Een oleander heeft altijd veel dorst. Dagelijks flink gieten met lauw water wordt erg gewaardeerd, evenals een regelmatige gift van kleine beetjes gedroogde koemest of (kuipplanten)mest.
Oleander heeft in periode van groei en bloei regelmatig een beetje mest of voeding nodig. Bij voorkeur mest of voeding met ijzer, magnesium en fosforzuuranhydride. Fosforzuuranhydride speelt een belangrijke rol bij het vormen van bloemen. Zeker een aanrader om aan je Oleander te geven.
Bemesten. Bemesten. Een oleander in een pot heeft baat bij bemesting. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf mei tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.
Een oleander in de volle grond snoei je in het voorjaar, bij voorkeur in maart. Dan verwijder je alle beschadigde takken door ze terug te snoeien tot ongeveer 20 centimeter boven de grond, net boven een bladrozet.
Kaliummeststoffen en kalk zijn ook goed voor oleanders
Dit ondersteunt de groei van de scheuten in de tijd, maar mag niet later worden gebruikt dan aangegeven.
Een oleander heeft altijd veel dorst. Dagelijks flink gieten met lauw water wordt erg gewaardeerd, evenals een regelmatige gift van kleine beetjes gedroogde koemest of (kuipplanten)mest. Als de planten te groot of aan de onderkant kaal worden, kunnen ze prima gesnoeid worden.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Wanneer moet je een oleander snoeien? De beste periode om een oleander te snoeien is aan het einde van februari of het begin van maart. In deze periode gaat de temperatuur meestal weer omhoog en dan begint de sapstroom van de plant weer op gang te komen.
De beste bloeiresultaten worden bereikt als oleanders een glazen of doorzichtig kunststof dak boven hun hoofd hebben. Van oleanders is bekend dat, als ze met het hoofd in de zon staan, ze met de voeten graag in het water staan. Dus tijdens zomerse dagen ( ± 25ºC) veel gieten.
Op warme dagen heeft een volwassen oleander wel 10 liter per dag nodig, maar pas op dat de wortels niet verzuipen. Het water moet dus goed kunnen wegvloeien. Bij te weinig vocht kleuren de bladeren geel, met bruine vlekken. Zorg ook voor een goede bemesting.
In de zomer heeft de Oleander veel water nodig, het liefst regenwater. De grond moet voedzaam zijn en het liefst kleihoudend zijn. In de winter moet de plant op een koele plek staan, waar het niet kouder wordt dan 5 graden Celsius. Geef in de winter spaarzaam water.
Het is een plant die maar al te graag in de zon staat en vooral op de warmere dagen is de Oleander in topvorm. Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen.
geef je plant niet te veel water, maar laat de potkluit ook niet helemaal uitdrogen; dien geen mest toe in de winterperiode.
Gebruik voor een oleander in pot speciale grond voor mediterrane planten of kuipplantengrond. De bovenkant van de kluit moet 2-3 centimeter onder de rand van de pot komen, zo is er voldoende ruimte om water te geven. Verpot jonge planten elk jaar, oudere planten om de drie jaar verpotten.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor.
Oleander op een beschutte plek zetten
De Oleander verdraagt namelijk vorst tot -5 graden Celsius. Vriest het harder dan is de kans groot dat de plant schade oploopt. Laat je de Oleander in de winter buiten staan, zet hem dan bij voorkeur op een beschutte plek waar de plant weinig regen en wind vangt.
Oleander houdt van een standplaats in volle zon, bij halfschaduw zal hij eerder opschieten en slungelig worden. Over het algemeen is weinig snoei nodig en is tevens een goede kustplant.
De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk.
Het beste moment om de Oleander te stekken is in juni. Alle onderdelen van de Oleander zijn giftig en bij het stekken van de plant kan wat huidirritatie ontstaan, draag dus voor de zekerheid handschoenen om dit te voorkomen. Dit heb je nodig voor het stekken van een Oleander: een scherp mes of een schaar.
Je hoeft de uitgebloeide bloemen niet te verwijderen. De oleander is een populaire terrasplant. Het is een groenblijvende, bossige heester die veel en regelmatig water vraagt in de zomer. De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten uitdrogen.
De oleander kan best een nachtvorstje hebben, sommige cultivars zijn zelfs winterhard tot -10 °C. Maar om te voorkomen dat je oleander bevroren is na de winter kun je de plant toch beter naar binnen halen.
Een nachtvorstje kan de plant goed hebben. Wanneer aanhoudende vorst voorspeld wordt, de plant binnen zetten in koele/koude ruimte en zo licht mogelijk ( niet in de zon ) De Oleander 's winters aan de droge kant houden, maar niet laten uitdrogen. Een drogere Oleander kan wat meer vorst hebben.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Door de aanwezigheid van hartglycosiden zijn alle delen van de plant giftig. De actieve componenten van de plant hebben een uitwerking op het hart die vergelijkbaar is met deze van vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Vergiftigingen kunnen al optreden bij inname van zeer kleine hoeveelheden plantmateriaal.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.