Tot de jaren twintig stond het gebakje nog gewoon bekend als chocoladebol. Rob kwam erachter waar de titel 'Bossche bol' vandaan kwam. ''Die naam ontstond door burgemeester Van Lanschot.Hij maakte via de radio reclame voor Den Bosch en doopte hiervoor de chocoladebol om tot de Bossche bol.
Hier ontstaat het verschil: de soes van de chocoladebol bestaat vanbinnen volledig uit luchtig deeg. De Bossche bol fungeert daarentegen als een 'ballon' en is hol. Ook is de Bossche bol groter. ,,De maat is gemaakt op de grote mond van een Bosschenaar," grapt Bakker Lauwerijssen.
Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1938 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de ...
Een moorkop is een soes gevuld met slagroom, die aan de bovenkant is afgemaakt met chocoladefondant. Sommige bakkers spuiten nog een extra toef slagroom bovenop, die ze eventueel afwerken met een stukje fruit. Ook een Bossche bol is een gebakje gevuld met slagroom en afgemaakt met chocolade.
Sommigen 'douwen 'm in een keer noar binnen', anderen lepelen eerst via een gaatje de slagroom er uit en eten dan met de handen verder. Je kunt 'm ook ondersteboven eten, zodat de chocolade als een soort bodem fungeert. Maar gewoon netjes met mes en vork eten is natuurlijk ook prima, vooral in openbare gelegenheden.
Jan de Groot
Zo nu en dan staat er een flinke rij voor de deur, en dit is niet voor niks. Dé Bossche bollen specialist is toch echt Jan de Groot. Sinds 1938 heeft Jan de Groot de Bossche bol op de markt gezet zo als wij het vandaag de dag nog kennen. En hij noemde het de "sjekeladebol".
Chocolade Bossche bol € 2,70.
Je kan ze invriezen. De chocolade en slagroom zijn van goede kwaliteit.
Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, gedoopt in gesmolten pure chocolade en daarna gevuld met slagroom. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes.
Er zitten 196 kilocalorieën in 1 stuk (65 gram) moorkop. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'moorkop'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hoogstpersoonlijk haalt hij dagelijks zo'n 1500 Bossche Bollen door de chocolade. Want Jan de Groot (Den Bosch, 1971) is naast maker van het succesvolste gebakje van Brabant, ook hoeder van een geheim recept.
Een MINIBOL: deze is ongeveer net zo groot als een mandarijn . Deze kost 1,65 euro per stuk en moet altijd 2 werkdagen van te voren besteld worden.
Die laatste zou verwijzen naar een tulband, het traditionele hoofddeksel van de Moren. De oudste vermelding van de moorkop komt uit 1918 in een advertentie van banketbakkerij J.C. Koldewijn in de Hoornsche Courant. Ook is er een nog ouder Duits recept met dezelfde naam uit 1878, de Mohrenköpf.
Houdbaarheid: ca. 3 dag(en). Deze smaakmaker is het lekkerst als u deze dezelfde dag nog op eet. Wij adviseren u om dit product maximaal drie dagen in de koelkast te bewaren, langer bewaren zal invloed hebben op de geweldige smaak van dit product.
Banketbakkerij Jan de Groot, specialist in de echte Bosschebollen.
Op de homepage geeft het voedingscentrum als antwoord dat een Bossche bol 338 Kcal per 100 gram bevat. In de voedingswaardetabel wordt 292 KCal per 100 gram genoemd.
Houdbaarheid: ca. 4 dag(en). Bij -18 °C: Afgedekt bewaren. Bij dagvers: Afgedekt bewaren op kamertemperatuur.
Bewaaradvies: Houdbaarheid: ca. 2-3 dagen.
Het beste antwoord. De enige echte Bossche Bollen kosten per stuk €2,- bij Jan de Groot. En de mini-bolletjes kosten €1.45.
De geschiedenis van Banketbakkerij Jan de Groot
In 1938 richtte Jan de Groot senior (10-10-1911 tot 23-1-1978) samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal (3-4-1910 tot 29-5-1997) Banketbakkerij Jan de Groot op, gevestigd aan de Grobbedonkstraat in 's-Hertogenbosch.
Het hazelnootgebakje is de grootste caloriebom met 468 kilocalorieën per 100 gram en bevat het meeste vet. Wil je voor wat minder calorierijk en vet gaan? Dan zijn de appeltaart en kwarktaart de beste keus.