Vaak blijven hierbij diepe plassen achter, tot wel dertig meter diep. Veel plassen hebben een recreatiebestemming gekregen. Een ven is een natuurlijk ontstaan heidemeer. Een stuwmeer is een kunstmatig meer dat is ontstaan door een rivier af te dammen.
Een plas is een watervlakte die kunstmatig is ontstaan door het winnen van onder andere zand, veen of grind. Een meer is een watervlakte die natuurlijk is ontstaan en is omringd door land, al dan niet verbonden door een rivier.
Het IJsselmeer, met een oppervlakte van 1100 km², is het grootste meer in Nederland. Bijzonder aan dit meer is dat het vroeger de Zuiderzee was, die later door een dijk, de Afsluitdijk, tot een meer is gemaakt. Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren als de Amstel, de Rijn, de Vecht en de IJssel.
Meren ontstaan door aardverschuivingen
Vaak ontstaan meren door aardverschuivingen, inzinkingen of uitdiepingen, zoals bijvoorbeeld zogenaamde slenkmeren. Door vervorming of barsten van aardlagen ontstaan sleuven die zich vullen met water. Tektonische meren zijn meestal zeer diep.
Het 3,15 miljoen hectare grote Baikal meer is het oudste (25 miljoen jaar oud) en diepste (1.700 meter) meer ter wereld. Het bevat 20% van 's werelds (niet bevroren) zoetwaterreserve. Het meer in zuidoost Siberië – de 'Galapagos van Rusland' – heeft een van de rijkste en meest ongewone zoetwaterfauna's ter wereld.
Grevelingenmeer Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Het zoutgehalte in het meer blijft op peil vanwege het zeewater dat via de doorlaatsluis het Grevelingenmeer in komt. Het water in het meer is kraakhelder. Een walhalla voor watersporters, duikers en liefhebbers van het zwemmen in natuurwater.
Een studie uit 2013 met satellietgegevens wees uit dat de draaikolk op zijn piek tot meer dan 500 kilometer breed kan worden, waardoor hij breder wordt dan de Grand Canyon lang is.
Het meer heeft een oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) en met een maximale diepte van 1642 meter is het Baikalmeer het diepste meer ter wereld.
Een plas is een watervlakte die kunstmatig is ontstaan door turfwinning (afgraving van veen) of de winning van delfstoffen zoals zand en grind. Vaak blijven hierbij diepe plassen achter, tot wel dertig meter diep. Veel plassen hebben een recreatiebestemming gekregen. Een ven is een natuurlijk ontstaan heidemeer.
De Kaspische Zee op de grens van Europa en Azië is feitelijk een binnenmeer, maar met een oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer wel het grootste ter wereld, en zout.
In de nieren wordt urine geproduceerd. De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter.
Antwoord: Al het vocht dat er in gaat gaat er ook ooit uit. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.
Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden. Aan de kust en in recreatieplassen hangt de temperatuur van het water sterk af van het moment in het jaar.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Gek genoeg weet niemand precies waar al dat water vandaan komt. Water bestaat uit waterstof (H) en zuurstof (O) – twee elementen die veel voorkomen in het heelal. Maar de aarde is ruim 4,5 miljard jaar geleden samengeklonterd uit kleinere hemellichamen, en daarbij kwam enorm veel warmte vrij.
Bij een draaikolk wordt er water in de kolk gezogen, maar komt er even later ook weer uit. Als je als zwemmer in een niet te grote draaikolk terecht komt, kom je er ook vanzelf weer uit. Rustig blijven is het beste. Op het strand ontstaan achter de pieren vaak grote wervels door de getijstroom die er langs gaat.
Wat moet je doen als je in een draaikolk terecht komt? Het beste is om je niet te verzetten, daardoor verlies je alleen maar energie. Je komt namelijk vanzelf weer omhoog. Laat je dus rustig omlaag en dan weer omhoog voeren.
De vergaarbakken van ons plastic zijn vijf megadraaikolken in de oceanen. Twee van deze zogenoemde gyres liggen in de Atlantische Oceaan, twee in de Stille Oceaan en één in de Indische Oceaan.
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere 'zwemzones': je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.
In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen. Niet iedereen is hetzelfde, dus luister vooral ook naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is.