Goed nieuws: die verdwaalde zak koekjes, crackers of chips is maanden na de houdbaarheidsdatum nog gewoon eetbaar.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
U kunt uw pakket altijd volgen via track en trace voor leveringsupdates. Onze versgarantie geldt voor onze kaas, die vers wordt gesneden en vacuüm verpakt voor 7-8 weken houdbaarheid. Met koelpacks verzonden voor optimale kwaliteit.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het product er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gebakken goederen en snacks Gebakken goederen en snacks hebben doorgaans een houdbaarheidsdatum. In de winkel gekocht brood blijft doorgaans vijf tot zeven dagen houdbaar op kamertemperatuur, maar kan één tot twee weken in de koelkast blijven .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Drink veel water . U kunt een spijsverteringsenzym nemen om ervoor te zorgen dat het voedsel dat u hebt gegeten normaal wordt verteerd zonder infecties te veroorzaken. Eet de komende dagen lichte en gezonde maaltijden en zorg ervoor dat u veel probiotica binnenkrijgt. Drink voldoende water.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
“Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit.
Hoewel ranzige crackers je niet per se ziek maken , kunnen ze wel behoorlijk onaangenaam smaken. Als je crackers een zure of visachtige geur hebben, zijn ze waarschijnlijk ranzig. Muffe crackers zijn een ander verhaal. Crackers die muf worden, betekent dat ze vocht hebben opgenomen, waardoor ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels sneller kunnen groeien.
De crackers ruiken en smaken muf, zijn droog, slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De “ten minste houdbaar tot”-datum op een verpakking Ritz crackers geeft de datum aan waarop ze geconsumeerd moeten worden voor optimale versheid en smaak. Na deze datum zijn de crackers nog steeds eetbaar, maar hebben ze waarschijnlijk wat van hun knapperigheid of smaak verloren .
Gebruiker stratosplay mengde zich in de discussie en zei: " Dit is een bijproduct van het verlagen van het vochtgehalte in de crackers . Het verlengt de houdbaarheid, maar ze verkruimelen gemakkelijker. Bron: Ik was een Cracker Baker." De verandering bleef een aantal jaar geleden niet onopgemerkt door de trouwe fans van de cracker.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Controleer regelmatig de vervaldatum die op de verpakking staat: “EXP” of “verwendbar bis” gevolgd door de twee cijfers van de maand en de vier cijfers van het vervaljaar. Dit geldt ook voor bereidingen die door de apotheker werden gemaakt. Na deze datum moet u het geneesmiddel terugbrengen naar de apotheek.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Voedselvergiftiging, meestal voedselvergiftiging genoemd, is het gevolg van het eten van besmet, bedorven of giftig voedsel . De meest voorkomende symptomen van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken en diarree. Hoewel het behoorlijk oncomfortabel is, is voedselvergiftiging niet ongewoon.
Hoewel de textuur en smaak van oudbakken voedsel misschien een beetje vreemd zijn, zolang er verder niets mis mee is, zou het voedsel prima te eten moeten zijn . Je zult geen last krijgen van de bijwerkingen van oudbakken voedsel.
Kortom, het eten van oude chips maakt je niet ziek en brengt geen ernstige gezondheidsrisico's met zich mee , maar het is wel een beetje vervelend.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)
Er zijn speciale richtlijnen opgesteld voor charitatieve instellingen: Informatieblad 76. Hieruit blijkt dat voedsel maanden, soms zelfs jaren, na de THT-datum nog zonder problemen gegeten kan worden.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.