in de tuin een geul graven van ongeveer een meter diep om de plek van jouw aansluitleiding(en) te vinden.
Op welke diepte dien ik mijn pvc-buis minimaal in graven? Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Het antwoord op de vraag hoe diep drainage soorten moeten liggen is afhankelijk van de grondsoort. Bij zand- en veengronden is 80 cm diep de meest gebruikelijke keuze.Bij andere grondsoorten is het belangrijk dat u de vuistregel van minimaal 60 cm, maximaal 80 tot 90 cm aanhoudt.
Wanneer u regenwater wilt afvoeren via een apart systeem, moet de regenpijp uitkomen op zo'n 70 cm onder het maaiveld. Op deze diepte bevriest het water namelijk niet.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Je kunt op meerdere manieren water afvoeren in jouw tuin. Het water dat via jouw terras de tuin in stroomt kan het beste worden afgevangen met een watergoot. Deze plaats je aan het einde van het terras. Daarnaast kan er ook voor worden gekozen om in de tuin een drainage buis te plaatsen.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%).
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Wat heb je nodig? Regenwater loopt via de regenpijp het riool in. Zonde, want het schone regenwater wordt dan onnodig gezuiverd. Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in infiltratiekratten onder de grond wordt opgevangen.
Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.
Een afschot wil zeggen dat je terras altijd een gedeelte afloopt. In de regel is dit 1 cm per meter bestrating. Dit zorgt ervoor dat water van je terras loopt en dus niet onnodig lang op de tegels blijft liggen. Met een waterpas controleer je eenvoudig of de ondergrond overal goed is afgesteld.
Het traceren van afvoerleidingen, waterleidingen of andere ondergrondse buizen, hun looprichting en diepteligging gebeurt best via gesofisticeerde sonarapparatuur. Deze oefening is van groot nut bij problemen met de afvoer maar minstens evengoed vooraleer geplande werken aan of rond het pand aan te vatten.
Hoe lang gaat een riolering mee? De normale levensduur van een riool is 60 à 70 jaar.
Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Een beluchter op de afvoer zorgt ervoor dat er geen stankoverlast ontstaat door onderdruk in het riool. Wil je meer weten over de beluchting van het riool en hoe dit precies in zijn werk gaat? Hier staat de belangrijkste uitleg.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput: per m2 is dat namelijk ca.700 liter. Dus als u een dak heeft van 60m2 dan kunt u jaarlijks ca. 42.000 liter oftewel 42m3 aan regenwater opvangen voor gebruik.
Aantal Hydroblobs bepalen
Eerst bepaal je hoeveel blokken je nodig hebt. In dit geval gaat het om een terras van 6 meter breed. Een Hydroblob is 1,2 meter lang, dus dan heb je 5 stuks nodig. Daarnaast is het belangrijk dat de infiltratieblokken altijd minimaal 50 cm boven het grondwater blijft.
Met een grondwaterpomp kun je water direct uit de bodem halen en over je planten sproeien. Het is niet drinkbaar, daarvoor moet je het eerst zuiveren, maar voor een groene tuin is het ideaal. Archieffoto van de aanleg van een waterput in de tuin.
Het regenwater zakt in de grond tot het niet dieper kan. Bijvoorbeeld door een laag van klei in de bodem waar het water niet door kan of omdat het water het grondwater heeft bereikt. Als de grond tussen de korrels helemaal vol zit met water, dan noemen we de grond 'verzadigd'. Dan kan de grond geen water meer opnemen.
Een regenpijp aansluiten op het riool is eenvoudig met het montage-schuifstuk. Het montage-schuifstuk wordt over de buis heen geschoven en daarna in de rioolaansluiting geschoven. Hierdoor kan de regenpijp eenvoudig en mooi op de grondleiding worden aangesloten.
Om regenwater op te vangen zonder een regenpijp, kun je bovengrondse systemen zoals regentonnen gebruiken die onder dakgoten worden geplaatst om regenwater direct op te vangen. Ook kun je gebruikmaken van bovengrondse afvoersystemen die regenwater van verharde oppervlakken naar tuinen leiden voor opvang.