Duizenden Zweden hebben microchips geïmplanteerd in hun lichaam, zodat ze geen toegangspasjes, ID-kaarten en OV-kaarten meer nodig hebben. De afgelopen drie jaar hebben ongeveer drieduizend mensen in Zweden een microchip ter grootte van een rijstkorrel laten aanbrengen onder hun huid, meldt persbureau AFP.
Het kan allemaal met biohacking. Deze techniek is dichterbij dan de meesten denken: je kan nu al een micro-chip in je hand laten zetten. Biohacking is het gebruik maken van hulpmiddelen om lichaamsfuncties te verbeteren.
Ja dit kan echt, maar waarom zou je dit willen doen ? Hoe en waar je zoiets in theorie zou kunnen doen hangt natuurlijk volledig af van de toepassing waarvoor een chip wordt gebruikt.
Door een dergelijke chip, gekoppeld aan een database met de medische gegevens van de patiënt te implanteren, kunnen ziekenhuizen en hulpverleners direct toegang verkrijgen tot de medische geschiedenis van een ziek of gewond iemand, wat kan bijdragen aan de overlevingskansen van deze persoon.
Kenmerken chip
De chip is zo groot als een rijstkorrel: twee millimeter in diameter en 12 millimeter lang.
De chip (of transponder) is een klein buisje van ongeveer 14 millimeter groot. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica bestaande uit een spoel en een microchip, die het unieke registratienummer bevat.
Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onderhuids aangebracht, tussen de schouderbladen. Je kat voelt dat als een klein prikje, maar als de chip eenmaal zit, voelt hij er niets meer van.
Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen. Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO. U mag niet uw eigen hond chippen.
Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel die door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, meestal in de nek. Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier en te vergelijken met andere injecties.
Een chip is een heel klein stukje silicium (halfgeleidend materiaal) waarop een grote hoeveelheid microscopisch kleine elektronische schakelingen zitten. Er zijn verschillende soorten chips, zoals processorchips en geheugenchips. Chips verwerken gegevens aan de hand van instructies.
Microchip – zonder contact = microchip – zonder contact Geïntegreerde schakeling (microchip) voor de opslag en verwerking van gegevens, die bijvoorbeeld in paspoorten, identiteitskaarten en biometrische verblijfsvergunningen is geïntegreerd.
Via satellieten (GPS) bepaalt het GPS horloge de locatie van het kind. Deze gegevens worden vervolgens via de simkaart in het GPS horloge verstuurt via het mobiele netwerk (GPRS) naar een beveiligde online software van waarop u als ouder de locatie kunt bekijken.
Onderzoekers hebben de kleinste chip ooit gecreëerd, die geschikt is om metingen te verrichten in het menselijk lichaam. Met het blote oog is het ding niet te zien. De chip is 0,1 mm³ groot.
De kosten van het chippen liggen tussen de €25 en €55,-. Dit is inclusief de chip en het plaatsen van de chip.
U kunt een UBN aanvragen of wijzigen op mijn.rvo.nl. Het UBN registreert u in het Identificatie en Registratiesysteem voor dieren (I&R). Een UBN voor pluimvee vraagt u aan via Avined. Vraag het UBN aan voordat u de dieren gaat houden.
Verplaatst een chip zich na inbrengen? Neen, niet echt. Een chip kan zich hooguit enkele centimeters verplaatsen. Naar beneden zakken kan niet meer gebeuren sinds de chips worden gecoat met een stroef laagje.
Met een gps-tracker kunnen vermiste honden en katten gevonden worden. De meeste trackers worden bevestigd aan de halsband van de kat of hond. Met behulp van een app is het huisdier live te volgen. Daarnaast is de looproute te bekijken en kan de eigenaar meldingen ontvangen bij beweging van het dier.
Het inbrengen van de chip is niet al te pijnlijk en te vergelijken met een reguliere vaccinatie van uw kat. Wilt u liever niet dat uw kat iets voelt? Dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie gedaan worden. Op dat moment is uw huisdier al verdoofd en voelt het niets.
Voor katten die in Nederland zijn geboren geldt géén verplichting om het dier te chippen, een paspoort te geven en te registreren. Het is wel aan te raden. Een vermiste kat die is gechipt én geregistreerd bij een daarvoor aangewezen portaal is dan makkelijker te verenigen met zijn of haar baasje.
Voor katten moet je op https://online.catid.be “openbaar” aanvinken om alles zichtbaar te maken. De chip is wel al gelinkt aan je rijksregisternummer. Voor honden moet je via www.dogid.be de chip koppelen aan je rijksregisternummer. Enkel op die manier zijn jouw telefoonnummer en naam zichtbaar voor anderen.
Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zijn voorzien van een chip. Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over de chip in reisdocumenten en over de gegevens die deze bevat.
Hoe dan ook zijn fabrieken nu hun capaciteit drastisch aan het ophogen. Het zal echter enige tijd kosten voor het effect daarvan zichtbaar is. Het maken van een chip kan namelijk wel een half jaar duren.