Zeiken is een bijzonder geval: tegen de gewone tendens in is het van oorsprong een zwak werkwoord, en heeft het er een sterke vervoeging bij gekregen. Dus: Toen het zondag zo hard woei zeek het ook van de regen. Deze zin is correct, maar varianten zoals hierboven beschreven zijn dus ook goed.
zeek, heeft gezeken), verzijken 1) zuchten, diep ademhalen 2) verzuchten, klagen, bedroefd zijn [= Engels sigh (streektalig sike), mogelijk = zeik...
1) Aarzelen 2) Dralen 3) Drentelen 4) Druilen 5) Etteren 6) Griepen 7) Hannesen 8) Klieren 9) Piesen 10) Pissen 11) Plassen 12) Talmen 13) Teuten 14) Treiteren 15) Treuze...
Zeiken definities
Vervoegingen: heeft gezeikt/gezeken (volt. deelw.) 1) klagend praten over iets Voorbeeld: 'Zit niet zo te zeiken, maar doe er wat aan!' Synoniemen: : zeuren, zeveren 2) plassen Synoniemen: : pissen, piesen het z...
In veel talen zijn woorden voor 'plassen' ofwel klanknabootsend ofwel eufemistisch afgeleid van een woord voor 'water, sijpelen' e.d.Ga naar eind114 In het Nederlands is zeiken afgeleid van sijpelen, en wateren uiteraard van water.
Het woord zeiknat staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Werkwoord. Ik zeikte. Jij zeikte. Hij, zij, het zeikte.
lij ('in de lij liggen', 'iemand in de lij brengen') lijden (= ondergaan; 'het lijdt geen twijfel', 'een nederlaag lijden', 'schipbreuk lijden') lijden ('iemand graag mogen lijden') lijp (= niet goed snik, gek)
De eerste “zei” verandert als je de zin in het meervoud zet (Zeiden zij tegen jou …), dus het is een werkwoord. De tweede “zij” kan worden vervangen door “hij”, dus het is een persoonlijk voornaamwoord.
Zei is de verleden tijd van zeggen. Letterlijk: "zegde".
als synoniem van een ander trefwoord: beetnemen (ww) : afzetten, bedotten, bedriegen, beduvelen, belazeren, ertussen nemen, foppen, in de luren leggen, in de maling nemen, in de nek zien, misleiden, mystificeren, pieren, te slim af zijn, tuk hebben, vastpakken, verlakken, vernachelen, verschalken, voor de gek houden.
'pis'. Uit Westgermaans *saikjan 'doen druppelen'. Die (niet in het Fries of Engels aangetroffen) vorm heeft blijkbaar ouder *saihjan vervangen, dat nog in Ohd. seihhen 'smelten; urineren' bewaard is.
De lettercombinatie ei noemen we ook wel de korte ei. Als er over de lange ij wordt gesproken, dan wordt de lettercombinatie ij bedoeld. Sterke werkwoorden met een ij/ei-klank in het woord worden meestal geschreven met de lange ij.
De ei is de tweede letter. Als je goed om je heen kijkt, zie je de ei. In dit ei bijvoorbeeld, samen met het lepeltje. Of dit verkeersbord naast een paal.
Mijn vader komt uit Senegal, mijn moeder is Surinaams-Nederlands, maar ik voel me honderd procent Amsterdammer. Het leven in de stad en De Pijp, waar ik vandaan kom, blijft mijn grootste inspiratiebron. De Pijp is leip.”
Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
6 antwoorden
als water beweegt dan komt het op iets en dan word dat object nat. als je water op iets gooit dat word het nat, maar het water zelf is niet nat.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
b. Werkwoorden met een sterke vervoeging die archaïsch, verouderd of zeer formeel overkomt: lachen, dunken.
ik melk, jij melkt, wij melken. ik molk / melkte, wij molken / melkten. ik heb gemolken.
Zeggen - zei - gezegd
Zeggen zelf heeft in de standaardtaal een sterke verleden tijd: zei/zeiden.