Bij strenge vorst bevriest de bovenste laag van de grond tot zo'n 15 cm diep. Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Om de leidingen vorstvrij te houden tijdens de vorstdagen, is een diepte van 60 cm aanbevolen.
Die vorstgrens ligt op ongeveer 600 tot 700 mm diepte vanaf het grondoppervlak. Belangrijk is dus dat het diepste punt van de vorstrand op meer dan 700 mm diepte ligt. Voordat dit kan gebeuren moet er eerst grond afgegraven worden om vervolgens zand, isolatie en een funderingsplaat aan te brengen.
Na een aantal vorstdagen, kan de vorst tot ongeveer tot 20 centimeter in de grond zitten trekken. Dit is afhankelijk van het soort grond. Met name de natheid speelt een rol. De regel geldt: hoe natter de grond, hoe diepter deze bevriest.
Graafwerkzaamheden mogen niet tijdens vorst worden uitgevoerd. Dit is aldus Nadere regels op grond van artikel 5 lid 3 van de Telecommunicatieverordening. Het kan namelijk leiden tot schade aan de apparatuur en kan de levensduur van het gereedschap verkorten.
Als er sprake is van een langere periode met vorst, kan de grond ook bevriezen. Dan sterven er ook veel dieren in de bovenste bodemlagen. Weggebruikers vrezen voor de gladde wegen als het vriest, of in het ergste geval tijdens ijzel. Daarnaast, kunnen er ook waterleidingen bevriezen.
Wanneer je op de grond staat, op zeeniveau, is je lichaam gemiddeld ongeveer 1 m van het aardoppervlak verwijderd. Wanneer je je op 10 km hoogte bevindt, is die afstand 10.000 keer groter. Daar, bovenin de troposfeer, is de temperatuur circa -50°C.
Koude temperaturen kunnen goed zijn voor het bloedvatenstelsel omdat ze de bloedcellen in de huid traint om actief te blijven. Nog enkele tips om de huid gehydrateerd te houden: was uw gezicht en lichaam met handwarm in de plaats van heet water, en gebruik luchtbevochtigers in huis.
Wanneer er vorst in de grond zit kunnen we niet graven (of beplanting plaatsen) en ook het aanleggen van bestrating is niet mogelijk omdat de grond hard is en uitzet. Wanneer je tóch bestrating zou aanleggen en de grond ontdooit, dan loop je een groot risico op verzakkingen.
De diepte van een graf is afhankelijk van voor hoeveel personen een graf is ingericht. Bij drie personen is de diepte circa 3 meter. Het kan wat variëren, maar het is in ieder geval wettelijk verplicht dat (de bovenste) kist minimaal 65 cm onder de grond ligt.
Of het vlak bij de grond werkelijk tot vorst komt, hangt behalve van de weersomstandigheden af van verschillende factoren. Voor de wind beschutte plaatsen zijn er in het algemeen het gevoeligst voor, maar ook van belang zijn bodemgesteldheid, begroeiing en hoogteverschillen.
De temperatuur in de bodem en dieper in de aarde neemt gestaag toe. Op 1-2m diepte varieert de temperatuur nog met de seizoenen maar dieper dan 15m is de temperatuur al zo'n 10-12 C constant. Het zit letterlijk onder onze huizen, maar we gebruiken die warmte nog maar heel weinig.
De 'ongestoorde' bodemtemperatuur (tussen de 2 en 200 meter diepte) ligt in Nederland ongeveer tussen de 8 °C en 14 °C (met ongestoord bedoelen we, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van bodemenergie).
De temperatuur van de aarde is op 150 meter diepte constant 8 à 10 graden. BEO staat voor: Boorgaten Energie Opslag.
De exacte plaats van de vaste laag is zeer verschillend, soms op 10 m diepte, soms pas op 30 m of meer. Hoewel van geheel Nederland inmiddels bekend is hoe de grondopbouw is, zullen sonderingen en eventueel grondboringen uitsluitsel geven over de exacte gelaagdheid van de grond (zie bodemonderzoek).
Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven. Een andere mogelijkheid is de waterleiding te ommantelen met een bekisting met isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk de leiding van een warmtelint te voorzien.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen.
De Nederlandse wet schrijft voor dat er minimaal 65 centimeter aarde moet zitten boven de kist. Bij ons is dat 1.65 meter. Wij houden daarbij ook rekening met dieren die gangen graven. Denk bijvoorbeeld aan konijnen.
Als een graf geruimd wordt, wordt meestal eerst alleen het monument weg gehaald.De steen wordt dan gewoonlijk in stukken geslagen en afgevoerd.De inhoud van het graf, dus de botten, worden niet meteen weg gehaald. Dat gebeurt pas als er opnieuw in het graf begraven wordt voor een andere familie.
Voor zover ik heb kunnen constateren, werd deze vraag nog niet eerder gesteld. In artikel 5 lid 3 van het Besluit op de Lijkbezorging is opgenomen dat in een graf maximaal drie lijken boven elkaar mogen worden begraven. Lid 5 van hetzelfde artikel maakt een uitzondering voor bestaande graven.
Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
De grond waarop u de bestrating gaat leggen moet u tot diepte van 15 tot 20 cm afgraven. Ophoogzand aanbrengen: De functie van het ophoogzand is om een stevige fundering aan te brengen. Breng een laag ophoogzand van minimaal 10 cm dik over het afgegraven deel aan en strijk dit gele zand af met een lange lat.
lichte vorst (-0,1/-5,0 graden), matige vorst (-5.1/-10,0 graden), strenge vorst (-10,1/-15.0 graden) zeer strenge vorst (-15,1 graden of lager).
De wintermaanden kunnen bijzonder moeilijk zijn voor ouderen. Elk jaar lopen een aantal mensen botbreuken en andere verwondingen op als direct gevolg van ijzige trottoirs en temperaturen. Bovendien hebben ouderen in de wintermaanden meer kans op griep of longontsteking en hebben ze het vaker koud.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”