Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben.
De eerste laag van een vloer is een draagvloer. Deze vloer noemt men ook wel de constructievloer. De minimale dikte voor een constructievloer is 12 centimeter. De meest voorkomende dikte voor constructievloer ligt tussen de 15 en 20 centimeter.
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
Over het algemeen geldt dat een betonvloer minimaal 8 cm dik moet zijn. De exacte berekening kan je het beste overlaten aan een specialist. Bij verbouwingen in huis is dat ook meestal verplicht.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Voor het creëeren van een standaard werkvloer kan gebruik gemaakt worden van betonmatten met een dikte variërend van rond 6 of rond 8. Deze dikte is in staat om de verwachte trekkrachten op te vangen en vormt een solide basis voor de werkvloer.
Inschatting dikte betonvloer
Daartoe wordt voor overspanningen tot 7 m de lengte gedeeld door 25 (vuistregel). Bij een overspanning van 5000 mm zal praktisch een vloerdikte van 5000/25+15+10/2 (+dekking en halve geschatte staafdiameter) = 220 mm moeten worden toegepast.
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is.
Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.
Een vloerplaat is, zoals zijn naam aangeeft, een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt. Stamp of tril het zand goed aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van een afrijlat.
Een werkvloer is een ondergrond waarop de fundering droog en vlak gemaakt kan worden. Hierdoor komt het beton in de bekisting niet in contact met het onderliggend zand waardoor geen water aan het beton wordt onttrokken.
In klassieke zin is de werkvloer de vloer van de werkplek, werkplaats of fabriek, waar de werknemers werken. Dat kan de plaats zijn waar met machines wordt gewerkt, maar ook waar de administratie of het denkwerk wordt gevoerd en het management leiding geeft aan het bedrijf.
werkvloer. Een werkvloer is bij een fundering op staal een "vloer" waar de fundering droog en vlak op gemaakt wordt. Deze werkvloer voorkomt dat het in de bekisting gestorte beton in contact komt met het zand (de draagkrachtige grond) en er zo geen water aan het beton onttrokken wordt.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Voor het aanbrengen van wapening in betonvloer gebruiken wij verschillen typen. Voor een gevlinderde woonbeton vloer met een dikte van 7 cm gebruiken wij wapening Ø 6-100 mm. De wapening in de betonvloer buiten is minimaal Ø 8-125 mm. Dit komt omdat de betonvloer voor buiten een minimale dikte heeft van 12 cm.
De gebruikelijke dikte van de triplexplaten voor balkenvloeren en ribpanelen is 16 mm. De gebruikelijke plaatbreedte is 1,22 meter. De handelsmaten van de toegepaste balkdikten zijn 50, 63 en 75 mm (geschaafd 46, 59 en 71 mm).
Bij een dekvloer op een bezemschone vloer moet de totale dikte van de dekvloer, exclusief tegel, minimaal 4 cm te zijn. Inclusief tegel is dit 5 cm. Bij toepassing van linoleum of tapijt wordt uitgegaan van een dekvloerdikte van 5 cm.
De belasting van de vloer mag niet meer zijn dan 240 kg/m 2 met een toegestaan gewicht per partitie van 100 kg/m 2 voor een totale vloerbelasting van 340 kg/m 2.
Indien je de oppervlakte weet van de vloer, weet je ook het aantal benodigde supportliggers met deze richtlijn: oppervlakte (m2) x 0,85. Afstandhouders zorgen voor de juiste betondekking tussen de wapening en de bekisting. Er zijn afstandhouders in allerlei maten, vormen en materialen.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.