Dat is te begrijpen. Maar iemand met problemen wil liefst eerst iemand die luistert. Zeg dus niet “Ga er even tussenuit, dan voel je je zeker beter”, “Sporten helpt, ga eens joggen” of “Praat erover met je dokter”. Probeer vooral te luisteren.
Luister zonder te oordelen, toon begrip en neem elk signaal ernstig. Iemand die het moeilijk heeft, wil dat zijn problemen serieus genomen worden. Maak tijd voor het verhaal, toon begrip en laat weten dat je er bent voor hem of haar. Nadien kun je samen op zoek gaan naar de meest gepaste hulp, maar dring die nooit op.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen?' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Lieve (naam ontvanger), Ik wil je even laten weten dat ik aan je denk en je heel veel beterschap wens! Ik weet dat het nu even niet makkelijk is, maar blijf altijd positief denken en weet dat er altijd mensen zijn die om je geven en er voor je willen zijn. Waar ik er een van ben.
Hoe herken je iemand die niet goed in zijn vel zit?
Niet lekker in je vel zitten symptomen
Je bent sneller prikkelbaar en kunt vaak fel en emotioneel reageren. Je hebt een opgejaagd gevoel. Je voelt je schuldig naar je omgeving omdat je niet de persoon kunt zijn voor hen die je graag wilt zijn. Je voelt je 'down' en somber.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders.
10 tips om een dierbare tot steun te zijn (zonder zelf om te...
Teken van leven. Als iemand wat verder van je af staat, stuur dan bijvoorbeeld een kaartje of een bloemetje om te laten weten dat je aan diegene denkt.
Bespreek iemands gedrag, niet zijn houding of eigenaardigheden. Beschrijf alleen concrete waarnemingen van en ervaringen met zijn gedrag. Plak hem geen label op, stop hem niet in een hokje. Geef rustig en duidelijk aan hoe jij de situatie beleeft, wat je voelt en wat je wilt.
U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.
Stap 1. Controleer of het smaad of laster is. Bij smaad of laster verspreidt iemand expres negatieve berichten over u, zodat anderen negatief over u gaan denken. ...
Je stelt je ondergeschikt op wanneer je: voorbij gaat aan jouw eigen gevoelens. jouw eigen behoeften verwaarloost of ondergeschikt maakt aan de behoeften van de ander terwijl je dat niet wilt. jezelf onderuithaalt of kleineert.
Oefen vooral om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Weet dat mensen vaak anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren. Tracht daarom om je eigen ego uit de situatie halen. Besef dat je je alleen beledigd kunt voelen als je daarmee instemt.
je wilt eerlijk, duidelijk en respectvol zijn bij het afwijzen. In het bovenstaande voorbeeld zou je iets kunnen zeggen als: “Hey, ik vind het heel lief dat je die rozen stuurt, maar ik voel niet hetzelfde voor jou als jij voor mij. Zou je er alsjeblieft mee willen stoppen?”