Hoe dik wordt er gestuct in een nieuwbouw woning? Vroeger werden er lagen van 5 tot wel 1 cm dik stucwerk aangebracht in een nieuwbouwwoning. Tegenwoordig met dunpleister is dit maar 1 tot 2 mm.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
De gemiddelde dikte voor deze stuclaag ligt tussen de 8 mm en de 5 cm. Mocht u een nieuwbouwwoning willen laten stucen dan kan er een filmlaag worden aangebracht dit kan zowel over de betonnen muren en de plafonds.
Kan je nieuwbouwwoning stucen? Ja, je kunt de muren en plafonds van jouw nieuwbouwwoning stucen. Maar houd er wel rekening mee dat er altijd een risico is op (haar)scheurtjes en barsten in het stucwerk. Dit risico verdwijnt nooit helemaal, ongeacht de vakkundigheid van de stukadoor of de kwaliteit van het stucwerk.
Schuur eerst de muren, zodat alle oneffenheden weg zijn en behandel alle gaatjes en kieren met een opvulmiddel. Is dit goed opgedroogd, dan behandel je de muren daarna met voorstrijk. Hiermee fixeer je de nieuwbouw muren, zodat alle verf die je erop smeert, er niet meteen intrekt.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
Renovliesbehang is gemiddeld genomen 15% goedkoper dan het laten stucen van uw muren. Echter is het eindresultaat van stucwerk vele malen mooier dan dat van behang.
Alleen doordat er scheurtjes kunnen ontstaan, word er nog wel eens afgeraden om de eerste 5 jaar geen stucwerk te kiezen. Zo is behang een veiligere keuze en zullen de scheurtjes niet te zien zijn. Na een bepaalde tijd kan er dan wel zonder risico worden gestuukt.
Een nieuwbouw-
Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de klimaatomstandigheden zal 150m2 in de meeste gevallen in 3 opeenvolgende dagen worden afgerond.
Afhankelijk hoe groot en hoeveel oppervlakte (de m²) van de wanden en de plafonds zijn. de gemiddelde prijs van een heel huis stucen ligt tussen de 5000,- en 12.000,- euro exclusief de btw inclusief al het materiaal.
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Breng met een metalen spaan en draaiende bewegingen het gips aan. Deze afwerklaag hoeft slechts 5mm dik te zijn. Gebruik een spachtelmes om een zo glad mogelijk resultaat te bereiken.
Sausklaar betekent dus niks anders dan 'schilder gereed', de wand is klaar om geschilderd te worden. De wand is glad, egaal en vrij van oneffenheden.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Nee, je kunt niet op bouwbehang stucadoren. Op gipsplaat kan je wel stucadoren maar dan moet je wel eerst wel voorstrijken. Bijvoorbeeld met betocontact.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Door het laten stucen van muren krijg je mooie gladde muren en plafonds. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen, daarnaast werkt de stuclaag brand vertragend.
Tips voor de oplevering
De bouwer moet je voldoende tijd geven om de woning grondig te inspecteren. Vanaf de oplevering komen risico's als diefstal en beschadiging voor eigen rekening. Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht. Neem tijdens de oplevering de meerwerklijst mee.
Toch moet u er rekening mee houden dat het zeker een jaar duurt voor al het vocht uit de muren is verdwenen. Zo lang hoeft u natuurlijk niet te wachten met inrichten en wonen. Met een tijdelijk (bouw)behang zijn uw muren voldoende aangekleed en kunnen ze toch gewoon blijven drogen.
Behangklaar in de nieuwbouw
De muren in de nieuwbouw worden 'behangklaar' opgeleverd door de aannemer. De naam impliceert het al, het is 'klaar voor behang', niet voor schilderwerk zoals latex en muurverf. Om deze wanden schilderklaar of sausklaar te maken is even opschuren van de wand bij lange na niet voldoende.
200 grams renovlies is ideaal voor nieuwbouw woningen. Dit dikke renovlies behang is namelijk uitermate geschikt voor muren waar nog vocht in zit. Renovlies van 200 gram is sterk en scheuroverbruggend.
Wellicht heeft u toch verhalen gehoord over de eventuele nadelen van renovlies. Zo zouden de naden van de banen vaak toch zichtbaar zijn, zouden er plooien ontstaan in de hoeken en zou het eindresultaat nooit zo strak zijn als bij stucwerk.
Gladde stuc is gladder dan glas of papier met vezels.De spaan zorgt ervoor als een ervaren stucadoor de muur glad spaant, dat het spiegel glad is. Behang heeft altijd iets van de vezels waardoor het minder glad is. Stuc zit aan de ondergrond vast en behang zit er wel met lijm aan, maar niet aan elkaar verbonden.