Bij de Commandeur vermeldt de Kanselarij dat "slechts enkele personen worden benoemd in deze graad, bijvoorbeeld voor bijzondere verdiensten met een mondiale uitstraling". Bij de benoeming tot Officier vermeldt de Kanselarij dat "bedrijfsmatige en maatschappelijke verdiensten op internationaal niveau een rol spelen".
De onderscheiding wordt verleend aan iemand die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder.
De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor een onderscheiding in deze orde komen personen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Denk hierbij aan vrijwilligers die zich inzetten voor jongeren, milieu, (mantel)zorg, sport, buurtverenigingen of vluchtelingen.
Ireen Wüst is Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
Uitgereikt zijn:
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: 249 mannen en 221 vrouwen. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 68 mannen en 23 vrouwen. Officier in de Orde van Oranje-Nassau: 10 mannen en 0 vrouwen.
In 2022 kregen 1093 vrouwen (36%) en 1932 mannen (64%) bij de Lintjesregen een Koninklijke onderscheiding. De hoogste onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau die in 2022 bij de lintjesregen is uitgereikt is Officier. In de Orde van de Nederlandse Leeuw werden alleen mensen benoemd tot Ridder.
Als je een lintje krijgt, word je Lid, Ridder, Officier, Commandeur, Grootofficier of Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.
De commandeur was in de koopvaardij de oudste kapitein van de rederij. Deze kunstgreep is nog steeds zichtbaar in de uitmonstering. Ook de statusverhoging van de luitenant ter zee der 1e klasse van subaltern officier naar hoofdofficier is een gelijktrekking met het leger.
Bij personen die worden benoemd tot Ridder gaat het doorgaans om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. Dit in tegenstelling tot de graad Lid waar het vooral gaat om personen die lokaal verdienstelijk zijn (dus binnen de gemeentegrenzen).
Ridder Grootkruis
Dit is de hoogste onderscheiding in de Militaire Willems-Orde en zeer zeldzaam. Koning Willem-Alexander draagt deze onderscheiding. Omdat alle onderscheidingen worden uitgereikt in zijn naam, is Koning Willem-Alexander grootmeester van alle orden.
De Officier van Dienst Brandweer (OVDB) is bij regulier optreden eindverantwoordelijk voor de bestrijding van het incident. Hij stelt een inzetplan op, bepaalt voor welk deel van het incident de verschillende brandweereenheden verantwoordelijk zijn en draagt zorg voor de communicatie tussen de eenheden.
De rangen van de officieren van laag naar hoog zijn: kornet/vaandrig, tweede luitenant, eerste luitenant, kapitein (of ritmeester), majoor, luitenant-kolonel (of overste), kolonel, brigadegeneraal, generaal-majoor, luitenant-generaal en tot slot generaal.
Een officier is een militair leidinggevende vanaf de rang van tweede luitenant/luitenant ter Zee der tweede klasse. Daarnaast heeft een officier een vakspecialisatie. Die specifieke combinatie is de officiersfunctie.
De kapitein is een officier en wordt terzijde gestaan door één of twee plaatsvervangende officieren, de luitenants. Tegenwoordig is de kapitein de hoogste subalterne officiersrang in Nederland. Daarboven staan de hoofd- en opperofficieren.
De Officiersopleiding is een driejarig bachelorprogramma. Dit programma volg je in 4 jaar omdat je tussendoor ook op oefening gaat. . Je volgt deze volledig geaccrediteerde opleiding op universitair niveau aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).
Vaak gaat het om mensen die lange tijd - minimaal vijftien jaar - als vrijwilliger actief zijn geweest, bijvoorbeeld bij een sportclub of in de kerk. Een andere categorie bestaat uit mensen die in hun dagelijkse werk of nevenfunctie 'zeer bijzondere prestaties' hebben verricht.
Iedereen kan ridder worden door een paard en wapens te kopen. De slag bij Hastings Je kunt alleen ridder worden als je vader het ook is. Je kunt pas ridder worden als je betovergrootvader, grootvader en vader ook ridder waren. Ridder zijn is in deze tijd niet meer dan een erezaak.
Nederland kent ongeveer 100 officiële onderscheidingen die worden gedragen aan een lint. De ridderorden hebben een speciale positie. Zijne Majesteit de Koning tekent als Grootmeester van de orden voor iedere toe te kennen onderscheiding.
Wat betekent de rang 'commandeur'?
De hoogste rang is: luitenant-admiraal (generaal der mariniers) Gevolgd door: vice-admiraal (luitenant-generaal der mariniers) Daarna: schout-bij-nacht (generaal-majoor der mariniers) En daaronder komt: commandeur (brigadegeneraal der mariniers)
WELKE RANG IS DAT? Iedere militair heeft strepen op zijn of haar schouder, de zogenaamde rangonderscheidingstekens. Hierdoor kan je herkennen van welke rang een militair is. Bijvoorbeeld een korporaal of een generaal.
Een korporaal staat onder de hiërarchische leiding van het midden- of hoger kader. De functie geeft leiding aan: De korporaal geeft in operationele omstandigheden leiding aan een beperkte groep van 1 tot 3 brandweermannen (indicatief).
De erfgenamen dienen na het overlijden van de gedecoreerde de onderscheiding te retourneren aan de Kanselarij der Nederlandse Orden.
Voor het meest bescheiden lintje, dat van een Lid van de Orde van Oranje-Nassau, is die 168 euro. De borgsom voor de hoogste onderscheiding, Ridder met het Grootkruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw, bedraagt 2093 euro.
De voorgestelde persoon zet zich in als vrijwilliger. De activiteiten vergen minimaal 6 tot 8 uren per week. De voorgestelde persoon doet dat langdurig (in principe gedurende minimaal 15 jaar) of op basis van een opvallend initiatief met veel maatschappelijke uitstraling.