Veel moeders zweren tijdens de borstvoedingsperiode bij een tepelzalf die uit 100% lanoline bestaat, bijvoorbeeld Purelan. Zo'n zalf verzacht en verzorgt de tepel en hoef je er voor het voeden niet af te halen (door het wegvegen kunnen nieuwe kloofjes ontstaan).
Tepelzalf. Gedurende de borstvoedingsperiode is het belangrijk om je borsten en tepels goed te verzorgen. Smeer, zeker in de eerste paar dagen, na iedere voeding een dun laagje tepelzalf op om jouw tepels goed te helpen bijkomen tussen de voedingen door.
Tepelkloven behandelen
De wondjes kan je verzorgen met (moeder)melk, een tepelzalf of met babyzalf. Smeer na de voeding een druppeltje melk op je tepel en laat het aan de lucht drogen. Dit heeft een helende en beschermende werking. Als je een zalf gebruikt, kan je het beste een ongeparfumeerde variant gebruiken.
Wanneer moet ik tepelzalf aanbrengen? Gebruik Purelan™ bij elke borstvoedingssessie om pijn te verlichten, de huid te hydrateren en je tepels en huid te beschermen. De zalf hoeft voor het voeden van je baby niet te worden verwijderd.
Gebruik bij het douchen geen zeep op je tepels, want dit droogt de huid uit. Gebruik na het voeden gel-pads uit de koelkast om de pijn door de tepelkloven te verlichten. Smeer na de voeding een zalf op je tepels die lanoline bevat, dit zal ervoor zorgen dat wondjes sneller genezen.
Veel moeders zweren tijdens de borstvoedingsperiode bij een tepelzalf die uit 100% lanoline bestaat, bijvoorbeeld Purelan. Zo'n zalf verzacht en verzorgt de tepel en hoef je er voor het voeden niet af te halen (door het wegvegen kunnen nieuwe kloofjes ontstaan).
Een borstklierontsteking wordt behandeld met antibiotica. In geval van een abces word je verwezen voor een chirurgische drainage. Onder verdoving maakt men dan een snede in het abces zodat de etter eruit kan.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Als je tepelkloven hebt, dan hoeft dat geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeden. Je kunt echter wel tijdelijk je melk afkolven en de gekolfde melk aan je kindje geven in plaats van dat je directe borstvoeding geeft. Zo geef je je tepels de kans om even bij te komen.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Moet jij de deur uit of is je melkproductie teruggelopen, dan is het handig om een voorraad afgekolfde melk in huis te hebben. Afgekolfde melk bewaar je heel simpel in speciale bewaarbakjes of -zakjes. In de koelkast blijft de moedermelk drie tot vijf dagen goed en in de diepvries zes tot negen maanden.
Veranderingen aan de tepel kunnen een aanwijzing zijn van borstkanker. Het kan dan gaan om irritatie, zoals zweren, roodheid of schilfers rondom de tepel. Ook vocht in de tepel, een verdikt strengetje naar de tepel of een ingetrokken tepel kunnen symptomen zijn van borstkanker.
Deze Tepelzalf verzorgt en beschermt de gevoelige tepels tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode en houdt de omliggende huid zacht en soepel. Ook kun je met Tepelzalf tepelkloven verzorgen en verzachten.
Vooral oudere baby's kunnen proberen om de aandacht van hun moeder tijdens het drinken terug te krijgen, bijvoorbeeld door te bijten. Soms zie je vlak ervoor een guitige glimp in hun ogen. Dit soort bijten gebeurt vaak aan het einde van een voeding, of als je baby toch al niet echt geïnteresseerd was in drinken.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel.
Er kunnen ook tekenen van een ontsteking in de tepel of tepelhof zijn. Dit gaat gepaard met pijn, met name tijdens het aanleggen, een rode huid, oedemen en een verhoogde temperatuur. Bij een bacteriële infectie is er mogelijk sprake van gelige afscheiding en een rode tepel.
Afscheiding van helder vocht uit de tepel wordt meestal veroorzaakt door goedaardige aandoeningen in de borst. Pussige afscheiding uit de tepel is meestal het gevolg van een ontsteking of abces in de borst. Bloederige afscheiding kan een teken zijn van een goedaardige of kwaadaardige aandoening in de borst.
Kolven zou geen pijn moeten doen. Als je ongemak ervaart tijdens het kolven of als je blaren of schaafwondjes op je tepel of borst hebt, probeer dan de zuigkracht van de kolf te verlagen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat borstschild (het trechtervormige deel dat over je borst wordt geplaatst) gebruikt.
Een tepelhoedje is gemaakt van zachte siliconen en wordt over de tepel gedragen tijdens de voeding. Een tepelhoedje kan voor sommige baby's een nuttig hulpmiddel zijn om goed aan de borst te leren drinken. Gebruik een tepelhoedje altijd onder begeleiding van een lactatiekundige.
Spoel na de voedingen uw tepels en tepelhof af met water of met een oplossing van een kopje water plus een theelepel azijn. Zuur is gistdodend. Goed aan de lucht laten drogen. Breng na iedere voeding de crème heel dun op tepels en tepelhof aan; dit is effectiever dan 2 tot 4 keer per dag.