Sommige gebieden die altijd dichtbij de zon zitten hebben een warm droog klimaat. Deze gebieden zitten dichtbij de evenaar. Dat is een denkbeeldige lijn die over het midden van de aarde loopt, daar is de zonnewarmte het hoogst. De regel luidt: hoe dichter bij de evenaar, hoe warmer en hoe verder daarvandaan hoe kouder.
Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe meer van haar stralen er op ons vallen en hoe meer warmte ze ons geeft. Op die manier bepaalt de zon de temperatuur op aarde. Toch zijn januari en februari vaak de koudste maanden, hoewel de zon dan alweer hoger staat en meer warmte geeft.
Wanneer je je op 10 km hoogte bevindt, is die afstand 10.000 keer groter.Daar, bovenin de troposfeer, is de temperatuur circa -50°C. Het afstandsverschil van 10 km dat totaal onbelangrijk is voor de afstand tot de Zon, is dus zeer significant voor de afstand tot het aardoppervlak.
In onze zomer staat het noordelijk halfrond richting de zon, en daardoor wordt de invalshoek van de zon groter. De zonnestralen hoeven een minder lange weg af te leggen om het noordelijk halfrond te bereiken. Het is dus relatief gezien bij ons warmer dan in de winter! Het zuidelijk halfrond ligt nu 'in de schaduw'.
De oppervlakte van de zon heeft een temperatuur van zo'n 5500 graden, terwijl de kern van de zon een warmte van wel 15 miljoen graden kan bereiken.
Om een antwoord op die vraag te vinden stuurt ruimtevaartorganisatie NASA volgend jaar een ruimtesonde die kant op. De sonde kan heel dicht bij de zon komen, namelijk tot zes miljoen kilometer. Om dat mogelijk te maken, krijgt de sonde een hitteschild dat tot een temperatuur van maximaal duizend graden Celsius aankan.
De hoogste temperatuur die een mens kan verdragen varieert van 40 tot 45 graden (104 tot 113 Fahrenheit). Niettemin gebeuren er ongelukken bij minder hoge temperaturen.” Zo'n opsomming kun je ook maken over koude periodes of stormen ed. Maar respect voor het vele werk.
Nergens ter wereld vind je zo'n enorme diversiteit, en kom je zó dicht bij de zon. Hoewel Nederland er zomaar zes keer in past, is Ecuador voor Zuid-Amerikaanse begrippen en knus en klein land.
Rond 4 juli staat de zon namelijk het verst van de aarde af, op een afstand van ca. 152 miljoen km. Daarna kruipt de aarde door haar ellipsvormige baan die ze rond de zon maakt weer dichterbij de zon. Op 4 januari staat de zon het dichtstbij: 147 miljoen km.
De Aarde draait in een licht excentrische baan rond de Zon. Eén rondgang (een siderisch jaar) duurt ongeveer 365,25636 dagen. Daardoor lijkt de Zon vanaf de Aarde gezien ten opzichte van de sterren met ongeveer 1° per dag naar het oosten te bewegen.
In de troposfeer neemt de temperatuur af met de hoogte, gemiddeld tussen ongeveer 0,6 en 1,0 graden per honderd meter stijging.
Over het algemeen daalt de temperatuur naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden. Na of aan het eind van een heldere nacht met weinig wind kan de temperatuur tot een bepaalde hoogte ook toenemen met de hoogte.
Als er een jaar geen zonlicht is, raakt de aarde bedekt met een pantser van ijs. De gemiddelde temperatuur is -73 °C. De duisternis en de ijzige kou zullen het leven op aarde terugbrengen naar het nulpunt, de meest mensen en dieren sterven en het duurt miljoenen jaren voordat de planeet herstelt.
Hoe hoger je komt, hoe minder lucht er nog boven je aanwezig is en op je drukt.Daardoor is de luchtdruk lager en worden de luchtdeeltjes minder samengedrukt dan lager in de atmosfeer. De temperatuur van de lucht is eigenlijk niets anders dan de energie die luchtdeeltjes hebben doordat ze bewegen.
Een thermometer moet dus in de schaduw hangen. Hij moet zelfs voortdurend in de schaduw hangen, want een muur die naar het oosten gericht is, zal de zonnewarmte van de ochtenduren nog lang laten nazinderen en ook dat wordt door de thermometer opgepikt.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
De evenaar staat precies tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond in, dus moeten de dagen en de nachten daar wel even lang zijn. En in de buurt van de evenaar zijn de verschillen in daglengte veel kleiner dan bij ons.
In de zomer legt de Zon juist een veel langere boog af boven de horizon; ze komt links achter je op, beweegt voor je langs naar rechts, en gaat rechts achter je weer onder: bijna 270° boven de horizon. Het daglicht duurt dan ongeveer 16 uur per dag (zie Figuur 1).
Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel.
De geschatte levensduur van de zon is zo'n tien miljard jaar. Daarvan is inmiddels ongeveer de helft verstreken. Over een slordige vijf miljard jaar houdt de zon dus op met schijnen. Lang daarvóór zal leven op aarde al onmogelijk zijn.
Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Maar bij een lichaamstemperatuur boven de 40 graden is er sprake van hitte-uitputting en krijgt het slachtoffer last van hoofdpijn en misselijkheid. Boven de 41 graden treedt een hitteberoerte op. De patiënt wordt verward, apathisch en krijgt evenwichtsproblemen. “Dan kan het heel snel gaan.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.