Neusspray komt minder diep in de holten dan stoom of spoelwater en werkt daarom wat oppervlakkiger, maar kan toch heel effectief zijn om je holtes te helpen openen. In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes.
Toch kunnen ze wel prettig zijn en daarom raadt Van der Borden het ook niet af: 'Met stomen of spoelen reinig je de neus mechanisch. Je haalt het snot en slijm weg. Dat kan tijdelijk als prettig worden ervaren, maar de verstopte neus is niet verholpen, dus slijmvliezen blijven opgezwollen. '
'Met stomen verwarm en bevochtig je je neusslijmvlies, waardoor het even comfortabel kan voelen als je verkouden bent. Echter spoel je verder niks schoon, waardoor virusdeeltjes en snot gewoon blijven zitten.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Sommige mensen gebruiken xylometazoline spray of druppels. Dit vermindert de slijmvlieszwelling in de neus-keelholte en vermindert de klachten van een verstopte neus. Xylometazoline is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. U kunt het 3 keer per dag gebruiken, maar niet langer dan 1 week.
Wat u zelf kunt doen? Om de zwelling te verminderen helpt het om met uw hoofd iets hoger slapen. Dan loopt er minder bloed in de neusschelpen en blijft uw neus meer open. Ook raden we u aan om te stoppen met roken en niet langer een neusspray van de drogist (xylometazoline) te gebruiken.
Neem een warme douche
Door een warme douche te nemen voor het slapengaan, kom je tot rust. En door de stoom van het hete water gaan ook je neusholten weer open. Zo kun je vrij ademen voordat je naar bed gaat.
Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Door kruiden aan het stoomwater toe te voegen, kun je de ingeademde stoom extra antiseptische, ontstekingsremmende en slijmoplossende effecten meegeven. Maar let op: gebruik niet te veel.
Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en jij makkelijker ademt. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan weer teveel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.
Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op het klinisch beeld of de subjectieve beleving van de klachten. Een recente Cochrane-review rekent af met het idee dat stomen verlichting geeft.
Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten. Wanneer de holtes wél verstopt raken, kunnen ze namelijk gaan ontsteken.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn; hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.