De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat. De zuurstok is ook snoepgoed en kan beschouwd worden als een groot zuurtje.
Het waren gewoon stokjes gesmolten suiker: mierzoet dus! Om dit af te breken gingen er heel wat citroenen en sinaasappels doorheen; alles om dat zoete snoep zuur te maken. Ook voegden ze wijnsteenzuur toe aan het recept; that'll do the job. Een zuurstok noemen we een zuurstok omdat ie ooit gewoon kneiter zuur was.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Het woord zuurstok staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
zuurstok {de}
candy cane {znw.}
Als het sap niet goed genoeg was, werd het vervangen door wijnsteenzuur. Wijnsteenzuur en sap van citroenen en sinaasappels zijn allebei zuur van smaak. Vroeger smaakte een zuurstok dus echt zuur!
In 1931 liet hij de naam van de lekkernij vastleggen: lollipop, naar een beroemd renpaard met de naam Lolly Pop. Volgens een andere versie is het woord lollipop een samenstelling van het oude Noord-Engelse woord lolly ('zwaar') en het woord pop ('slaan').
Van alle soorten snoep is drop in Nederland het populairst. Meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's drop over de toonbank: in 2011 voor zo'n 168 miljoen!
Enric Bernat, uitvinder van Chupa Chups, dacht bij zichzelf: wat heeft de wereld nodig? De wereld heeft een product nodig waarbij je „een snoepje kunt eten met een vork”. En met dat idee heeft hij de allereerste lolly ontwikkeld.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Zure matten
Volgens tandartsen zijn dit echt de grootste boosdoeners qua gaatjes, aangezien ze zowel zuur als plakkerig zijn. Het zuur kan het glazuur verzwakken of zelfs afbreken, waardoor je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.
Zuurtjes bestaan voor het grootste gedeelte uit suiker. Daarbij gaat water en glucose (dat is een soort druivensuiker, je lichaam zet deze stom om in koolhydraten). Alle ingrediënten worden bij elkaar in een grote 'pan' door elkaar geroerd. Dan gaat de pan op het vuur en wordt het goedje gekookt.
Hoe worden candy canes gemaakt? In het jaar 1919 startte een groep zakenmannen, onder leiding van Bob McCormack, een snoepbedrijf in Georgia. De candy cane was één van de eerste producten die het bedrijf op de markt bracht.
Hoe worden ze gemaakt
Eerst wordt het water met suiker en glucosestroop in een pan gedaan. Dat wordt op het vuur gezet en verhit tot zo'n 130 graden. Na ongeveer 10 minuten wordt een deel uitgegoten op de koeltafel, dan worden en kleurstoffen bij gedaan.
Een zuurstok is een vorm van snoepgoed. Het is een zoetzuur staafje waarvan afgebeten kan worden. De traditionele stok is wit van binnen en roze van buiten, het spreekwoordelijke zuurstokroze. Verder kan een zuurstok voorzien zijn van alle kleuren van de regenboog.
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Duimdrop, zoethout, nougat, zwart witjes enz. Allemaal Oud Hollands snoepgoed van vroeger. Vroeger gingen we nog even langs dat winkeltje om snoepjes te halen voor een paar centen.
Waar komt de welbekende kerst zuurstok vandaan? Ongeveer 100 jaar geleden is de zuurstok uitgevonden bij suikerfabrieken. Zij fabriceerde de zuurstok met het koken van suiker en het toevoegen van aroma's. Ze zuurstokken worden zuur gemaakt met sappen van citrusvruchten als citroen of sinaasappelsap.
Natuurlijk snoep je wel bewust: een drop kogel van Napoleon staat voor 25 calorieën. Suikervrij snoep levert aanzienlijk minder calorieën op dan snoep met toegevoegde suikers. Dit betekent niet dat je ongelimiteerd suikervrij kunt snoepen.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.