Curcuma wordt ongeveer tachtig centimeter hoog. De plant heeft geregeld water nodig, zowel aan de voet als over de kop. Een permanent vochtige plaats is de meest ideale situatie. Veel licht en zon zijn nodig voor een goede groei en bloei.
Ze is niet winterhard en kan dus beter in een pot geplant worden. Het blad sterft af in november, geef dan geen water meer en zet de pot op koele, vorstvrije plaats om te overwinteren.
Een Curcuma kan 2 tot 5 nieuwe bloemen geven, die ongeveer 3 weken per bloem bloeien.
De Curcuma geeft bloemen in de lente en zomer. Gemiddeld blijft een bloem ongeveer drie weken bloeien voordat het afsterft. De bloem wordt dan geel en droog.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
De combinatie van kurkuma en bloedverdunners wordt dus meestal afgeraden. Gebruik kurkuma niet in combinatie met antikankermedicijnen zoals tamoxifen en ontstekingsremmers zoals sulfasalazine. Kurkuma kan de werking van deze geneesmiddelen verminderen.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Kurkuma houdt van een plekje in de zon met veel daglicht. Om te voorkomen dat de plant uitdroogt geef je ze best twee maal per week water. Houd het waterpeil goed in het oog maar zorg er ook voor dat de grond niet te nat staat om wortelrot tegen te gaan.
Oorspronkelijk komt deze bloeiende kamerplant uit Thailand. Geef de Curcuma plant een lichte warme stanplaats uit de zon. In de zomer als de temperatuur ook 's nachts niet onder de 15 graden komt kun je de plant ook buiten zetten.
Kurkuma zaaien en planten
Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond. Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 kurkuma planten laten groeien in de volle grond.
Nee, kurkuma en curcumine zijn niet giftig voor je hond. Er zijn studies waarbij 12 gram curcumine (dat is ongeveer een kilo kurkuma) geen nadelige gevolgen gaf. Echter geldt voor het geven van een kruid en specerij wel dat bij overdosering er schadelijke gevolgen kunnen optreden.
Slappe bladeren kunnen vele oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je plant te weinig water krijgt, te weinig daglicht of te weinig voeding. Maar ook piepkleine plaagdieren zoals trips, spint en rouwvliegjes kunnen slappe bladeren veroorzaken.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
Verse Kurkuma kun je in de meeste indische winkels kopen, het kan zijn dat je moet vragen naar deze specerij onder de naam geelwortel. Ik raad je wel aan om rubberen handschoenen te dragen bij het verwerken daar je riskeert enkele dagen gele handjes te hebben.
Let op: je kunt verse kurkuma niet rauw eten! Dat is giftig. Je kunt kurkuma vermalen en meekoken. Dus je kunt de verse kurkuma ook niet rauw in een smoothie verwerken!
Kurkuma (Curcuma longa) is de plant waarvan uit de wortelstok de specerij kurkuma, geelwortel of koenjit wordt gewonnen. Daarnaast wordt ook curcumine uit de wortel gewonnen. Het grootste deel van de kurkuma-oogst komt uit India.
De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels, vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen. Door het droogproces krijgen de ondergrondse delen de welbekende gele kleur.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven. De plakjes haal je er voor gebruik weer uit. Je kunt ook de wortel raspen, het vocht eruit drukken en het vocht gebruiken of bij voorbeeld rijst geel te kleuren.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.