Plant de planten in de rij op 25 cm, de rijen op 70 cm en niet té diep. Té diep planten veroorzaakt een slechte groei. De planten worden daarna goed aangedrukt en aangegoten. Zeker de eerste dagen regelmatig water geven.
Plant ze nooit te diep, zorg dus dat alleen de wortels onder de grond zitten en dat het hart boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem altijd met stro om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen en gaan rotten.
Maak een plantgat in je voedingsrijke grond en plant vervolgens je aardbeiplant uit met de kroon van de plant net boven de grond. Druk de grond goed aan aan de basis van je plant en er rond. Plant je aardbeien 35 tot 40 cm tussen de planten. Tussen de rijen kun je iets meer plaats laten 60-90 cm.
Plant ze uit in potten of op een nieuw bed in de volle grond. Laat 30 cm tussen elke plant en 60 cm tussen de rijen. Enkeldragende aardbeien moeten vóór 15 augustus in de grond, doordragende kan je tot eind september planten. Zorg steeds voor voldoende meststof en gebruik bij voorkeur specifieke meststof voor fruit.
Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen. Als de groene aardbeien in zicht komen gaan we trossen doorhalen.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Aardbeienplanten kopen
Aardbeien planten kan tussen de maanden maart en augustus, maar de beste maand is april. Aardbeien zijn zonliefhebbers, maar zet ze niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan.
Extra voeding voor je aardbeien
Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Best geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten.Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben dus tijdens hun groeiproces veel vocht nodig. Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen.
Misschien wel de meest doeltreffende manier om die aardbeien wat meer smaak te geven, is met een frisse marinade. Een tip van redactrice Natalie: “Meng 2 eetlepels limoensap, 2 koffielepels oranjebloesemwater, 1 koffielepel suiker en 2 eetlepels gesnipperde munt.
Zaailingen houden van warmte, dus het belangrijkste is om tijdens de kiemperiode voor een constante temperatuur van 18 tot 20 graden te zorgen. Het kiemen kan een paar weken duren. Een doeltreffende manier om je aardbeien zaadjes warm te verzorgen, is door de zaden in de vensterbank te plaatsen.
Een onbewerkte leembodem wordt voor het planten van de aardbeien met zand en verrot compost verbeterd. Ideaal is het in het voorjaar de groenbemesting met Luzerne (klaver) aan te bouwen, want de wortels dringen diep in de bodem en zorgen voor een natuurlijke beluchting.
Er mogen niet meer dan 5 of 6 planten per vierkante meter staan. Op de regel 30 cm uit elkaar en de regels 60 cm van elkaar. 16. Ik ben altijd in juni op vakantie maar wil toch aardbeien plukken, hoe doe ik dat?
Aardbeien groeien goed in een pot of bak. Als eerst vul je de pot of bak met lichtzure potgrond. Zorg ervoor dat je 40 tot 50 centimeter ruimte overhoudt tussen elk plantje. Plant de stekjes aan de randen van de bak of pot, zodat de aardbeien hier straks overheen gaan hangen en niet in de aarde terechtkomen.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal.
Aardbeienplanten houden van een neutrale grond die niet te zuur is. Dit kun je meten met een pH- meter. Idealiter heeft de grond een waarde tussen de 5.5 en 6.5. Is de grond te zuur, dan kun je kalk toevoegen aan de grond, zoals gesteentemeel.
Bemesting. Als basisbemesting is een gift van 80-100 ton oude stalmest ideaal. Natuurlijk dient u rekening te houden met de landelijke wetgeving omtrent toediening van mest. Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden.
De bloei (witte trosjes bloempjes met vijf bloemblaadjes) begint in mei en kan wel vier tot vijf maanden doorgaan (tot in september, soms zelfs tot in oktober). Al die tijd ontstaan er dus ook oogstbare, rijpe, rode vruchten. Het oogstfeest is definitief voorbij als in de herfst de vorst invalt.
Gedroogde tijm en scherpe hulstbladeren gestrooid rond uw plantjes geven ook een bescherming. Ook koffiedik en gemalen koffie gestrooid rond planten is zeer geschikt en kan sommige naakt- slakken zelfs doden. Biervallen en barrières van droog materiaal zijn natuurvriendelijker. De bierval werkt ook prima.
Standplaats en hoever uit elkaar planten
Uitlopers worden op 30 centimeter van elkaar geplant in de volle grond. Worden de aardbeien in een pot gekweekt dan mogen er vier tot vijf planten in een pot van 10 liter gezet worden.
Aardbeien: knoflook, peterselie, prei, radijs, sla, spinazie, tijm, tomaten, uien, wortels. Andijvie: koolsoorten, prei, stokbonen, tomaat, venkel. Bieten: dille, erwten, knoflook, komkommer, koolsoorten, koriander, sla, uien.
Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus. Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo'n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen.