Broccolikers is gemakkelijk te kweken als kiemgroente met een glazen pot of in een weckpot afgedekt met gaas. De broccolikers zaden moeten dagelijks gespoeld worden met vers water. Strooi een theelepel broccolikers zaden in het kiembakje. Voeg ruim lauw water toe en laat de broccolikers zaden 8-12 uur lang weken.
Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen
Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water. Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei.
Wanneer broccolikiemen oogsten
Broccolikers oogst je door de kiemen uit de glazen kweekpot, kweekbak of laagje (zaai- en stek)grond te halen. Spoel de kiemgroenten vervolgens nog een laatste keer en laat deze hierna goed uitlekken. Je kiemgroenten zijn direct klaar om te worden gebruikt in de keuken.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Broccoli is een vaste plant
De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.
Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m² (N+P+K) 12+10+18. Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden.
Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen.
In de eerste periode is het belangrijk om de broccoli niet te veel water te geven. Dit stimuleert de wortels namelijk om zelf op zoek te gaan naar water, waardoor ze stevig worden. Als de plant na verloop van tijd meer bladeren heeft, kun je de plant ook meer water geven.
Broccolikiemen zijn rijk aan vitamine B6, C en foliumzuur en bevatten tevens veel vezels. Daarnaast zijn broccolikiemen een goede bron van de vitamines B1 en B5. Ook bevat de broccoli(kiem) de plantenstof sulforafaan. Sulforafaan komt ook voor in onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes.
tuinkers : 2 dagen. radijsjes: 4 tot 8 dagen. sla: 5 tot 10 dagen. snijbiet: 5 tot 10 dagen.
Wanneer de jonge kiemplanten hun groei starten, haal je de bedekking weg. Geef je micro-moestuin elke dag voorzichtig een beetje water of gebruik een plantenspuit om alles licht vochtig te houden. Na een tot twee weken zijn de planten tot 5 tot 7 cm gegroeid en kun je ze oogsten.
Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit. Plaats de zeef met inhoud in een kom en dek dit alles af met een vochtige doek.
Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.
Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen . Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere )broccoli . Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.
Broccoliblad is perfect voor het maken van verse groentesappen, rauw in een salade of door een smoothie. De bladeren kun je ook prima koken, blancheren, verwerken in soepen of gebruiken om gezonde chips van te maken.
Foto's verspenen
Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden. Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes.
Broccoli houdt ook niet van een al te warme en zonnige plaats en dat is fijn. Want zo kun je tomaten, courgettes, bonen, etc. fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben.
Wat als ik je zou vertellen dat die gele knopjes, bloempjes zijn en de broccoli dus aan het bloeien is? Nou dat is dus echt zo. Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.