Defensie levert een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen, Roemenië en andere NAVO-landen. Deze NAVO-aanwezigheid dient als geruststellende maatregel voor de bondgenoten om buurland Rusland af te schrikken. Nederland levert 390 militairen voor de multinationale battlegroups.
Het Nederlandse leger werkt op verschillende manieren samen met legers van andere landen. Zo is Nederland lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De NAVO-landen werken ook samen met 28 Midden- en Oost-Europese niet-NAVO-landen.
Taak militairen tijdens missies
De Nederlandse militairen helpen tijdens missies verder mee met het wederopbouwen en ontwikkelen van landen. Of bij het brengen van rust in gebieden met spanningen of strijd. Nederland voert zelf geen actieve oorlog, maar heeft een 'vredesleger'.
Nederland werkt militair nauw samen met andere Europese en met de NAVO-landen. Samen bewaken deze landen de internationale veiligheid. In Nederland houden de Rijksoverheid en veiligheidsdiensten dag en nacht in de gaten of er geen dreigingen zijn.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
Het Verenigd Koninkrijk is momenteel de beste van de Europese klas volgens 'Global Firepower', een website die aan de hand van publieke data elk jaar een ranglijst maakt van landen en hun militaire sterkte.
Nog 42 F-16's over
De Nederlandse F-16's worden overtollig omdat ze momenteel vervangen worden door F-35's. De Koninklijke Luchtmacht heeft nog 42 F-16's waarvan er 24 operationeel zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.
#1 Verenigde Staten
Het Amerikaanse leger is een van de meest invloedrijke militaire machten ter wereld. Het leger bestaat uit meer dan 1,3 miljoen actieve militairen en ongeveer 800.000 reservisten en heeft een jaarlijks militair budget van meer dan 700 miljard dollar.
Op 3 januari 2011 werd de laatste lichting dienstplichtigen opgeroepen. De Duitse krijgsmacht bestaat sindsdien uit enerzijds beroepsmilitairen en anderzijds vrijwilligers.
Deelname Nederland aan missies
Op dit moment gaat het om staffunctionarissen. In 2023 volgen een beveiligingseenheid van mariniers en een inlichtingenteam. Nederland heeft sinds 2014 een bijdrage geleverd aan de strijd tegen ISIS. ISIS werd in het voorjaar van 2019 territoriaal verslagen.
Zo had defensie ooit ongeveer 200 jachtvliegtuigen, nu zijn dat er 63. Van de pakweg 900 tanks hebben we er nog 18 over. En zelfs die zijn officieel niet van ons, we leasen ze van Duitsland. NOS Het aantal jachtvliegtuigen, militairen en tanks nu (rood) en in de koude oorlog (wit+rood).
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog. Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie.
Van de 360.000 manschappen die Oekraïne zijn binnengedrongen, inclusief contract- en dienstplichtig personeel, heeft Rusland er 315.000 verloren op het slagveld.
Officieel is iedereen tussen de 17 en 45 dienstplichtig, maar niemand wordt opgeroepen. Defensie is daartoe ook niet in staat: kazernes en trainers zijn bijvoorbeeld niet meer voorhanden. Men kan zich wel vrijwillig aanmelden als reservist. Zij worden opgeroepen bij bijvoorbeeld rampen.
Een F-16 piloot, ook wel jachtvlieger, is in dienst bij de luchtmacht. Een F-16 piloot verdient een salaris tussen de € 2.600 en € 3.500 bruto per maand. Dit salaris is onder andere afhankelijk van de ervaring en leeftijd van de piloot.
Met een Mach 3.3 (2.532 mijl per uur) is Lockheed SR-71 Blackbird momenteel de snelste jet ter wereld. Om de Blackbird te verslaan, ontwikkelt Hermeus Chimera-motoraangedreven Quarterhorse-vliegtuigen die waarschijnlijk zullen vliegen met Mach 4 (3.069 mph).
Voor 2018 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse kost van de F-16 luchtgevechtscapaciteit 222 miljoen euro. Uitgedrukt in kost per vlieguur is dit voor 2020 gelijkwaardig aan een kostprijs per vlieguur F-16 van 20.111 euro.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
Er is in de basis best vertrouwen in het Nederlandse leger (57 procent). Dat vertrouwen zit vooral in de mensen. Die zijn hoogopgeleid en kundig, zeggen deelnemers. Maar slechts een kwart (27 procent) beoordeelt de huidige staat van onze krijgsmacht als goed.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.