Het is een populaire gestroomlijnde vis, één van de bekendste tropischevissen in het zoetwateraquarium. De wildvorm van de Botia is te vinden in Indonesië (met name Sumatra en Borneo). Ze leven in de grote rivieren en in de regentijd zwemmen de Clownbotia naar ondergelopen gebieden om te paren.
De anemoonvissen mogen absoluut niet in zoet water worden gehouden!
Kostprijs. Een in het wild gevangen anemoonvis kost 13 tot 15 euro, voor een vis uit nakweek betaal je 25 euro. Hou er rekening mee dat je minstens een koppel neemt. De kostprijs van een aquarium en het bijhorend onderhoud liggen echter veel hoger.
Het houden van een clownvis is buiten de impact op het milieu en de populaties van het oranje visje ook nog eens heel duur en kost veel energie. Je hebt zoutwater nodig om het visje gezond te houden en een groot aquarium nodig zodat de vis voldoende ruimte heeft om te overleven.
Anemoonvissen. Bij Coral and Fish Store vind je een uitgebreid aanbod aan anemoonvissen. De bekendste soort is natuurlijk de Amphiprion Ocellaris, bij de meeste mensen bekend als Nemo uit de bekende Disney film.
Ze is twee keer zo duur als Nemo (een Dory kost tussen de 40 en 100 euro) en heeft een veel groter aquarium nodig (van zo'n 1,5 meter). Bovendien is Dory – héél anders dan in de film – veel stressgevoeliger dan Nemo.
Prijs. Een Picasso doktersvis kost tussen 50 en 80 euro.
Maar: een goudvis is een exoot en mag niet zomaar in een sloot worden losgelaten, "dan verstoren ze het natuurlijk evenwicht", zegt Frank Spikmans in Vroege Vogels. Goudvissen uitzetten om de boel wat op te vrolijken of als een baasje de vis zat is, is geen goed idee.
Een goudvis past zich aan aan zijn omgeving. In een kleine kom, blijft de vis klein. Maar in een groot meer kan een goudvis wel 5 tot 12 centimeter per jaar groeien. De grootste goudvis die ooit gevonden is was bijna een halve meter en woog zo'n 2 kilo.
Deze visjes kun je inderdaad prima met meer dan 2 exemplaren houden.
In een relatief klein aquarium kan je dus geen al te grote vissen zetten, maar verschillende kleinere soorten combineren is net zo interessant. Zo kan je platy's (1), (ballon)molly's (2), tetra's (3) en zwaarddragers (4) in allerlei kleuren samenzetten.
Anders dan in een zoetwateraquarium vindt u in zeeën naast vissen en kreeften nog talrijke andere diersoorten. Hydroïdpoliepen, sponzen, harde en zachte koralen, anemonen, slakken, naaktslakken en mosselen, inktvissen, platwormen, buiswormen, zeesterren, slangensterren, zee-egels, zeekomkommers en zakpijpen.
Een grappig en mooi visje wat zeer geschikt is voor Nano aquaria is de Bullseye Jawfish . Deze visjes kiezen zijn vrij schuw en hebben voldoende schuilplaatsen tussen de stenen nodig om te kunnen schuilen . Ze graven holletjes onder de stenen om te kunnen schuilen.
Goudvissen en sluierstaarten kunnen goed op koud water. Sterker nog, ze moeten op koud water tussen de 10 en 18 graden. Je ziet ze vaak terug in vijvers, koudwater plantenbakken of in de Nederlandse natuur! Ze worden wel eens losgelaten in sloten en meren.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
De goudvis uitzetten in het wild is dus niet handig, maar in theorie zouden ze daar best kúnnen overleven. Roofdieren zullen het waarschijnlijk niet erg vinden als je je goudvis dumpt, maar het is beter om deze gewoon in een aquarium of vijver te laten rondzwemmen.
Er zijn drie soorten windes die je vaak tegenkomt in de vijver, namelijk de Goudwinde, de Zilverwinde en de Blauwwinde. Windes eten o.a. muggen, muggenlarven en wormen in en rond het water. Ze eten ook eigen eitjes en kleine visjes.
De ideale maten zijn minstens 45-60 cm breed en een diepte van 25-50 cm. Een container voor een minivijver is geschikt als deze waterdicht is en het materiaal geen schadelijke stoffen aan het water af kan geven.
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Goudzeelt, de doktersvis. De goudzeelt (Tinca tinca auratus) is een kweekvorm van de oorspronkelijk uit Europa afkomstige zeelt. Hij wordt ook wel de doktersvis genoemd, omdat er wordt beweerd dat deze vis ervoor zorgt dat andere vissen niet ziek worden.
De papegaaivis is een van de weinige vissen die vooral koraal eet.