De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast. Dit houdt in, dat u er niet op mag staan of lopen.
Een drukverband is opgebouwd uit synthetische watten waar een zwachtel omheen zit. Een drukverband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt. Het wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en omhoog houden, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak aanleggen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen. Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
U draagt de eerste 2 dagen het drukverband. Daarna kan het verband eraf en mag u de hand langzaamaan steeds meer gebruiken. Als het nodig is, kunt u een pleister op de wond plakken. Nadat we de hechtingen hebben verwijderd, kunt u de wond met een crème of zalf masseren.
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).
Tip: Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid. Niet de föhn op een warme stand zetten, u gaat dan transpireren onder het gips met als gevolg dat het vochtig wordt.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Drukverband. Bij een flink bloedende wond leg je eerst een snelverband aan, en als de wond door het verband heen bloedt leg je ook een drukverband aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de ideaalzwachtel, een sterke en rekbare zwachtel waarmee je druk kan uitoefenen op de wond.
Een aantal zaken zijn handig om bij de hand te hebben in een EHBO-koffer, zoals een verbandschaar, zwachtels in verschillende afmetingen, een kleefpleister en een driekante doek, oftewel een mitella. Vergeet ook in de verbandtas geen watten mee te nemen.
Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten. U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel). U de betreffende enkel of knie niet belast.
Een drukverband bestaat uit synthetische watten met daaromheen een zwachtel. Een drukverband wordt aangelegd wanneer je iets gekneusd of verstuikt hebt. De belangrijkste reden om drukverband aan te leggen is om zwelling te voorkomen.
Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb? Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen. professionele hulp het overneemt.
Witte watten kunnen gebruikt worden op wonden waarbij een snelverband niet past (bijvoorbeeld op vingers) en nemen vocht op. Leg de watten nooit direct op de wond maar altijd op een gaasje waar ze niet buiten steken. Zo kunnen ze niet aan de wond kleven en niet gaan irriteren.
In veel gevallen breng je onder het verband een gaasje (bij wonden) of watten (bij een steunverband) aan. Het is dan niet alleen belangrijk om het verband goed op zijn plaats te houden; voordat je het fixeert dien je te controleren of het aangebrachte gaasje of de watten nog op de goede plek zitten.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven.
Volg steeds het advies van de arts omtrent het verwijderen van de hechtingen. In het algemeen kunnen we stellen dat de hechtingen na ongeveer 7 tot 10 dagen kunnen verwijderd worden. Hechtingen kunnen in principe door de huisarts verwijderd worden.
Het drukverband mag niet nat worden. Bescherm dit tijdens het douchen met een waterdichte hoes. Zolang u een drukverband heeft mag u geen auto besturen (i.v.m. verzekering). Over elleboogkrukken, waterdichte hoezen en eventuele anti-jeuk spray, kunt u bij de medewerkers van de Spoedeisende Hulp informatie krijgen.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Heeft u geen wond? Dan mogen de zwachtels 3 tot 7 dagen blijven zitten. U mag de zwachtels er niet afhalen om te gaan douchen.
Als de tenen wit zijn na het zwachtelen, kan dat duiden op een bloedvat probleem. De zwachtel moet dan verwijderd worden. - Doorlekken van het verband. - Afzakken verband (minimaal 5 cm).