De diktes van het multiplex zijn: 3, 3.6, 4, 5.5, 6 en 6.5 millimeter. 8, 9, 10, 12 en 15 millimeter. 18, 21, 22 en 24 millimeter.
triplex/multiplex: triplex/multiplex, okoumΓ©, 18 mm dik, 2-zijdig gegrond (stiho):
Qua dikte gebruiken wij meestal 18 mm, maar dunner en dikker is ook mogelijk (vaak van 9 tot 40 mm). De standaard handelsmaten kunnen handig zijn om rekening mee te houden in het ontwerp van meubels, zeker als je efficiΓ«nt met materiaal wilt omgaan of geen naden wilt.
Het verschil tussen een triplex plaat en een multiplex plaat is het aantal lagen dat voor de plaat is gebruikt. Triplex bestaat uit 3 lagen. Multiplex bestaat uit minimaal 5 houtfineerlagen.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Bestaat watervast multiplex? Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerplaten en omdat hout zonder bescherming niet goed bestand is tegen water, geldt dat ook voor multiplex. Wel is multiplex WBP verkrijgbaar.
Goedkoopste multiplex platen
De okoume plaat is de goedkoopste plaat voor buiten (WBP verlijmd). Populieren platen alleen binnen gebruiken. Grenen underlayment is ideaal voor vloeren en wanden.
Dan is spaanplaat wellicht de juiste keuze. Deze variant behoort, net als OSB en MDF, tot de vezelplaten. Spaanplaat is op de eerste plaats heel betaalbaar omdat het wordt gemaakt van houtsnippers.
Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
Voor elk interieurproject een geschikte meubel multiplex
Zo kunt u kiezen voor een berken multiplex met een berken melamine film. De mooie melamine toplaag zorgt voor een foutloze berkendesign. Ook onze vederlichte multiplex van falcata en albassia fineren is zeer geschikt voor het maken van een meubel.
Er zijn diverse timmerpanelen beschikbaar die heel mooi zijn, maar die zijn zichtbaar gemaakt uit meerdere stukken hout en kunnen net als massief hout krom trekken. Gelukkig is er multiplex! Een plaatmateriaal wat vanaf het oppervlak eruit ziet alsof het van één stuk hout is gemaakt en wat haast niet kan krom trekken!
De beschikbare diktes van MDF vallen onder drie categorieΓ«n, namelijk: 3, 4, 6, 8 en 9 millimeter. 10, 12, 15, 16 en 18 millimeter. 22, 25, 28, 30 en 38 millimeter.
Typen multiplex zijn Okoume; Populieren, Berken, Starplex, Verfplex, Fins Vuren, Ellioti Pine, Radiata Pine, Quickfloor, Greenpaint en Rhinoprime. De houtsoort en de verlijming bepalen of er sprake is van watervast multiplex.
Wat is de prijs van multiplex 18 mm? Wat het kost om multiplex 18mm platen aan te schaffen, hangt af van het materiaal en de benodigde afmeting. Je bent met een prijs van β¬66,98* per plaat van 2500x1220 mm het goedkoopst uit wanneer je gaat voor multiplex 18 mm interieur.
Dat is de B/BB kwaliteit. Bijvoorbeeld Populieren multiplex B/BB. Gaat u voor topkwaliteit en bent u op zoek naar de mooiste multiplex plaat voor binnen? Kies dan voor Russisch berken multiplex wat vaak wordt gebruikt voor het maken van meubels en sportattributen.
Vliegtuigtriplex/buigtriplex
Dit is de dunste triplex die verkrijgbaar is. Het plaatmateriaal is al verkrijgbaar vanaf 0.4mmβ¦. Je hoort het goed: 0.4mm (!!). Buigtriplex wordt veel gebruikt in de modelbouw.
B/BB wil zeggen dat aan één zijde van de plaat fineer met B kwaliteit zit en aan de andere kant fineer met BB kwaliteit. Het dekfineer aan de B kant van de plaat is geschuurd en ongevoegd. Reparaties aan B fineer is niet toegestaan.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
De plaat wordt tijdens het productieproces bestand gemaakt tegen temperatuurverschillen en vocht, waardoor de multiplex exterieur niet zal krimpen of rotten. Al eeuwen voor Christus werd fineer door Romeinen en Chinezen gebruikt, dat verwerkt werd tot het bij ons bekende triplex (3-laags plaatmateriaal).
Uit plaatmateriaal dat is verlijmd met kunsthars (spaanplaat, OSB en MDF) kan formaldehyde vrijkomen. Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur, dat gezondheidsklachten kan veroorzaken. Tri- en multiplex bevatten meestal minder formaldehyde.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Omdat multiplex op veel manieren superieur is aan spaanplaat, is het meestal de betere keuze als de kosten geen probleem zijn.