De gangen mogen tussen de 3 en 20 centimeter diep zijn. geen raffels of splinters ontstaan.
Boor gaatjes tussen de 2 en 12 mm diameter, 6 tot 15 cm diep
Idealiter zijn de gaatjes 6 – 15 cm diep. Maar dit is niet altijd mogelijk. Als je bijvoorbeeld een gaatje boort in een houten blok met een voorboor van 2 mm dikte, kan deze vaak niet dieper dan 3 à 4 cm. Dit is voldoende voor zo'n kleine opening.
Hang een insectenhotel bij voorkeur op een zonnige en vooral windvrije plek in de tuin. Een insectenhotel kan tot 2 meter hoog worden opgehangen, maar laag bij de grond op circa een halve meter is ook prima. Plaats het insectenhotel bij voorkeur op een bloemrijke plek. Leg wat takjes neer in het gedeelte voor vlinders.
Het duurt ongeveer tot september voordat de bijen volwassen zijn. Omdat het dan herfst is en er weinig bloemen bloeien, blijven de knuffelbijen in het bijenhotel. Ze komen uit zodra het in het volgende voorjaar weer een tijdje lekker weer is en er bloemen in bloei staan.
Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes in kleine holletjes in hout, riet of klei. Zo'n speciaal hotel voor insecten kun je zelf maken.
Steek droge bamboestokjes in een oude theepot of boor gaatjes van 3 tot 8 mm in een oud blokje hout en hang je bijenhotel op een zonnig plekje op in je tuin. Bijvoorbeeld op een fruitboom. De bijen leggen eitjes en nectar in de gangetjes. De larven komen uit de eitjes en eten de nectar op.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
In principe is echt reinigen niet nodig en kun je de natuur gewoon z'n gang laten gaan. Maar wanneer het insectenhotel naar jouw idee toch echt wel toe is aan een flinke schoonmaakbeurt, doe dit dan uitsluitend met helder water en dus niet met schoonmaakmiddelen.
De metselbij kruipt in de gaatjes en 'metselt' met houtpulp de gaatjes dicht. Je kunt planten met holle stengels gebruiken als riet of bamboe. Gebruik je holle plantenstengels, zorg dan dat een zijde gesloten is. Uit vermolmd hout en stengels met merg erin zullen bijen zelf gangen knagen.
Een insectenkast kan tot 2 meter hoog worden opgehangen, laag bij de grond (een halve meter) is ook prima. Kies bij voorkeur een bloemrijke plek. Plaats de openingen niet in de richting van het zuidwesten i.v.m. regeninslag. Plaats de kast in de volle zon, maar een plekje in de schaduw is eveneens prima.
In de huidige wereld worden bijen geconfronteerd met steeds minder beschikbare nectarplanten, waardoor hun voortbestaan in gevaar komt. Door een bijenhotel op te hangen, kun je deze hardwerkende bestuivers een helpende hand bieden bij het leggen van eitjes en hun voortplantingscyclus ondersteunen.
Zo heb je de wormkruidbij, de lathyrusbij, verschillende soorten maskerbijen, behangersbijen, verschillende klokjes- en tronkenbijen en natuurlijk de metselbijen. Al deze verschillende soorten bouwen een nestje in de buisjes of gangetjes van het hotel.
Ook dennenappels bieden een schuilplaats voor insecten. Een vakje met dennenappels in een insectenhotel ziet er ook goed uit. U kunt ze zo uit een bos in de buurt halen en ze blijven jaren goed. Metselbijen zijn ook gek op steen.
Meestal van korte duur. De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken. Als de overlast ernstige vormen aanneemt, dan kunt u een imker bellen ...
Bij een insectenhotel denk je misschien vooral aan (wilde) bijen. Maar er zijn nog veel meer kleine dieren die graag wegkruipen in zo'n prefab onderkomen. Vlinders, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, pissebedden, oorwurmen…
Voor de werksterbij duurt het pop stadium 12 dagen zodat werksters na 21 dagen worden geboren. De darren hebben het meeste tijd nodig. Voor hen duurt het pop stadium 15 dagen zodat zij pas 24 dagen nadat het eitje gelegd is geboren worden. De geboorte gaat voor alle jonge bijen weer hetzelfde.
Bijenhotels kun je maken van veel verschillende materialen. Harde houtsoorten zoals, eikenhout, kers, walnoot, appel en perenhout zijn geschikt te gebruiken als een bijenhotel. De bijen leggen hun eitjes in de gangetjes, holle takken van planten of kleine buisjes.
Maar in de maanden oktober tot en met februari is het hard werken geblazen om te overleven. Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast.
Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt.
Ze kruipen allemaal bij elkaar. Alleen de koningin en de werksters, die zich pas in het najaar tot volwassen bijen hebben ontwikkeld, zullen overwinteren. De overige bijen, die in de zomer en het najaar al het werk hebben verricht, verlaten nog voor de winter het nest en sterven.
Wilde bijen hebben het zwaar te verduren in Nederland. Bijna elke vierkante meter wordt gebruikt en bijen zijn gevoelig voor landbouwgif en stikstofuitstoot. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten of is zelfs al uit Nederland verdwenen.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Wilde bijen en hommels maken nesten in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan.