeton en bestaat uit een serie bouwmaterialen, waaronder blokken (meest gebruikt), panelen, dakplaten en lateien, die bijzonder licht van gewicht en flexibel inzetbaar zijn. Cellenbeton of Ytong is een natuurlijk bouwmateriaal dat bestaat uit en mengsel van kalk, zand en water.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Ytongblokken zijn blokken gemaakt van cellenbeton/gasbeton. Het is een duurzaam product, bestaande uit zand, kalk en water. Het materiaal is licht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar. Tegelijkertijd zijn de gasbetonblokken sterk genoeg om zowel in een dragende als niet-dragende constructie te dienen.
Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
De typische eigenschappen van Ytong zorgen voor een hogere warmteisolatie en betere geluidsisolatie dan andere bouwmaterialen met gelijkaardige densiteit.
Blokken van 15 cm fungeren meestal als tussenmuren, die van 30 à 36 cm vooral als dragende buitenmuur. Voor de dunnere blokken betaal je tussen de 43,5 à 60 euro per m². Voor de dikkere variant tel je tussen de 87 à 117 euro per m² neer." Deze richtcijfers zijn inclusief plaatsing (en lijm), maar exclusief btw.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
YtongMultipor is een minerale isolatieplaat met een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK, wat overeenkomt met andere veelgebruikte isolatiematerialen. Het isoleert thermisch dus goed. Daarnaast is YtongMultipor dampopen. Dat komt door de poreuze structuur.
De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
De hoogte verschilt, beginnend bij 200 tot 400 millimeter. De diktemaat begint bij 50mm en kan worden gekocht tot een diktemaat van 150 millimeter.
Gasbeton blokken wordt veel toegepast bij het plaatsen van binnenwanden of binnenspouwbladen. Maar het is ook goed mogelijk om cellenbeton buiten toe te passen. Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
Vergeleken met gipsplaat ben je met gasbetonblokken langer bezig om de wand netjes af te werken, door het grote aantal voegen. Een voordeel van gasbeton is dan weer het makkelijkere transport.
Door de eerste rij Ytong blokken in waterdichte mortel te leggen en de blokken later ook een waterdichte cement finishlaag te geven, zorgt u dat Ytong muren en andere objecten effectief worden beschermd tegen optrekkend en indringend water.
Lets bevestigen aan Ytong
Jazeker. Ondanks het lichte gewicht is een wand van Ytong cellenbeton stevig en daarmee prima geschikt voor het bevestigen van voorwerpen. Voor lichte voorwerpen volstaan gewone gegalvaniseerde nagels, voor het bevestigen van zwaardere voorwerpen is een Ytong-nagel of een Hema-nagel ideaal.
Wij raden veelal betonblokken aan met een dikte van 10cm. Dit is dik genoeg voor een buitenmuur en relatief goedkoop. Voor eerste keus betonblokken betaal je zo'n €16-17 per m2, zonder afwerking maar inclusief de juiste hoeveelheid metselzand en cement.
Kalkzandsteen scoort goed op akoestische isolatie omdat de blokken zo massief zijn. Ze hebben een hoge brandweerstand en een goede warmteaccumulatie: de blokken houden warmte bij en geven die langzaam af.
Als u een wand gaat plaatsen moet deze verankerd worden met aangrenzende wanden. Dit zorgt voor meer stabiliteit en draagkracht van de Cellenbeton muur. Zonder deze ankers zou de Cellenbeton wand los staan, waardoor de wand kan gaan scheuren of zelfs omvallen. Dit kunt u doen met Veerankers of wandankers dilaterend.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.