1 tot 1.5 meter. Om een Hortensia te planten, graaft u een gat wat ongeveer twee tot drie keer zo groot en diep als de pot is. U strooit wat potgrond onder in het gat (ongeveer de helft van het gat vullen).
Je graaft de hortensia behoorlijk ruim uit. De plant heeft vaak een gigantisch wortelpakket en zorg dat je de wortels zover uitgraaft als de plant groot is. Als het uitgraven klaar is, zorg je dat je een gat graaft op de nieuw plek. Deze moet een keer zo groot en diep zijn als het wortelpakket!
De hortensia's worden in het midden van het voorjaar met een steekschop op een afstand van ca.50 cm aan de basis rondom uitgestoken. Er ontstaat dan tot de herfst een fijne doorwortelde kluit, die dan kan worden uitgegraven en vervolgens verplaatst. Af en toe heeft een hortensia in een pot nieuwe potgrond nodig.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Hortensia verplanten in de volle grond
Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf. Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
De beste periode om een hortensia te verplaatsen is in het voorjaar, dus in de maanden maart of april. Echter kan je een hortensia ook verplaatsen in het najaar, in oktober of november.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Hortensia combineren
Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes. Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen.
Hortensia's prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
Plaats je een hortensia in de zon of schaduw? Een hortensia is een relatief makkelijk tuinplant die het op veel plekken goed doet. Dit betekent dat je de plant in zowel de zon, halfschaduw als schaduw kan planten.
Knip alleen in het vroege voorjaar de dode bloemen weg en snoei hierbij vlak boven de bovenste nieuwe bloemknoppen. Als de struik te groot wordt, knip dan de helft van de takken helemaal weg en het volgende jaar de andere helft. Zo kunt u toch nog van bloemen genieten.
Graaf een gat rond de stronk en probeer zo veel mogelijk van de wortels bloot te leggen. Gebruik vervolgens een bijl, een kettingzaag of een wortelfrees om de wortels door te snijden en verwijder de stronk uit de grond.
Wortelonkruiden zijn meerjarige planten die een stevige wortel maken. Sommige soorten hebben een dikke penwortel die verticaal naar beneden groeit, zoals bij de eetbare wortel in de moestuin. Andere soorten hebben dan weer diepe wortels die vertakt zijn, bijvoorbeeld zevenblad en haagwinde.
Eén daarvan is dat de bloemen van de hortensia heel lang mooi blijven. U kunt met gemak een half jaar aan één stuk door genieten van de hortensia. Een ander voordeel is dat de plant heel makkelijk in onderhoud is. U hoeft eigenlijk alleen maar te zorgen voor voldoende water.
Ingrijpen bij “natte voeten” Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten.
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
De combinatie van hortensia met lavendel, omrand met een groenblijvende haag, vormt een klassieke border die nog altijd graag wordt toegepast. Vaak in voortuinen of tuinen met een formele uitstraling.
Hortensia's die dus bloeien op oud hout hoef je dus niet te snoeien maar wel de uitgebloeide bloemen afknippen. Dit kun je het beste doen voor 1 maart. Je kunt de uitgebloeide bloemen ook voor de winter meteen na de bloei knippen. Net zoals altijd geldt ook hier, snoei nooit als het vriest of tijdens een vorst periode.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Het beste tijdstip om uw hortensia te snoeien is snel duidelijk: hortensia's kun je het beste in het vroege voorjaar (februari) snoeien. Dus nog voor de groeifase van de planten in het voorjaar. Het bemesten van de hortensia's, na het snoeien, zorgt voor optimale groeicondities in het nieuwe tuinjaar.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Zet je hortensia in pot tijdelijk op een vorstvrije plek, zoals in de schuur. Maar laat het temperatuurverschil met buiten niet te groot worden! Laat alle uitgebloeide bloemen aan de plant zitten, want deze beschermen de knoppen tegen bevriezing.