Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor. Het is belangrijk dat de boor niet splinternieuw is, de scherpe snijhoek kan ervoor zorgen dat de boor 'hapt' in de plaat, waardoor de plaat uitscheurt.
Als u de plaat buiten gaat ophangen is het extra belangrijk om het boorgat groter te maken dan de schroef. Plexiglas gaat namelijk werken bij temperatuurwisselingen. Het materiaal kan uitzetten en krimpen. Als de schroef precies past, en de plaat uitzet, dan is de kans groot dat plaat scheurt rond de boorgaten.
Acrifix 192 is een 1-componentenlijm voor het stomp- of verstek verlijmen van plexiglas (acrylaat) plaatmateriaal. Daarnaast zijn kleine oneffenheden of zaagsneden in de plaat ook op te vullen met Acrifix. De lijm is volledig kleurloos en zal na verlijming helder uitharden.
Wij adviseren hardmetalen tanden. Voor veruit de meeste kunststof materialen geldt dat een gatzaag met hardmetalen tanden de beste keuze is. Wij adviseren hier om niet te kiezen voor bimetaal gatzagen. Het aantal gaten dat je hier mee kan maken staat namelijk in geen verhouding tot de Multi Purpose.
Je kunt snijden met een goed hobbymes (Stanleymes) of een glassnijder. Daarnaast is het natuurlijk handig om een goede watervaste fineliner te gebruiken. Hoe dunner de aftekenlijn, des te nauwkeuriger kun je snijden. Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt.
Plexiglas (acrylaat) zagen vraagt om een goede voorbereiding en gedegen gereedschap. Je kunt het bijvoorbeeld met een cirkelzaag zagen. Ook is een decoupeerzaag bij gegoten Plexiglas optioneel.
Het zagen van plexiglas met een decoupeerzaag is alleen geschikt voor gegoten plexiglas, geëxtrudeerd plexiglas heeft een groot scheur- en breukrisico als je het met een decoupeerzaag gaat zagen. Gebruik een fijnvertand zaagblad, bijvoorbeeld voor metaal, bij voorkeur non-ferro metalen.
Als je PVC gaat boren, kun je het beste een metaalboor gebruiken. Dit geldt in principe voor alle soorten kunststof. Gebruik een standaard rolgewalste of HSS geslepen metaalboor. Let erop dat de tophoek tussen de 60 en de 90 graden ligt.
Ondanks dat zelf kunststof kozijnen repareren in veel gevallen afgeraden wordt, kunt u bijvoorbeeld kleine krasjes wel zelf behandelen. Op de markt kunt u verschillende soorten kits kopen om kunststof kozijnen te repareren. Zo zijn er slijp- en polijstsets voor krasjes en lichte schaafkrassen.
Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor. Het is belangrijk dat de boor niet splinternieuw is, de scherpe snijhoek kan ervoor zorgen dat de boor 'hapt' in de plaat, waardoor de plaat uitscheurt.
Plexiglas buigen met warmte
Professionals buigen plexiglas vaak met behulp van een gloeidraad of buigmal met weerstandsdraad. De plexiglas plaat wordt boven een lange, dunne gloeidraad gelegd met de buiglijn precies boven de draad. Als het materiaal 160 graden Celsius is, is het zacht en laat het zich goed buigen.
Plexiglas moet gelijmd worden met een speciale plexiglaslijm zoals Acrifix acrylaatlijm. Acrifix heeft, anders dan bij andere lijmen, geen kleefkracht maar zorgt ervoor dat de contactoppervlakken week worden en samensmelten. Daarom lijkt het verlijmen van plexiglas eigenlijk meer op lassen, dan op regulier lijmen.
Voor het boren in glas heb je een speciale glasboor nodig met een hardmetalen snijplaat. Om te boren met een zo klein mogelijke kans op breuk, leg je rondom de boorplaats een dammetje van stopverf of kit. Binnen in het dammetje giet je vaseline of terpentine, waarmee de boor zowel wordt gekoeld als gesmeerd.
Plexiglas® op maat kopen
Bij Plexideal kun je Plexiglas® platen in zowel helder als in verschillende kleuren bestellen. Uiteraard heb je ook keuze uit diverse diktes. Mochten er meerdere bewerkingen in het materiaal nodig zijn, dan kunnen wij Plexiglas® ook voor je frezen, buigen of lasersnijden.
Polycarbonaat platen kun je zowel met een cirkelzaag als decoupeerzaag zagen. Een cirkelzaag is het aangewezen gereedschap als je grotere lengtes polycarbonaat wilt zagen. Door de materiaaleigenschappen zal polycarbonaat niet scheuren of rondom de zaagsnede afbrokkelen.
Voor een gemiddeld rijtjeshuis betaal je tussen de 3.000 en 5.000 euro. De uitstraling van de kozijnen knapt van een lik verf flink op, maar ook schilderwerk heeft z'n nadelen. Kunststof en aluminium laten zich moeilijk overschilderen, waardoor het niet altijd lukt optimale dekking te verkrijgen.
Scheurtje, deuk, gat of kras in de kunststof kozijnen
Meestal zijn deze vormen van beschadiging gemakkelijk te verhelpen met kunsthars of pvc-was in de kleur van het kozijn. Door het kozijn vervolgens in zijn geheel in de juiste kleur af te lakken ziet het kozijn er gauw weer uit zoals tevoren.
De folie die RENOLIT ontwikkeld heeft, is erg sterk. Aangebracht als toplaag op kunststof kozijnen, beschermt het tegen weersinvloeden en vuil gedurende de gehele levensduur van de kunststof kozijnen. Het is een hele stevige Uv-bestendige en vuilafstotende folie.
Verder zijn kunststof kozijnen voorzien van staalversteviging in een afgesloten luchtdichte kamer. Bij het doorboren van deze kamer kan er na een tijd roestvorming ontstaan, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van een kunststof kozijn. Wij raden het daarom af om te boren in kunststof kozijnen.
Boor je schuin, dan kan het hout gaan splinteren en dat zou zonde zijn. Een speedboor wordt vooral gebruikt om doorvoergaten voor leidingen of kabels te maken.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Plexiglas zagen met decoupeerzaag
In tegenstelling tot een cirkelzaag, is een decoupeerzaag uitsluitend geschikt voor het zagen van gegoten plexiglas platen. Gebruik hiervoor een zaagblad met zeer fijne vertanding, zoals een zaagblad voor non-ferro metalen.
Als het een dunne laag plastic betreft, is het mogelijk om het materiaal met een scherp stanleymes te snijden. Als het materiaal wat dikker is, is het vaak een betere keuze om het harde plastic te zagen. Voorwaarde is wel dat hiervoor een zaag met fijne tanden gebruikt wordt om nauwkeurig te werk te kunnen gaan.
De plexiglas platen zijn gemakkelijk te bewerken. Courante verwerkingen zoals zagen, frezen, boren, snijden, polijsten, lassen, warm buigen en verlijmen vormen geen enkel probleem. Het plexiglas is ook gemakkelijk te thermovormen.
Plexiglas snijden
Bijvoorbeeld met een stanleymes, knip- of slagschaar. Acrylaat-/Plexiglas plaat kan wel op maat worden gezaagd. Meer informatie over het zagen van Plexiglas vindt u onder Plexiglas zagen.