Bruine bladpunten zijn vaak het gevolg van te koude lucht of een tochtige standplaats. Afstervende en dorre bladeren kun je wegsnoeien door de bladeren dicht op de stam af te knippen.
De oorzaak is zeer waarschijnlijk te droge lucht. De plant verdampt te veel vocht. Hij wordt als het ware door de te droge kamerlucht leeggezogen en vermindert als reactie daarop zijn verdampingsoppervlak. Besproei het blad regelmatig met onthard water of zorg op andere wijze voor een wat hogere luchtvochtigheid.
Nadat de boom is geplant, gedurende de eerste weken 2-3 x per week rijkelijk bewateren. Bemesten van u palm doet u met Osmocote balletjes voor groene planten (dit is langzaam afbrekende meststof) of met gedroogde koemestkorrels.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
Bruine vlekken op het blad heeft in veel gevallen te maken met te weinig water. De echt donkere vlekken of plekken hebben meestal te maken dat de watergift juist weer teveel is geweest. Witte vlekken of kleine spikkels op het blad zou te maken kunnen hebben met een plantenziekte.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Over het algemeen moet een palm goed worden gevoed tijdens het groeiseizoen. U zult versteld staan over de hoeveelheid voedsel die een palm nodig heeft! Gebruik wat speciale palmen meststof en meng daar wat gewone kunstmest (NPK 3-1-2) door.
Alles wat beschadigd/verdord is aan de palm kunt u eraf snoeien, door takken bij de stam af te knippen. Is de stam zwaar beschadigd, dan kunt u deze doorzagen tot aan het punt waar hij nog gezond is. De palm lijkt nu niet zo mooi meer, maar met de tijd zal hij herstellen en nieuwe bladeren laten groeien.
Snoei alleen dode takken en verwijder alle afgestorven bladeren rond de knop, zodat deze kan uitdrogen. Snoei geen bladeren met bruine uiteinden weg, want palmen halen nog steeds voedingsstoffen voor nieuwe bladeren uit afstervende bladeren. Pas op dat je niet te veel snoeit.
Licht en warmte
De palm wenst echter wel veel licht. Daarom staat de palm het liefst voor een raam op het noorden. Een raam op het westen of oosten is mogelijk maar hou dan meer afstand tot het raam. Indien er alleen een raam op het zuiden is, plaats de Areca dan ongeveer drie meter van het raam.
Bij warme dagen, vooral als de palm in een pot staat, is dagelijks een flinke scheut water nodig. De grond mag absoluut niet uitdrogen in de zomer. In de winter is het juist beter om de grond wat droger te houden. Dit voorkomt vorstschade, doordat er minder water aanwezig is wat kan bevriezen.
Een palm heeft veel water nodig als het warm is. Gezien het grote verdampingsoppervlak van de bladeren heeft een palm bij hogere temperaturen veel water nodig. In de zomer in volle zon drie weken zonder water is dodelijk voor een palm in een pot, ook al is die 10 jaar oud.
Bemesten van u palm doet u met langzaam afbrekende meststof (die kunt u ook bij ons aanschaffen) of met gedroogde koemestkorrels. Eerste gift in April, de 2e in Juli. Bemest een palm niet teveel, hooguit 1 plastic koffiebekertje voor een kleinere palm en 2-3 plastic koffiebekertjes voor een grote palm.
Palmbomen kunnen gele bladeren krijgen bij een tekort aan voedingsstoffen. Afhankelijk van de soort grond waarin de palmen staan kan dit een tekort aan ijzer of magnesium (zure grond) betekenen. Voeg in dit geval gedurende de groeiperiode het tekort aan door ijzerstoffen of kalk door de aarde te mengen.
Palmen hebben geen warm klimaat nodig om te groeien, ze groeien juist in koel en vochtig weer. Veel vocht en een lichte plek in de zon of halfschaduw is ideaal voor palmen.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Het blad krult op.
Het krullen van het blad verteld jou dat de plant te weinig water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een overschot aan water. Als het niet aan het water ligt dan komt het door de tocht of een tekort aan warmte.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.