Door de unieke eigenschappen van bamboe, het vermogen om te absorberen en te ventileren, drogen de Bamigo's snel uit zichzelf. Onze tip is dus om de droger niet te gebruiken tijdens de verzorging van je Bamigo's. Zes: Dat de Bamigo's krimpen daar hoef je niet bang voor te zijn.
Het wordt aangeraden om het textiel niet in de droger te laten drogen, maar aan een waslijn of wasrek. Door de sterk absorberende eigenschappen van bamboe zal het vocht aan het overige wasgoed worden onttrokken en blijft het textiel van de bamboe nog vochtig na een droogbeurt in een droger.
Alle Boomba Bamboo producten kunnen duurzaam gewassen worden in de wasmachine. Was de producten niet warmer dan 30 graden. Het is niet nodig om bamboe beddengoed warmer dan 30 graden te wassen, omdat bamboe beddengoed van nature antibacterieel is.
Net als katoen kan bamboe textiel nog iets krimpen. Voor alle modellen kleuren wasmiddel gebruiken, met name ook voor de 'tribal' en panter draagdoek. Let op: Bedrukte draagdoeken (tribal en panter) de eerste keer (en daarna af en toe) koud wassen zonder wasmiddel met een kopje natuurazijn in het wasverzachter bakje.
"Als stof heeft bamboe eveneens veel voordelen ten opzichte van katoen. Het is sterker, zachter en neemt beter vocht op. Door de structuur van de vezel ventileert het heel goed. Daarnaast heeft bamboe een anti-allergene werking.
Duurzame bron
Kleding gemaakt van bamboe is duurzaam indien we kijken naar het verkrijgen van bamboe. Bamboe groeit snel en heeft daarbij enkel zonlicht nodig en nauwelijks water of andere voedingsstoffen. Daarbij zijn er ook geen pesticiden nodig voor het ontwikkelen van bamboe.
Thermo comfort: Bamboetextiel zit warm, maar is daarnaast ook ademend. De open structuur van de bamboevezels zorgt hiervoor. Fris: De bamboevezels zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen.
Bamboe direct in de grond plaatsen verhoogd het risico op rotten. Om rottende bamboe te voorkomen zorg je ervoor dat je de bamboe minimaal 2 cm van de grond plaatst. Het wordt afgeraden bamboe direct in de grond te plaatsen, tenzij de bamboe goed ingesmeerd wordt met speciale bitumen verf of teer.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Het is belangrijk dat je het bamboe niet afdekt. Bamboe hout is een natuurlijk materiaal, wat moet kunnen ademen. Zodra je het hebt afgedekt, vormt er condens en kan het vocht niet weg. Hierdoor komen er uiteindelijk schimmels op het bamboe hout en dat is vervelend.
Wij vergelijken bamboe graag voor u met onder andere een katoenen dekbed. Bamboe wint op bijna alle fronten van katoen. Bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan katoen. Bovendien droogt bamboe ook veel sneller dan dat katoen dit doet.
Kleding van bamboe is zacht én sterk tegelijk
Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft gooit kleding van bamboe hoge ogen, want het materiaal is zacht en sterk tegelijk, dankzij de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht.
Bamboe is ontzettend zacht voor de huid en hypoallergeen. Mensen met een gevoelige huid of met een allergie voor andere textiel, kunnen bamboe met een gerust hart dragen. Bamboe neemt zeer goed vocht op, zelfs meer dan katoen. Met het dragen van bamboe stof ben je tegelijkertijd beschermd tegen schadelijke UV-stralen.
HOE WORDT BAMBOE KLEDING GEMAAKT
In het mechanische proces worden de bamboestengels geplet, gestoomd en gekookt met natuurlijke enzymen waardoor het zachte pulp wordt. De vezels worden dan mechanisch uitgekamd en tot garen gesponnen. Dit is een zeer kostbaar en arbeidsintensief proces.
Vanwege de microgaatjes in de vezel ventileert bamboe heel goed. Het absorbeert vocht zelfs drie keer beter dan dat katoen dit doet! Daarom blijf je beduidend langer fris en droog dan normaal gesproken het geval is. Bamboe voert het vocht ook snel weer af.
De bamboe vezel is van nature een bacterie- en schimmelwerende vezel. Onaangename transpiratie luchtjes, die veroorzaakt worden door bacteriën, hebben hierdoor geen kans van overleven. Hierdoor blijft bamboe ondergoed langer fris en kan het zelfs meerdere malen (zonder te wassen) wordt gedragen.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.
Fargesia 's groeien zowel in de schaduw, de halfschaduw als de zon. De Bamboe plant beschermt zichzelf tegen droogte of vorst, door het blad op te rollen. Zo verdampt de Bamboe plant minder water en zijn ze beter bestand tegen de droogte en/of vorst.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
Omdat bamboe jarenlang meegaat en een bamboeplant soms wel een meter per dag groeit. Ondanks de snelle groei van de bamboe planten heeft kwalitatieve bamboe veel vezels waardoor het slijtvast is en tegen een stootje kan. Doordat bamboe zo snel groeit is het een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld hout.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Dat wil zeggen dat het de huid beschermt tegen infectie en schadelijke invloeden van buitenaf, zoals pollutie. Het versterkt dan ook nog eens je huidbarrière, waardoor die beter bestand is tegen de bacteriën die puistjes veroorzaken.
In de zomer houdt bamboe kleding je koeler dan traditionele kleding, terwijl in de winter bamboe kleding je merkbaar warmer houdt (tot wel 3 graden warmer dan traditionele kleding). Daarom is het dan ok fijn om in de zomer een bamboe t-shirt of een bamboe jurk te dragen. Ook bamboe ondergoed draagt erg prettig.
Bamboe is een gras dat snel groeit. Bamboestengels zijn breed en hard. Door de hardheid van de stengel lijkt bamboe op hout, maar het is eigenlijk verhout gras.