Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
De eerste 2 weken mag u de wond niet weken. U mag dus wel kort douchen maar niet in bad, zwemmen, in de sauna, enzovoort. Bij een wond aan de handen mag u de eerste 2 weken niet afwassen. Als u een pleister op de wond heeft, moet u deze vervangen zodra deze nat en/of vies is.
Houd de wond ongeveer 5 dagen droog en schoon. Na deze 5 dagen mag u weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) in de eerste 7 dagen na de wondbehandeling wordt u afgeraden.
Als u een pleister of verband heeft op de wond, moet u die 24 uur laten zitten. Daarna mag de wond drogen aan de lucht, tenzij u andere instructies hebt meegekregen. De gehechte wond moet 24 uur droog gehouden worden.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Verband of pleister
De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister.
Houd de wondranden bijeen tot lijm droog is, maar raakt de lijm niet aan. Breng ter ondersteuning een of meerdere hechtstrips aan. worden: pijn, warmte, roodheid, uitscheiding van vocht, pus of bloed. Controle van de wond is meestal niet nodig.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken.Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Een pleister moet minimaal 5 dagen blijven zitten. Instrueer de cliënt niet aan de wond te krabben, de lijmkorst valt er vanzelf af na 5-10 dagen. Gebruik geen zalf, crème, of zeep op de wondlijm, omdat de lijm dan oplost en loslaat van de huid.
De wondlijm zorgt voor, net als bij de toepassing van hechtingen, een sterke breukbestendige en soepele wondbedekking. De wondgenezing verloopt net als onder een natuurlijke wondkorst.
De lijm zal vanzelf loslaten na ongeveer 10 dagen net als een gewoon korstje.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Proteïnen of eiwitten vormen naast water het belangrijkste bestanddeel van je lichaam. Heb je een wond, dan is het belangrijk dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt. Die zorgen ervoor dat nieuw weefsel kan aangroeien. Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, ei en zuivelproducten.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Misschien voor iedereen een andere tip betreffend "secondelijm" Kreeg ik van mijn huisarts en het werkt uitstekend: Als je een kloofje hebt of een klein wondje kun je met secondelijm erop te doen de pijn laten verdwijnen en de genezing in werking zetten.
Terwijl u de huidranden benadert, brengt u de huidlijm aan door zacht en continu in de tube te knijpen terwijl u de lijm gelijkmatig over de wond verspreidt. Blijf de wondranden beide vasthouden totdat de lijm plakkerig wordt - dit is meestal binnen 20 seconden. Maak een gladde en gelijkmatige lijm laag.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.