Alle drie de granen zijn een goede bron van vele vitamines en mineralen. Ze bevatten allemaal vele B vitamines. Quinoa bevat koper, magnesium, vitamine E en ijzer.Bulgur is een bron van vitamine B1, B5, fosfor en magnesium.
Volkoren granen bevatten natuurlijke vezels, maar ook veel vitaminen en mineralen. Vitamine B1, B12 en B6 bijvoorbeeld en vitamine E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en selenium. Volkoren granen zijn daarmee gezonder dan rijst, aardappelen of pasta.
Langzame koolhydraten
Het zit boordevol met koolhydraten, maar dat is niet per definitie ongezond! Vergeleken met rijst zit er in bulgur 50% minder koolhydraten. En hierbij gaat het om koolhydraten die laag scoren op de glycemische index. Dit betekent dat ze langzamer verteren, waardoor je minder snel honger krijgt.
De zwarte quinoa is toch wel echt de parel onder de quinoa's. Dankzij een uniek extra stofje, anthocyanine, een antioxidant, is dit de gezondste variant van de drie. De smaak is vergelijkbaar met die van rode quinoa, maar de structuur heeft nog meer bite.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd.
"In vergelijking met pasta, rijst en aardappelen bevat quinoa minder zetmeel. Tegelijkertijd zitten er meer eiwitten en aminozuren in, die goed zijn voor spieropbouw en -herstel. En het zit vol met voedingsvezels, die bijdragen aan een goed verteringsproces."
Gemiddeld heb je zo'n 75 gram quinoa per persoon nodig. De quinoa neemt tijdens het koken namelijk nog vocht op en wordt daarmee wel twee tot drie keer zo zwaar. De precieze hoeveelheid quinoa per persoon is wel afhankelijk van je gerecht.
In 100 gram gekookte quinoa zitten 21,3 gram koolhydraten.
Maar daarmee is de kous niet af! Er bestaan namelijk verschillende soorten koolhydraten, zoals je hier kan lezen. En quinoa behoort tot Ma's beste koolhydraatrijke producten. Want veel van de aanwezige koolhydraten in quinoa bestaan uit voedingsvezels.
Bulgur is een perfecte vervanger voor couscous en quinoa. Hij wordt gemaakt van tarwe, zit boordevol vezels en is laag in vet. De nootachtige smaak past prima bij salades, grillades en in tabouleh.
Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de koolhydraatarme leefwijze. Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst.
Koolhydraten en afvallen: wat jij het beste kunt doen
Haal minstens 40% van je dagelijkse kcal uit koolhydraten, maar kies voor langzame koolhydraten. Kies minder snelle koolhydraten als frisdrank, gebak en ontbijtkoek.
Het kost ongeveer 3 á 4 euro voor een zakje van 500 gram. Dat lijkt heel duur, maar quinoa zet nog heel erg uit na het bereiden en je hebt dus helemaal niet zo veel nodig. Maximaal 50 gram per persoon, maar zelfs met minder kun je al een heerlijke maaltijd maken.
Een goed gevulde salade is een prima broodvervanger! Salade zit vaak boordevol groente en dat is lekker gezond. Groenten leveren flink wat vezels, die ook hard nodig hebt wanneer je minder brood eet. Daarbij zijn salades makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld school of werk en snel klaar!
Quinoa en zilvervliesrijst zijn eigenlijk allebei gezonde opties. Quinoa wint het wel in hoeveelheid eiwit (15,5 gram t.o.v. 7,5 gram per 100 gram) en vezels (5,2 gram t.o.v. 4 gram per 100 gram) en heeft dus ook meer gezonde aminozuren.
Koolhydraten en energie
Ook als je wilt afvallen, is quinoa een iets betere keuze, omdat hij de minste calorieën van de vier vergeleken producten bevat.
Het is niet veel gezonder dan andere volkorengranen, het bevat minder vezels dan volkorenbrood of havermout en ook niet bijzonder veel eiwit: maar vier procent.” Wat je zelden leest bij populaire bloggers, is de moeilijke situatie die quinoa veroorzaakt heeft bij de boeren in Peru en Bolivia.
Het hangt een beetje af van het gerecht en wat voor eter je bent, maar gemiddeld kun je uitgaan van zo'n 50-75 gram quinoa (ongeveer 5-7 eetlepels) per persoon.
Je neemt dus een pan met water, doet er wat zout in en brengt het aan de kook. Dan doe je de quinoa erin en kook je het zonder deksel ongeveer twaalf minuten. Om nog wat extra smaak toe te voegen kan je er knoflook, tijm, laurierblaadjes en ui in meekoken; hier kun je natuurlijk zelf mee experimenteren.
De vezels in quinoa hebben een positief effect op de darmen en faciliteren een gezonde stoelgang. Mineralen en vitamine B2 in quinoa zorgen voor meer energie. Antioxidanten en vitaminen zorgen voor een verlaagde kans op een heleboel ziektes, waaronder kanker.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Waar dankt quinoa die superfood-titel aan? Het zaad bestaat voor 16% uit eiwitten, dat is veel in vergelijking met tarwe en zelfs met bruine rijst met spelt of linzen. De eiwitten in quinoa zijn bijna net zo compleet en voedend voor je lichaam als die in vlees of vis. Daarom zijn ook vegetariërs er zo gek op.