Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn.Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Om verzakking na een vorstperiode te voorkomen moet de fundering minimaal 60 tot 80 cm diep zijn. Een fundering op staal komt op de zandlaag die maximaal drie meter onder het grondoppervlak ligt. Als de zandlaag dieper dan drie meter ligt, heb je een fundering op palen nodig.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Bij een terras of oprit in beton is een minimale dikte van 15 cm nodig. Afhankelijk van het gewicht dat het beton moet dragen en het gebruik kan je zelfs gaan voor een betonvloer met een dikte tot 25 cm.
Schep de tuinaarde weg tot op een diepte van 15 cm over het gehele oppervlak. Om vorstschade onder de vloer te voorkomen is het raadzaam om de fundering te voorzien van een vorstrand. Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Dikte betonvloer buiten = 15 cm tot 25 cm
Wil je graag een terras of oprit in beton? Voor buitentoepassingen kies je best voor een massieve betonvloer met een minimale dikte van 15 cm. Heb je voldoende opbouwhoogte? Ga dan voor een dikte van ongeveer 20 of 25 cm met een dubbel wapeningsnet.
De dikte van een betonvloer
Houd rekening met een minimale dikte van 7 centimeter als je een betonvloer wilt laten storten. Deze dikte is nodig om een constructief sterke betonvloer te maken en de kans op scheurvorming te verminderen. Deze 7 centimeter is inclusief wapening en vloerverwarming.
Voor het maken van een fundering van beton, baken je allereerst de omtrek van de fundering af met tentharingen en koorden. Graaf het oppervlak vervolgens tot een diepte van 30 cm uit, met rondom 10 cm extra voor de bekisting. Nu breng je een 15 cm dikke laag van kiezels in de uitgraving aan.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
De vuistregel voor woningen is dat de aanlegbreedte 2,5 tot 3 keer de breedte van de muur is, dus ca. 70 tot 90 cm. De fundering moet op een vorstvrije diepte worden aangelegd, dus ca. 80 cm onder het maaiveld.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Over het algemeen geldt dat een betonvloer minimaal 8 cm dik moet zijn. De exacte berekening kan je het beste overlaten aan een specialist. Bij verbouwingen in huis is dat ook meestal verplicht.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Wij adviseren minimaal 10 cm dikte. Bij zwaardere toepassingen 15-20 cm dikte aanhouden. Kies ervoor om het uit storten te doen met kruiwagen of bestel een betonpomp mee (meestal met maximaal 24 meter slang).
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Hoeveel centimeter je precies moet weggraven, hangt af van de dikte van de vloerplaat. De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Let wel op dat je de randen dieper uitgraaft voor meer stabiliteit!
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
De prijzen van beton variëren tussen de € 120,- en € 150,- per kuub. Dit is echter afhankelijk van het soort beton, de hoeveelheid en de afstand tot de stortlocatie. Om de kosten te drukken bent u bij Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper uit dan bij de concurrent.
Beste vloerisolatie betonvloer
Hiervoor zijn bijvoorbeeld isolatiefolie, glas- en steenwol geschikt. Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kan isoleren vanaf de bovenkant ook op verschillende manieren. Het beste materiaal is niet te dik, heeft een hoge isolatiewaarde en is drukvast.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.