De lading van personenauto's mag niet meer dan 20 cm buiten elke zijkant van de auto uitsteken tot een maximumbreedte van 2,55 meter. Voor aanhangwagens (en vrachtauto's) geldt dat de breedte van het voertuig incl. de lading niet breder mag zijn dan voor het vervoer noodzakelijk is, met een maximum van 3,00 meter.
Breedte personenauto's: 2.55 meter op verharde en 2.20 meter op onverharde wegen. Breedte aanhangwagens: 2.55 meter, met uitzondering van geconditioneerde voertuigen ( koelwagens), welke 2.60 meter breed mogen zijn.
Breedte en hoogte
In Nederland is een breedte van 2,60 meter toegestaan als de aanhangwagen of oplegger voor 1 februari 1999 in gebruik is genomen en de toegestane maximummassa meer bedraagt dan 10 ton. Aanhangwagens met een toegestane maximummassa van niet meer dan 750 kg mogen niet breder zijn dan 2,55 meter.
De breedte van voertuigen is maximaal 255 centimeter op verharde wegen. Op onverharde wegen mag de breedte maximaal 220 centimeter zijn. Er is echter een uitzondering voor gekoelde voertuigen, deze mogen een maximale breedte hebben van 260 centimeter. Dit zijn de maximale afmetingen voor het voertuig zelf.
Regels voor een auto met ondeelbare uitstekende lading
Aan de beide zijkanten mag de lading 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag het tot 1 meter uitsteken zonder markeringsbord. Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van je auto uitsteken en niet meer dan 5 meter.
De lading van personenauto's mag niet meer dan 20 cm buiten elke zijkant van de auto uitsteken tot een maximumbreedte van 2,55 meter. Voor aanhangwagens (en vrachtauto's) geldt dat de breedte van het voertuig incl. de lading niet breder mag zijn dan voor het vervoer noodzakelijk is, met een maximum van 3,00 meter.
Lange (deelbare) lading
Aan de achterzijde mag lading niet meer dan 1 meter uitsteken, maar nooit meer dan 5 meter achter het hart van de achterste as. Verder mag lading niet meer dan 60 cm achter de bumper uitsteken, als de afstand tussen het wegdek en de lading meer bedraagt dan 55 cm.
De wettelijke maximale breedte van een landbouwvoertuig (exclusief de spiegels) bedraagt 3 meter. Met ontheffing van de wegbeheerder mogen landbouwvoertuigen maximaal 3,50 meter breed zijn.
Slepen van een motorvoertuig
Het motorvoertuig dat wordt gesleept wordt volgens de wet beschouwd als een aanhanger. Het is dan ook verboden een weg in te rijden met een geslotenverklaring voor motorvoertuigen met aanhangwagens (bord C10). Een rode vlag aan de sleepkabel of sleepstang is niet nodig.
Veel middenklasse auto's zijn vandaag de dag zelfs breder dan 2 meter, terwijl de parkeervakken sinds de jaren 70 geen centimeter zijn gegroeid. De afmeting blijft gereguleerd op 2,30 breed en 5 meter lang en daar wil de club verandering in zien.
De breedte van een vrachtauto en daaraan gekoppelde aanhangwagen of een trekker met oplegger mag, met inbegrip van ondeelbare lading, niet meer zijn dan 3 meter.
Een ongeremde aanhanger hoeft niet gekeurd te worden door het RDW. Je hebt dus ook geen kenteken nodig. Een ongeremde aanhanger die niet zwaarder is dan 750 kg dan mag je de aanhanger trekken met rijbewijs B.
De verkeerswetgeving noemt als 'ondeelbare lading': lading die ten behoeve van het vervoer niet zonder overmatige kosten of risico van schade, in twee of meer ladingen kan worden gesplitst. Ondeelbare lading mag meestal meer uitsteken dan andere lading.
149a, 2e lid van de Wegenverkeerswet en het Besluit ontheffingverlening exceptioneel vervoer. De wettelijk toegestane afmetingen voor het vervoer van ondeelbare lading (hiervoor is dus geen ontheffing nodig) zijn: lengte ≤ 22 m. breedte ≤ 3 m.
Lengte en breedte transport
In Nederland mag er volgens de wet met een breedte getransporteerd worden van 2,75m. Daarbuiten spreken we van breedte transport. Daarvoor is een speciale ontheffing nodig. Ook bestaat er een vergunning waarmee doorlopend tot 3,5m getransporteerd mag worden.
transporten waarbij goederen worden vervoerd die zich kenmerken door lengte, breedte, hoogte en gewicht. In Nederland mag het transport max. 2.50 / 2.75 mtr. breed zijn.
De maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig is 3500 kg en het voertuig is geschikt voor het vervoer van maximaal 8 passagiers, de chauffeur niet meegerekend. Een aangepast rijbewijs B is nodig als uw aanhangwagen meer dan 750 kg weegt en de maximaal toegelaten massa (MTM) van uw voertuig meer is dan 3500 kg.
Na 1989. Met je rijbewijs B van na 1 januari 1989 mag je een aanhanger slepen waarvan de maximaal toegelaten massa (MTM) niet meer bedraagt dan 750 kilogram.
Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden? U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, ...
“Landbouwvoertuigen en -werktuigen mogen wettelijk maximaal drie meter breed zijn. Daarboven is een breedteontheffing mogelijk tot 3,50 meter. Deze ontheffing kan voor de meeste gemeenten en waterschappen worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Werkbreedte 120cm, werkdiepte tot 40cm. Deze zetten wij in voor het mengen van grond met zand of mest.
Onder landbouwvoertuigen vallen zowel land- en bosbouwtrekkers (tractoren) als zelfrijdend werkmaterieel dat wordt gebruikt voor de landbouw, de bouw, de grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud. Tractoren worden vooral op het platteland gebruikt, maar ook in een stedelijke omgeving.
Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken.
De lading mag aan de achterzijde niet meer dan de helft van de lengte van het voertuig uitsteken, met een maximum van vijf meter vanaf het hart van de achteras. Steekt de lading aan de achterzijde meer dan één meter uit, dan moet deze worden voorzien van een markeringsbord.
Uitstekende lading auto
Deelbare lading mag NIET aan de voorkant van de auto uitsteken, ondeelbare lading mag niet meer dan 1 m aan de voorkant uitsteken. Voor zowel deelbare- als ondeelbare lading geldt dat deze niet meer dan 20 cm aan de zijkanten van een auto mag uitsteken.