Los de aaltjes op in water volgens de handleiding en verdeel met een gieter of rugsproeier over het te behandelen oppervlak. Roer het mengsel regelmatig goed door om het bezinken van de aaltjes te voorkomen. De bodem moet na toepassing tenminste twee weken vochtig gehouden worden, maar niet drijfnat.
Maak de bodem 1 à 2 uur voor het toepassen van de aaltjes licht vochtig. Open de verpakking (1) en voeg de complete inhoud toe aan 10 liter lauw water in een emmer (2). Roer het mengsel 1 à 2 minuten (3) zodat de aaltjes goed verdeeld zijn in het water. Laat het mengsel voor 15 minuten staan (4).
Zo gaat het plaaginsect binnen 2 tot 3 dagen dood. En door die vermenigvuldiging gaan aaltjes snel opzoek naar nieuwe insecten, waar ze zich in kunnen nestelen. Aaltjes inzetten is een volledig natuurlijke en biologische manier van bestrijden. Aaltjes zijn namelijk niet schadelijk voor je plant of de potgrond.
Gieter. Aaltjes met de gieter verspreiden is en blijft één van de makkelijkste en goedkoopste manieren. De aaltjes verdunnen en mengen in water en verspreiden met de gieter.
Om een maximaal effect te behalen raden we je aan de behandeling binnen twee weken nogmaals te herhalen. Het uitzetten van aaltjes is in principe mogelijk tot de rupsen gaan verpoppen, echter hebben rupsen in hun beginstadium nog geen brandharen waardoor ze veiliger te bestrijden zijn.
Vanaf half juni tem eind oktober is de beste periode. Het kan pas vanaf half juni omdat het minimum enkele uren per dag boven 12°C moet zijn om de aaltjes te laten overleven. In een warm voorjaar is het mogelijk om vroeger te behandelen. Na enkele dagen breng je al een zware slag toe aan de engerlingen-plaag.
Aaltjes zijn dus zeer effectieve natuurlijke vijanden van de larve van de rouwvliegen. Al na tien dagen is het aantal larven met 75% verminderd; de aaltjes blijven circa zes weken actief.
Het wortelknobbelaaltje ( Meloidogyne)veroorzaakt wortelknobbels en wortelrot. Dit aaltje komt ook voor bij de teelt van tomaat, sla, komkommer, paprika en aubergine. Rozen, Suikerbiet, tulp, ui, tuinboon, schorseneer, peen, kroot en aardbei zijn zeer gevoelig.
Hoeveel aaltjes heb ik nodig? Voor een toepassing van 10 m² heb je 5 miljoen aaltjes nodig.Behandel je 100 m² heb je 50 miljoen aaltjes nodig. Overdosering is niet mogelijk, je kan dus beter te veel als te weinig aaltjes toepassen.
' Je kunt stellen dat aaltjes direct werken, want zodra ze in de potgrond komen dringen ze de larven binnen. Echter, zul je pas na een paar dagen/weken resultaat merken, want het duurt een aantal dagen voordat de bacterie de larven doodt.
De bestrijding met aaltjes in het gazon moet na twee tot drie weken herhaald worden.
Plantparasitaire aaltjes zijn 0,2 tot 10 mm groot. Naast de directe schade die deze aaltjes aan planten aanrichten, kunnen ze ook indirecte schade aan de gewassen veroorzaken doordat ze schimmels en virussen overdragen.
De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het oppervlakte dat je wilt behandelen. Wij adviseren zo'n 500.000 aaltjes per vierkante meter. Bij een grotere infectie kan dit aantal verhoogt worden naar één miljoen aaltjes per vierkante meter en herhalen dit na twee a drie weken.
Bestrijd engerlingen met aaltjes
Aaltjes tegen engerlingen dringen de engerlingen binnen en vermenigvuldigen zich vervolgens razendsnel. De engerlingen gaan op deze manier binnen enkele weken dood. Zo ben jij snel van deze plaag af waardoor jouw gazon er weer pico bello uit ziet!
Toepassen van aaltjes tegen engerlingen
Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledig gazon behandelen.
Uiteindelijk gaan engerlingen vanzelf weg en als ze geen schade achterlaten is er niks aan de hand. Maar vaak eten ze je grasplantjes kapot en krijg je gaten.
Met aaltjes kun je ze pesticidevrij bestrijden. Je kunt ze kopen en zelf kweken.
Preventief kan je sterk geurende planten en kruiden inbrengen zoals knoflook, citroenkruid, etc. Engerlingen zijn niet zo gek op die geuren en lopen ervan weg. Plant ook veel verschillende heesters, hagen, bloemen en bomen in je tuin.
Na het toepassen van aaltjes gaan de eerste emelten na 3 tot 5 dagen dood. Zodra aaltjes een emelt gedood hebben gaan ze opzoek naar een nieuw slachtoffer. Dit proces gaat ongeveer 6 weken door.
Hoe lang zijn de aaltjes houdbaar na ontvangst? Wij adviseren om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst uit te zetten, gezien aaltjes geleidelijk hun effectiviteit verliezen. Wil je ze toch langer bewaren, dan kun je Steinernema carpocapsae en Steinernema feltiae nog 7 dagen bewaren in de koelkast (4-12 graden).
Maak de bodem dus goed nat voordat je ze toepast en houd de bodem ook nadien vochtig! Pas ze toe op een bewolkte dag of bij valavond. Combineer geen kunstmeststof met aaltjes want hierdoor zullen de aaltjes sterven. Voor een goede dosering en verspreiding kan je de Aquanemix van Birchmeier gebruiken.
Omdat veel engerlingen meerdere jaren leven, moeten ze elk jaar worden bestreden, zodat de jonge engerlingen worden aangepakt voordat deze groot kunnen worden. Bij een hardnekkige plaag kunnen het beste 2 of 3 keer per jaar aaltjes worden ingezet, met steeds een maandje ertussen.
Aaltjes leven van rottend organisch materiaal en ze eten parasieten op die aanwezig zijn op planten. Zo worden aaltjes onder andere gebruikt voor het bestrijden van engerlingen, rupsen, larven van de taxuskever en de emelten.
Zorg ervoor dat de potgrond na bestrijding licht vochtig blijft, zodat de aaltjes goed hun werk blijven doen. [Na twee weken moet de plaag minder zijn geworden.] De aaltjes hebben hun werk gedaan. Als alle larven zijn bestreden, sterven na verloop van tijd de aaltjes omdat er geen voeding meer is.
De aaltjes kunnen in een waterfilm op stengels en bladeren omhoog zwemmen. Ze kunnen zelfs van de ene naar de andere plant bewegen als de bladeren elkaar raken. Ook met opspattend water kunnen planten worden besmet.