Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Met kachelpoets, ook wel kachelzwart genoemd, breng je een zwarte, vette laag aan op de houtkachel. Het meest bekende merk is Zebraline. Dit middel werd vooral vroeger veel gebruikt. Het is een methode die je gemakkelijk kunt toepassen, want de kachel kan gewoon in de kamer blijven staan.
Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal. Kies bij voorkeur voor houtsoorten met weinig hards om roetaanslag op de deuren te voorkomen.
Neem een vochtige prop keukenpapier en doop deze in de as op de bodem van je kachel. Wrijf met de prop met as over je kachelruit tot alle roetdeeltjes zijn losgekomen. Loop de ruit tot slot nog even na met een stuk schoon keukenpapier. As is trouwens niet alleen nuttig voor het schoonmaken van je ruit.
Haal het as nooit volledig weg
Omdat de as als een soort bescherming dient voor de stookbodem. Wanneer je elke keer direct op de bodemplaat stookt, is de kans groter dat deze gaat scheuren. Door de houtblokken dus aan te steken op een laagje as, voorkom je dit en gaat je kachel langer mee.
Stook je de houthaard of houtkachel alleen als bijverwarming? Dan is één keer per jaar laten vegen meestal voldoende. Wanneer je houthaard of de houtkachel je hoofdverwarming is, dan kan het nodig zijn om het rookkanaal vaker te laten schoonmaken.
U kunt de ingebrande kachelruit ook schoonmaken met een stuk kranten- of keukenpapier. Bevochtig het papier goed en doop het vervolgens voorzichtig in de as van de houtkachel. Wrijf de krant of het keukenpapier met de aszijde tegen het glas zodat de roetaanslag loskomt.
Kachelpoets, oftewel kachelzwart of Zebraline, wordt gebruikt om gietijzeren kachels of metalen onderdelen op te poetsen c.q. zwart te maken. Door het stoken worden de kachels altijd wat grijzig, met zebraline of kachelpoets wordt de kachel weer diep zwart.
Kachelpotlood, ook bekend als kachelglans, kachelzwart(sel) of kachelpoets, is een poetsmiddel op basis van poedervormig grafiet en lijnolie dat gebruikt wordt om kolenkachels, houtkachels en andere gietijzeren voorwerpen mee te poetsen en weer glimmend zwart te maken.
Zebraline is ook geschikt voor andere voorwerpen van metaal. Breng het op met behulp van een borstel of doek. Wrijf het te behandelen oppervlak gelijkmatig in, even laten drogen en vervolgens oppoetsen met een schone zachte doek.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Voor een grondige reiniging kan je de pannendragers een nachtje in een sopje van warm water en soda laten weken. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet loskomt, waardoor je de dragers de volgende ochtend zo schoonveegt.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Daarom is het belangrijk om goed droog hout te stoken (vochtigheidspercentage van maximaal 20%) en de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te (laten) vegen. Regelmatig het vuur een paar minuten hoog opstoken voorkomt de vorming van teveel creosoot aanslag.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Roetaanslag verdwijnt zo eenvoudig. Breng groene Biotex aan op een vochtige doek. Wrijf de roetaanslag hiermee weg. Behandel het oppervlak na met een schone doek met water en laat het goed drogen.
Het 'tikken/knallen' van een houtkachel is meestal aanwezig als de kachel snel opwarmt of afkoelt. Het materiaal zet dan uit of krimpt. Daardoor ontstaat er spanning en dat kan geluid veroorzaken. Niets om zorgen over te maken.
De prijs voor een op maat gemaakte glasruit voor uw kachel is vanaf €0,09 per cm². Het aanvragen van een glasruit doet u via mail of telefoon. Het is helaas niet mogelijk om kachelruiten op te sturen.
Vuil of asresten op het glas kunnen worden weggewerkt met een glasreiniger of vochtige spons. Belangrijk: Zorg er wel voor dat de kachel uit en afgekoeld is als u het glas aan de binnenkant gaat reinigen. Het is verstandig om dit soort klein onderhoud minimaal een keer per week uit te voeren.
De levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Het is belangrijk om de verpakkingen te vervangen, eens in de 3 tot 5 jaar. Daarnaast is het van belang om de houtkachel niet boven zijn maximumvermogen te stoken. Je kunt hierbij de richtlijn van 1 kg hout bij 3 kW vermogen per uur aanhouden.
Een houtkachel heeft doorgaans geen jaarlijks onderhoud nodig. Eenvoudig onderhoud kunt u meestal zelf verrichten. Maar eens in de zoveel tijd zal toch het binnenwerk van de kachel vervangen moeten worden. Daarnaast is ook het koord en de remplaat aan slijtage onderhevig.