Valse sms'jes kan je doorsturen naar [email protected]. Maak een screenshot en verstuur die naar [email protected].
Melding doen via Meld Misdaad Anoniem
U kunt ook anoniem melding maken van cybercrime bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.
Spam-sms'jes komen meestal niet van een andere telefoon. Ze zijn in de meeste gevallen afkomstig van een computer en worden naar je telefoon gestuurd via een e-mailadres of een instant messaging-account. Deze onlineberichten zijn goedkoop en makkelijk te versturen door oplichters.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Rare sms'jes verwijderen
Je kunt natuurlijk elk raar sms-bericht verwijderen zonder het te beantwoorden. Dat is sowieso goed om te doen. Als je het wel zou beantwoorden, kunnen kosten in rekening worden gebracht. Klik ook niet op een linkje in zo'n bericht, want dan kan een virus worden geïnstalleerd.
Ga naar de Berichten-app van je telefoon en kies het bericht van het nummer dat je wilt blokkeren. Tik nu op de drie-puntjes knop. Kies nu Nummer blokkeren en tik op OK.
Word je gebeld door zo'n buitenlands nummer? Bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je niet opneemt of terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt. Je kan er ook voor kiezen om zelf onbekende nummers te blokkeren op je telefoon.
Je bent vaak niet de enige die wakker ligt met de vraag: van wie is dit 06-nummer dat je mobiel belt? Daarom zijn er websites als wieheeftgebeld.nl, waar mensen dit nummer op kunnen plaatsen. Door op elkaar te reageren, ontdek je dan wie er gebeld heeft.
Oproep van Rabobank ( 088 7222600) gaat rechtstreeks naar voicemail.
Wist je dat je verdachte sms-berichten ("smishing") kan melden door een screenshot [*] te sturen naar verdacht@safeonweb.be? En dat werkt zelfs als je geen tekst erbij zet! Met onze technologie is het mogelijk links in afbeeldingen te detecteren en dan verdachte webpagina's te laten blokkeren.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Als iemand jouw nummer heeft geblokkeerd op zijn/haar telefoon en je naar diegene een sms stuurt dan komt die niet aan bij die persoon. Alles wat van het geblokkeerde nummer komt wordt tegengehouden. Als jij iemand hebt geblokkeerd op jouw telefoon dan kun je naar dat nummer wel gewoon sms'en.
Berichten van een specifieke persoon of specifiek nummer blokkeren. Tik in een Berichten-gesprek op de naam of het nummer boven aan het gesprek. Scrol omlaag en tik op 'Blokkeer deze beller'.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Om ervoor te zorgen dat toekomstige berichten van dezelfde afzender als ongewenste reclame worden gemarkeerd, kunt u berichten in de Mail-app melden als ongewenste reclame. Op een iPhone, iPad of iPod touch veegt u naar links op het bericht, tikt u op 'Meer' en tikt u vervolgens op 'Verplaats naar reclame'.
Spam is een afkorting voor spiced ham. Dat het woord spam tegenwoordig synoniem staat voor ongevraagde e-mail lijkt terug te voeren op een sketch van Monthy Python in de jaren zeventig. Daarin figureert een echtpaar dat in een restaurant alleen maar gerechten kan bestellen op basis van spam.
Phishing, smishing en vishing zijn vormen van fraude die gebruikers ertoe verleiden gevoelige persoonlijke gegevens te overhandigen. Phishing verwijst naar frauduleuze mails. Smishing (sms-phishing) verwijst naar frauduleuze sms'jes of WhatsApp-berichten. Vishing verwijst naar frauduleuze telefoontjes.
We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.
Smishing is een specifieke vorm van phishing. Phishing is het 'hengelen' naar persoonlijke gegevens van mensen. Het is een vorm van cybercrime waarbij criminelen je een sms sturen om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen.