aansprakelijk, rekenplichtig, responsabel, schuldig, toerekenbaar, toerekeningsvatbaar.
Als u een ander schade heeft berokkend of als u uw overeenkomst met een ander niet bent nagekomen, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de schade die de ander oploopt. U bent dan de aansprakelijke partij.
Verantwoordelijkheid betekent ongeveer hetzelfde als aansprakelijkheid: het woord verwijst naar datgene waarvoor iemand verantwoordelijk oftewel aansprakelijk is, datgene waarop iemand kan worden aangesproken.
last, officium, opdracht, taak, verplichting. als synoniem van een ander trefwoord: verantwoordelijkheid (zn) : aansprakelijkheid, pakkie-an, plicht, responsabiliteit, taak, toerekeningsvatbaarheid, verantwoording, zorg.
billijken, justificeren, verantwoorden, verdedigen, verrechtvaardigen, wettigen. in Charivarius' Een Ander Woord (1945): rechtvaardigen: verontschuldigen, verantwoorden, bepleiten, verdedigen, zuiveren.
Verantwoording is een begrip dat in zijn algemeenheid verwijst naar het uitleggen of verklaren van iets tegenover derden, waarbij specifiek gedacht moet worden aan een door degene die verantwoordt verrichte prestatie of handeling. Men spreekt in dit verband veelal van het "afleggen van [de] verantwoording [over iets]".
Het dragen van verantwoordelijkheid is het instaan voor het eigen handelen. Verantwoordelijkheidsgevoel is het bewustzijn dat jij je plicht naar behoren moet uitvoeren. De leerkracht, de ouders, de leerling en het schoolbestuur hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheid.
Een plicht is een wettelijk 'nadeel': datgene dat aan een ander toebehoort en moet worden vervuld. Plichten kunnen van juridische of niet-juridische aard zijn. Een voorbeeld van een juridische plicht is een contract, terwijl dankbaarheid een niet-juridische plicht is.
verplicht = verplicht bijv. Uitspraak: [vərˈplɪxt] gedwongen door een regel of gebod Voorbeelden: `een verplicht vak op school`, `verplicht zijn tot iets`Antoniem: vrijwillig Synoniem: &... Obligaat = in muziek: verplicht om te spelen.
Wettelijke aansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die in de wet staat. Schuldaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die door eigen handelen is veroorzaakt. Risicoaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid voor schade die door een ander veroorzaakt wordt zonder dat die persoon zelf enig verwijt treft.
Het aansprakelijk stellen voor schade doet u per aangetekende brief. In deze brief stelt u de de tegenpartij aansprakelijk is voor alle schade. Hierbij vermeld u alle schadeposten en deelt u mee dat alle mogelijk schade die nog volgt daaraan toegevoegd dienen te worden.
Buitencontractuele aansprakelijkheid
Men spreekt ook van 'foutaansprakelijkheid'. Als u door een foute handeling schade veroorzaakt aan een ander, dan bent u daarvoor aansprakelijk. Ook rechtspersonen – vennootschappen en verenigingen – kunnen tegen zo'n foutaansprakelijkheid aanlopen.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Wettelijk is het geregeld dat als een andere partij schade heeft geleden door het toedoen van een ander, diegene daar aansprakelijk voor kan worden gesteld. Dat gebeurt meestal per aangetekende brief. Voor degene die aansprakelijk wordt gesteld, is het zaak dit zo snel mogelijk juridisch af te handelen.
Wat is juist: aansprakelijkstelling of aansprakelijkheidsstelling? Beide woorden staan in de naslagwerken, maar aansprakelijkstelling ligt het meest voor de hand. Aansprakelijkstelling is afgeleid van aansprakelijk stellen; het woord drukt precies uit wat bedoeld is: 'iemand wordt aansprakelijk gesteld/gemaakt'.
(1) Rechten zijn zaken die je mag doen, waar je recht op hebt. (3) Plichten zijn zaken die je moet doen of laten.
De meeste plichten worden door middel van wetten opgelegd. Zo kennen we de leerplicht, de plicht om verkeersregels en andere voorschriften na te leven, de plicht om belasting te betalen en de plicht om voor de rechter als getuige op te treden.
Van iets wat voorgeschreven is, iets waaraan men zich niet mag onttrekken, zegt men dat het verplicht is. Verplicht betekent dan 'genoodzaakt', 'waartoe men gehouden is', 'voorgeschreven'. (1) De lessen zijn verplicht.
verplicht (bn) : bindend, dwingend, geboden, gehouden, obligaat, obligatoir, obligatorisch, schuldig, verbonden, verschuldigd. verplicht (bn) : noodzakelijk, vereist, voorgeschreven.
Verantwoordelijke kan in de standaardtaal in het hele taalgebied ook de betekenis 'iemand die verantwoording moet afleggen, die juridisch aansprakelijk is voor iets' hebben.
Je geeft anderen te weinig vertrouwen en je kunt moeilijk loslaten. Regelmatig ben je gefrustreerd of geïrriteerd omdat het niet lukt, of omdat het anders gaat dan je had verwacht of gewild. Wanneer je kritiek krijgt, kun je dat enorm op jezelf betrekken, juist omdat je zo goed je best doet alles goed te laten verlopen.