De fjorden zijn vaak erg diep.Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.
Het Sognefjord is het langste en diepste Noorse fjord en vormt daarop geen uitzondering. Het loopt zo'n 204 kilometer landinwaarts vanaf de kust ten noorden van Bergen.
In de loop van de 19de eeuw werd Geiranger als toeristische bestemming ontdekt door bemiddelde Engelsen. Wat meespeelde was de diepte van de fjord: deze is maximaal zo'n 700 meter en biedt daarmee mogelijkheden voor grote cruiseschepen.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
In deze periode heb je een zeer koude temperatuur en soms neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Nordfjorden is 14°C in juli en de laagste is -7°C in januari. De maximale watertemperatuur is 18°C en de laagste watertemperatuur is -1°C.
Fjærlandsfjorden, Noorwegen
De fjorden zijn zo kristalhelder en kalm dat het haast lijkt alsof ze van zijde zijn gemaakt. Een van de beste plekken voor een duik in de buitenlucht is Fjærland, een klein dorpje in de buurt van Bergen, waar houten hutten langs de oevers van Fjærlandsfjorden staan.
De warmste maanden en de beste tijd om Oslo te bezoeken is van mei tot en met augustus. De temperaturen stijgen, de bloemen bloeien en u kunt bijna 24 uur daglicht ervaren.
Noorwegen is veilig en kent geen bijzondere veiligheidsrisico's. De situatie is vergelijkbaar met Nederland. Wees in grote steden en op drukke toeristische plaatsen alert op zakkenrollen. Ook de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, is veilig en heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's.
De fjorden zijn vaak erg diep. Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.
Vanuit Nederland en België moet je hier het verste voor rijden, maar een bezoek aan de Geirangerfjord is dat meer dan waard. Het wordt gezien als het mooiste fjord van Noorwegen. Niet voor niets staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Beroemd in het fjord zijn de watervallen Syv Søstrene (Zeven Zusters).
Denk aan bijvoorbeeld soep, pasta's, broodbeleg, sappen en frisdrank. – In Noorwegen betaal je de hoofdprijs voor alcohol en sigaretten, dus dat kun je beter gewoon laten. Als je het een onmisbaar onderdeel van je vakantie vindt, dan kun je het beter meenemen van huis. Houd wel rekening met de invoerrechten!
Sognefjorden. Sognefjorden is het langste en diepste fjord van Noorwegen.
De enige echte officiële fjord van Zweden bevindt zich bij Lysekil. Vlakbij de stad is het zo'n 40 meter diep, maar verderop wel 120 meter. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit die meer past bij een locatie dieper in zee.
De fjorden maken het ook mogelijk om tot ver in het binnenland te kunnen zeevissen. De fjorden bestaan immers uit zout water.
Noorwegen was volledig bedekt met ijs en gletsjers hebben rivierdalen uitgehold tot diepe U-vormige dalen. Wanneer de ijstijd ten einde kwam, smolten de gletsjers geleidelijk aan en werden deze diepe dalen, die wij nu fjorden noemen, gevormd.
Na het smelten van het ijs, zijn deze diepe dalen volgelopen met (zee)water, omdat de bodem zich soms enkele honderden meters onder de zeespiegel bevindt. Hoewel deze fjorden dus in open verbinding met de zee staan, is daar diep landinwaarts, vooral bij de Sognefjord, van eb en vloed maar weinig te merken.
Momenteel zijn fjorden schaarser geworden en nauwelijks te koop op bijvoorbeeld marktplaats of de paardenmarkt. Nu dan hogere prijzen: voor een goed bereden of betuigde fjordenmerrie of ruin betaal je nu gemiddeld 2500-3000 euro.
Alhoewel 'mooist' natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen.
Men houdt nauwlettend in de gaten hoe de wolvenpopulatie in Noorwegen zich ontwikkeld. Bekend is dat de grootste populatie wolven in de enorme wouden nabij Trysil leven. Ze leven deels ook (net) over de grens in Zweden.
In het uitgestrekte land met veel verschillende soorten landschap vind je ook veel wilde dieren. ijsberen, wolven, bruine beren, veelvraten, orca's, bultruggen, walrussen, papagaaiduikers, arenden, lynxen, poolvossen, rendieren, elanden en nog veel meer.
Gemiddeld gezien valt de meeste neerslag in het gebied tussen de Hardangerfjord en Møre, het zuidelijk deel van de provincie Møre og Romsdal. Het observatiestation Brekke, ten zuiden van de monding van de Sognefjord, heeft het hoogste jaargemiddelde met 3.537 milimeter.
Oost-Noorwegen en Zuid-Noorwegen: Hier zijn de temperaturen het hoogst en is het klimaat het meest stabiel. Dat geldt ook voor zuidkust tussen Mandal en Oslo. De temperaturen kunnen hier oplopen tot 25°C of hoger, en in het binnenland zijn ze vaak het hoogst.
In de maanden mei tot en met augustus zijn de Noorse fjorden het best te bekijken De temperatuur is aangenaam. (De zomers in het zuiden zijn zelfs warm!) In het noorden van Noorwegen en in de bergen kan het wel een stuk kouder zijn.