Hoewel Brinta veel voedingsvezels bevat die de darmwerking bevorderen, kun je brinta al gauw verkeerd klaarmaken voor je hond. Denk aan de verkeerde hoeveelheid of verhouding, of het gebruik van melk i.p.v. water. Melk is absoluut niet goed voor volwassen honden en doet meer kwaad dan goed.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
Als je hond een lekkende darm heeft, is probiotica echt een aanrader. Maar als hij geen klachten heeft, heeft hij dan ook probiotica nodig? Wanneer je hond een eenzijdig dieet heeft, zonder uitgebalanceerde voeding, dan kan probiotica een goede aanvulling zijn om de darmflora gezond te houden.
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Hondenvoer & darmproblemen: dit is een goede keuze
In dat geval geef je je hond supplementen, zoals oliën, vetten of speciale bites. Zo ondersteunt schapenvet de voedselinname, helpt zalmolie bij de spijsvertering en draagt hennepzaadolie bij aan een gezonde darmflora.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Je kunt diarree het beste wegvegen met keukenpapier of oude handdoeken, die je daarna weg kan gooien. Gebruik schoonmaakmiddel. Je moet de plek desinfecteren en verzekeren dat je hond niet denkt dat hij een nieuw toilet heeft. Gebruik eerst een reinigingsmiddel dat veilig is voor je vloer.
Zolang je de kip goed kookt en samen met de rijst naturel is dan is het geen enkel probleem om je hond in beperkte portie rijst met kip te voeren. Zorg er wel voor dat je de kip niet bakt, maar kookt dit in verband met olie of boter wat erg vet kan zijn. Hierdoor kan je hond last krijgen van zijn maag en darmen.
Bananen bevatten veel koolhydraten in de vorm van zetmeel, iets waarvan je hond bij grote hoeveelheden snel zwaarder kan worden. Geef dus nooit te veel, maar gebruik een stukje banaan bijvoorbeeld als traktatie of als beloning bij goed gedrag in plaats van een koekje.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Rijst is een voedingsstof die behoort tot de granen. Rijst is op zich niet slecht voor een hond maar evenals de overige granen moet deze wel ontsloten zijn. Bovendien is witte rijst een snelle koolhydraat die er dus voor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel van de hond in een piek omhoog gaat.
Zilvervliesrijst is vezelrijk, dus gezonder dan witte rijst. Maar die keuze mag je zelf maken! Als ik een rijstmaaltijd maak voor ons zelf, kook ik altijd een kilootje extra mee voor de doggie's. En dan naar keus wat groente's erbij, boontjes, broccoli etc etc.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.