Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
De meeste patiënten krijgen na de operatie op vaste tijden pijnstillers voorgeschreven. Meestal een combinatie van paracetamol en de ontstekingsremmer etoricoxib. Het is belangrijk dat u deze inneemt, ook als u geen pijn heeft. Soms wordt ook gabapentine toegevoegd om evt.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven.
Pijn na een operatie
In het ziekenhuis komt vaak acute pijn voor na een operatie, waarbij de pijn ontstaat door weefselbeschadiging. Pijn is een signaal dat u rust moet nemen, maar dit betekent niet dat u stil moet blijven liggen. Een goede balans tussen rust en activiteit is belangrijk voor uw herstel.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten. Lees waar u zich aan mag verwachten op vlak van pijn en pijnstilling.
Patiënten met littekenpijn hebben de typische klachten van een neuropathische pijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen met een klachtenvrije periode van maanden na een operatie ontstaan.
De pijn van uw wond kan veroorzaakt worden door de beschadiging van de huid en onderliggende weefsels. Deze pijn reageert meestal goed op paracetamol en bijvoorbeeld ibuprofen (of een soortgelijk medicijn).
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Vitamines: verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen.
Wat is zenuwpijn na een operatie? Zenuwpijn kan ontstaan na een operatie waarbij zenuwen zijn beschadigd of doorgesneden. In veel gevallen is er sprake van gemengde pijn waarbij weefselpijn en zenuwpijn tegelijkertijd worden ervaren. In principe kan deze pijn bij allerlei operaties optreden.
Pijnbestrijding. De verdoving is meestal na 2 à 3 uur uitgewerkt. Afhankelijk van de aard van de ingreep heeft u daarna last van lichte tot matige pijn. Met pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen kunt u deze pijn meestal goed bestrijden.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Een snijwond geneest vrij snel, vaak al binnen twee tot drie dagen, mits hij goed behandeld is. Over het algemeen geneest een snijwond mooier en sneller wanneer de wondranden glad zijn. Daarbij geldt: hoe scherper het voorwerp waarmee je jezelf snijdt, hoe gladder de wondranden. De littekens zijn vaak minimaal.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De laatste fase heet de rijpingsfase of remodellering. Het granulatieweefsel heeft de top bereikt. Het nieuwe weefsel is nog erg kwetsbaar. Daarom moet dit uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsellitteken.
Fasen van wondgenezing
Er zijn drie fasen die in het proces van de genezing van een wond: de reactiefase, de regeneratiefase en de rijpingsfase. In een grote wond kunnen soms meerdere fasen tegelijk voorkomen maar de uiteindelijke wondsluiting zal toch pas plaatsvinden als ook de laatste fase is voltooid.
Eiwit (of proteïne) is een bouwstof die gebruikt wordt bij de genezing van een wond. Daardoor is de eiwitbehoefte bij personen met wonden hoger. Eiwitrijke producten zijn kaas, melkproducten, vleeswaren, vlees, vis, ei of vleesvervangers.
Pijn kan invloed hebben op het genezen van de wond omdat u hierdoor mogelijk minder beweegt of slechter eet. Ook het verzorgen van de wond kan soms pijnlijk zijn.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Een andere klacht is voortdurende pijn bij het litteken. Af en toe kan er ook een flink stekende pijn (pijnscheut) voorkomen. De pijn kan nog maanden na de operatie ontstaan. Hoelang deze blijft bestaan, is per individu en indicatie verschillend.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.