Bel de gemeente of dierenambulance In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Maak een paar gaatjes in de bodem om (regen)water af te voeren en maak een holletje met wat keukenpapier.Plaats het vogeltje hierin en zet het nestje zo dicht mogelijk bij het originele nestje. Meestal komen de ouders terug, en zullen ze het jong verder verzorgen.
Meldwijzer vogelgriep
Meld dit dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via het online meldingsformulier Meld een dood dier. Bij het DWHC kunt u alleen een melding doen over wilde vogels en andere wilde dieren. Het DWHC ruimt de dode dieren niet op.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Doe de vogel in een doos, voorzien van voldoende luchtgaten. De doek kun je erbij laten. Voelt de vogel koud aan, of is het een jonge vogel (kaal of donzig), dan kun je er een in een handdoek gewikkelde kruik bij leggen. Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven!
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren binnen de gemeente geregeld is.
Bel de gemeente of dierenambulance
Bel de gemeente of de dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Afgeven bij de gemeente
Vaak kunt u uw dode huisdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
Een dode vogel hoeft niet meteen te verwijzen naar de dood. Het zou ook het einde van een moeilijke situatie kunnen betekenen. Ook zou een jong of klein vogeltje op de grond kunnen zeggen dat je je teveel zorgen maakt. Een dode duif kan symbool staan voor een positieve verandering in jezelf.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op.Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente. U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.
Melding bij de politie
Een gevaarlijke situatie voor en met dieren op de weg kunt u melden bij de politie via 112.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Winter: voer en water
Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Ze kunnen ieder extraatje gebruiken: zadenmengsel, fruit en als extra energiebron kun je vetbollen en pinda's ophangen.
Wat te doen met een 'gebotste' vogel? Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, bijvoorbeeld in een donker, kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten.
Na het overlijden van je huisdier wordt het lichaam stijf na ongeveer een half uur tot een uur. Houd daar dus rekening mee wanneer je de houding nog wil veranderen.
Een overleden huisdier kan ook bij de gemeente ingeleverd worden op het gemeente (afval) depot. Daar kunnen dode huisdieren in een container worden gedeponeerd. Deze zullen worden aangeboden voor destructie.
Wanneer je dode of zieke dieren ziet, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft aan de juiste waterbeheerder. Dan kan deze direct gaan kijken wat er aan de hand is en eventueel maatregelen nemen om erger te voorkomen. Kijk hier bij welke waterbeheerder je je melding kunt doen.
Wanneer een wilde gewonde vogels nog geholpen kan worden, breng je hem best moet zo snel mogelijk naar een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Voor zieke vogels in de natuur is er helaas niet veel wat je kan doen. Opvangcentra nemen meestal geen zieke vogels aan vanwege besmettingsgevaar.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 33 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 33 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
De politie zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen dan wel het overleden dier op te ruimen.
Het is geen vreemd fenomeen dat dieren net zoals mensen rouw ervaren na het verlies van een dierbare. Zo voelen huisdieren de pijn als hun baasje of een huisdiervriendje overlijdt en voeren veel dieren in de natuur zelfs uitvaartrituelen uit als een lid uit de groep komt te overlijden.