De zaden gaan ook kiemen in februari of maart als het bij jou binnen 20-22 graden is, maar de plant wil dan snel groeien en je moet toch wachten tot 15 mei om de plant in de volle grond/buiten neer te kunnen zetten. Zaai de zaden zo diep als ze groot zijn, 1 cm diep is helemaal prima.
Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden.Buiten planten doe je halverwege mei, wanneer de kans op nachtvorst zeer klein is. In een kas kun je al eerder beginnen met planten, omdat de kans op nachtvorst dan wat kleiner is. Zowel in een kas als buiten plant je komkommers op 150 x 40 cm.
Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
Hard je planten de eerste week af door ze overdag buiten te zetten en 's avonds binnen te halen. Hou ongeveer 90 cm afstand tussen je vollegrond-komkommers en geef ze goed water. Je hoeft ze niet te geleiden (tenzij je niet veel plaats hebt). Ze vinden het prima om breed uit te groeien op de grond.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!). Plant ze begin mei uit in de kas op ongeveer 60 centimeter van elkaar. Zelf bouwen we een hekwerk van ongeveer 1.80 meter hoog en ook 1.80 breed per kommer.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien.
Behalve in een pot kan komkommer ook in een bak gekweekt worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een metselbak. Hierin heeft 1 komkommerplant voldoende ruimte om te groeien. Om te plant te laten klimmen kan gebruik gemaakt worden van gaas of stokken waar de plant tegenop kan groeien.
De juiste plaats ð¥
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Verspenen. Als de zaailingen naast de twee kiemblaadjes ook twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk in hun eigen potje van 9-11 cm zetten (verspenen). Hiervoor gebruik ik (biologische) potgrond, want daar zit voeding in en zo kunnen de plantjes lekker gaan groeien.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
De tijd tussen het zaaien en de rijping van de eerste vrucht bedraagt zo'n vijf weken. Ongeveer 2 weken daarna kun je een maand lang mini-komkommers oogsten.
Komkommers houden van goed bemeste en luchtige grond. Om te voorkomen dat de komkommerranken de hele tuin door gaan kun je de plant de hoogte in leiden. Help de plant omhoog te klimmen door de ranken op te binden aan stokken of aan een hek. Om sterke komkommerplanten te kweken is het van belang om de plant te 'dieven'.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Stappenplan komkommer kweken
Vul de pot met een biologische potgrond, zoals Pokon Mix voor je Moestuinbak. Deze geeft de voeding langzaam af aan je komkommerplant of komkommerzaadjes.
Komkommerplanten, vooral slangkomkommers, vormen ranken van wel 4 m lang. Snoei daarom je komkommerplanten tussentijds. Verwijder de onderste vruchten en zijscheuten tot op 50 cm boven de grond. Zodra de hoofdscheut de gewenste lengte heeft bereikt, kan je deze inkorten om de groei van de zijscheuten te stimuleren.
Stap 1: Bepaal het juiste moment om te bemesten
De belangrijkste groei vindt plaats in het voorjaar, vooral van mei tot juli. Gedurende deze periode worden komkommers regelmatig bemest. De bemesting wordt zelfs tijdens de bloei- en oogsttijd voortgezet om de oogstperiode te verlengen.
Wie zijn komkommers in een kas aanbouwt moet er voor zorgen dat deze voldoende licht en warmte krijgen. Ze groeien kruipend of klimmend. U kunt de planten het beste opbinden aan een rankhulp (bv.draadgaas) om de planten te ontlasten van het gewicht van de komkommers.
Zet de plant buiten op het terras, in de tuin of in een kasje want de komkommerplant kan wel 150-200 cm hoog worden. Een kleine tip: zet er een bamboestok bij voor de stevigheid of hang ze aan een touwtje!