Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een volwassen persoon is 75 milligram vitamine C per dag. Met spruitjes op het menu haal je dit dus met gemak: 1 opscheplepel (70 gram) gekookte spruitjes bevat al 90 milligram vitamine C.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Hoeveel heb je nodig? Je hebt per persoon 200 tot 275 gram nodig. Dat lijkt veel, maar er valt nog 25% af tijdens het schoonmaken.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Spruitjes zijn daarnaast ook nog eens super gezond. Wist je bijvoorbeeld dat rauwe spruitjes 3 keer zoveel vitamine C bevatten als een sinaasappel? Eet je 100 gram gekookte spruitjes dan krijg je 176% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen! Spruitjes zijn ook een bron van selenium.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Volwassenen eten over het algemeen ongeveer 1/2 tot 1 kopje spruiten per dag , wat zorgt voor een goede balans van voedingsstoffen. Voor kinderen is 1/4 tot 1/2 kopje geschikt, afhankelijk van hun leeftijd en voedingsbehoeften. Voeg spruiten toe als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet met andere groenten, eiwitten en volle granen.
Het is het beste om spruiten te eten van ontbijt tot middag, omdat deze complexe voedingsmiddelen je een hoop energie kunnen geven die je de hele dag van brandstof kan voorzien. Ondertussen, als je ze 's avonds eet, kunnen spruiten je rusteloos maken, omdat je de spruiten nog steeds aan het verteren bent terwijl je slaapt .
Een portie van 80 g ( ongeveer acht spruitjes ) telt als een van uw vijf stuks fruit per dag. Bekijk onze afdrukbare infographic om te zien welke porties fruit en groente tellen voor uw vijf stuks fruit per dag.
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.
Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Wat helpt tegen de bittere smaak, is de spruiten koken in gezouten bouillon of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Spruiten zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Ze bevatten opvallend veel vitamine C. Maar líefst 150 mg per 100 gram, evenveel als de rode paprika. Spruiten bevatten ook goede hoeveelheden folaat (vitamine B11), pyridoxine (vitamine B6) en vitamine K.
Ze voeren heel wat nuttige taakjes voor ons uit. Zo helpen ze ons met verteren, houden ze onze darmwand gezond en trainen ze ons immuunsysteem waardoor we minder snel ziek worden. Ze produceren voornamelijk vitamine K en de B groep vitamines zoals vitamine B2, B3 en B12.
Doe de spruiten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook de spruiten in 6 min. beetgaar (om bijvoorbeeld nog verder te verwerken) of in 9 min. zacht. Prik met een vork om de gaarheid te controleren.
Wortel- en kruisbloemige groenten (denk aan wortels, pastinaken, rapen en spruitjes) kunnen een dag van tevoren worden gewassen, geschild en gesneden voor een heerlijke mix van geroosterde groenten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Er is niet één meest gezonde groente, maar het eten van verschillende groenten kan de gezondheid en het welzijn verbeteren. Voedzame opties om toe te voegen aan het dieet zijn spinazie, erwten, zoete aardappelen en tomaten .
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.