Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Bij het slachthuis / uitsnijderij Bij de slachthuizen en/of de grossier koopt de slager zijn vee op basis van de geslachte karkassen die daar in de koelcel hangen. Op het oog beoordeelt hij de de kwaliteit en de hoeveelheid aanwezig vet. Bepalend daarbij is weer de eindbestemming van het vlees.
Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Nee, vlees van de (keur)slager is niet per definitie biologisch. Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert.
Keurslager, niet zomaar een slager
Een slager mag zich niet zomaar Keurslager noemen. Keurslagers voldoen aan formulerichtlijnen op het gebied van hygiëne, kwaliteit, onderscheidend vermogen en voedselveiligheid. Waarborging vindt plaats middels periodieke keuringen.
Bij halal slachten, legt hij uit, verdwijnt er meer bloed uit het vlees, omdat het dier de keel wordt doorgesneden en het meteen wordt opgehangen. Dat smaakt anders.
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Koop vlees bij een Islamitische slager. Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Kies voor een goedkopere supermarkt
Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn.
Afhankelijk van de slager kan een slager ook gespecialiseerd zijn in bepaalde vleessoorten, zoals in runderen, paarden of gevogelte. Een moderne slager verkoopt meestal niet alleen vlees, maar ook andere producten, zoals kant-en-klaar producten.
Het slagersberoep is een van de oudere ambachten. Vroeger slachtten slagers de dieren zelf. Het doden gebeurde door met een hamer op de kop van het dier te slaan. Van dit slaan komt de naam 'slager' of 'slachter' vandaan.
Een Poelier is een slager die gespecialiseerd is in gevogelte en wild.
Volledig diervriendelijk vlees bestaat niet, maar je kunt wél vlees kopen van dieren die goed hebben geleefd. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen vlees en zuivel uit de vee-industrie en dat van biologische, of kleinere veehouders. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor varkensvlees van vijfsterren-varkensboeren.
Vlees met het Demeter-keurmerk vind je vooral in natuurwinkels. Dit vlees komt van kleinschalige, biologisch-dynamische boerderijen, waar de dieren nog natuurlijker worden gehouden dan op biologische boerderijen.
Meeste keuze in biologisch
Kook met de biologische producten van boeren die de natuur hun werk laten doen. Deze producten worden verbouwd volgens de richtlijn van het Europees Biologisch keurmerk. Dat betekent geen kunstmest en/of niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen én geen synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.
Vers betekent “ontdooit en niet ouder dan 3 jaar”
Volgens Albert Heijn is het vlees dat zij verkopen wèl vers. Wat vers betekent kon echter niet verklaard worden. “Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”.
De Testresultaten
De onbetwiste winnaar van de Smaakpolitie test was de biefstuk van de Keurslager. Een biefstuk die volgens één van de liefhebbers smelt op de tong. Op de tweede plaats ook een slager, de biologische slager.
De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.