Een wachtbuis is een grote kabel die ervoor zorgt dat je de kabels eenvoudig op de gewenste plek kunt trekken en de kabels beter beschermd blijven. Leg de kabel in de grond op een diepte van minimum 60 cm.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Ze worden lood- recht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600 mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld).
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
Diepte grondkabel
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
"Je kan een gespecialiseerde firma contacteren. Zij kunnen zonder graafwerken de leidingen localiseren. De kans is groot dat het personeel van je distributiebeheerder daar ook het geschikte materiaal voor heeft." "De maatschappij van de nutsleidingen weet vaak ook waar zij hun aansluiting gemaakt hebben.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Ruikt u bij het graven een gaslucht? Meld dit dan direct via het landelijk storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009.
Doorgaans worden de kabels volgens de NEN-norm NEN 7171-1.1 op een diepte van 60 centimeter in de grond gelegd, maar in sommige gevallen gaat de voorkeur uit naar 40 centimeter, bijvoorbeeld omdat dat goedkoper kan zijn voor de totale prijs van de aanleg.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
1. Bij een gasleiding in een vochtige ruimte, zoals een kruipruimte, is een mantelbuis verplicht. Bij een eventuele lekkage zorgt deze mantelbuis ervoor dat er geen gas in de kruipruimte stroomt. Het gas wordt via de ruimte tussen mantelbuis en gasleiding afgevoerd naar de begane grond.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Plaats een harde pvc-buis met gladde binnenwand en een buitendiameter van 110 millimeter (bv. een rioleringsbuis SN 4) 50 centimeter tot 1 meter voor de rooilijn. Leg de buis minstens 90 centimeter diep en breng ter hoogte van de rooilijn een duidelijke markering aan dat het de wachtbuis voor het water is.
ENERGIEBOCHTEN EN PIDPABOCHTEN
Ze worden loodrecht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het toekomstige maaiveld).
Een wachtbuis is een buis die buiten het gebouw ingegraven wordt geplaatst en daarin mag maar één gasleiding geplaatst worden. Die wachtbuis dient als mechanische bescherming in overeenstemming met norm NBN D51-006.
Er is een maximum aan het aantal draden door één buis. 16 mm (5/8 inch) schuifbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD bevatten. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD minder.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Een buis mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt, heb je 2 of meer groepen dan heb je voor elke groep een aparte buis nodig. Ook een lasdoos of inbouwdoos mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt. De enige uitzondering is een kookgroep.
Een woordvoerder van het Kadaster legt uit: “Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen.” Dat komt neer op 6371 kilometer graven tot het middelpunt van de aarde.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Normaal gesproken geldt voor bekabeling een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Maar zoals opgemerkt kunnen bepaalde omstandigheden de levensduur flink bekorten. Met name licht met UV-straling en wisselende hoge of lage temperaturen kunnen de levensduur bekorten naar 10 tot 20 jaar.
Een coaxkabel moet op een diepte van 60 centimeter worden gelegd. Deze diepte voldoet aan de wet- en regelgeving voor kabels in de grond.
De 37.000 kilometer lange onderwaterkabel zal Europa verbinden met 16 Afrikaanse landen, in oostelijke richting via Egypte, en via Saoedi-Arabië met het Nabije Oosten. De kabel komt rondom het hele Afrikaanse continent te liggen. Eind 2023, begin 2024 zou ze in gebruik genomen worden.
De kabels in de zee zijn gemaakt van verschillende lagen: koper, polycarbonaat, aluminium, staal, mylar en polytheen. Opgebouwd uit lagen die worden omringd door aardolie-gel, zodat ze goed bestand zijn tegen de druk en de zee. Ze zijn dan ook niet al te dun en laten zich qua dikte vergelijken met een brandweerslang.