Een belegd broodje is een broodje belegd naar keuze van de klant of zoals beschikbaar op het menu van de zaak die de belegde broodjes aanbiedt. Sommige broodjeszaken hebben tot vele tientallen verschillende broodjes op de menukaart staan.
Tips voor een 'gezonder' belegd broodje:
ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm). Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).
Een ander woord voor kleinbrood is 'luxe broodjes', omdat ze geproduceerd worden in kleinere gewichtseenheden en in verschillende, vaak bewerkelijke, vormen.
Een verrassend wit broodje met een Italiaans karakter. Lekker krokant met toevoeging van maanzaad, sesamzaad, paprika, ui, olijfolie, kruiden en tomaat.
Het klassieke Franse boerenbrood, ook wel pain paysan genoemd. Dit zijn grote stevige broden met een dikke korst, die daardoor langer vers blijven. Ze zijn gemaakt van tarwemeel met een beetje rogge of volkorenmeel en vaak ook wat zuurdesem.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Jumbo heeft verschillende soorten belegde broodjes. Frisse sandwiches, knapperige panini's of harde broodjes: je kunt alle kanten op.
Met een ruim assortiment aan lekkere, verse en gezonde producten ben je bij ons aan het juiste adres. Kom daarom langs in één van onze winkels door heel Nederland voor een vers broodje, een lekkere salade of een goede kop koffie. Waar je ook zin in hebt tijdens je reis, bij ons zit je goed.
Echte Duitse Brezel Brezen Pretzel of krakeling
De Duitse bakkerij biedt meer dan alleen verschillende brood variaties. Zo verkopen zo ook Brötchen. Dit zijn mini broodjes in allerlei soorten en maten. Bier- of Käsestange, Kaisersemmel en het laugengebäck zoals de wereldberoemde Brezel, Brezen, Pretzel of krakeling!
Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Een goed ontbijt bevat graanproducten (brood, muesli), zachte margarine of halvarine, melk en melkproducten (bij voorkeur halfvolle en magere soorten), en broodbeleg zoals kaas (bij voorkeur 20+ of 30+), 100% pindakaas of andere notenpasta, fruit, groente of ei.
Zoet broodbeleg
Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten. Zoet beleg zoals confituur, honing, stroop, hagelslag, speculaas(pasta) en peperkoek levert vooral energie in de vorm van suiker en/of vet en weinig of geen essentiële voedingsstoffen.
De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Dit is een broodje met préparé en de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pilipili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.
Wat zijn brioche bolletjes? Brioche is een zacht, zoet brood. Omdat het witbrood zo licht en luchtig is, is het meer een mix tussen brood en cake. Het belangrijkste verschil met ander brooddeeg is dat er extra eieren en roomboter worden toegevoegd.
Italiaanse bol wordt ook wel lunchbol genoemd. Het broodje is twee keer zo groot als een gemiddeld Nederlands broodje en heeft een krokante korst.