Draag schoenen met grip, zodat ze niet van natte pedalen schieten. Je kan waterdichte schoenen dragen (zelfs rubber laarzen, als je er dan voor zorgt dat er geen water langs boven naar binnen kan), of overschoenen: een soort waterdichte sokken voor over je schoenen, opnieuw te verkrijgen in betere sportwinkels.
De zorg voor je fiets na natte ritten
Water is de natuurlijke vijand van elke fiets – het sijpelt in alle kieren, spoelt het vet uit de lagers en versnelt de corrosie van metalen onderdelen. Daarom is het vooral belangrijk om goed voor je fiets te zorgen als je regelmatig door de regen fietst.
Regen houdt de echte wielrenner niet tegen om een rondje te gaan fietsen. Toch zal je merken dat wielrennen in de regen een andere techniek vergt dan rijden op een droog wegdek. Met name in de bochten zal je rekening moeten houden met het gladdere wegdek.
Ze beschermen de fiets tegen vuil.
Als je ooit zonder spatborden op pad bent gegaan in de regen of op een natte weg vol plassen, weet je hoe vies je fiets uiteindelijk wordt.
Zodra het kwik boven de 30 graden stijgt, zitten mensen liever in de schaduw dan op de fiets in de volle zon. Mocht je toch graag willen fietsen met warm weer, kies er dan voor om 's ochtends of juist later op de avond de fiets te pakken. De temperatuur is dan enigszins gezakt en je fiets ook niet meer in de volle zon.
Volgens de wet
Er is in Nederland geen specifieke wet die voorschrijft dat je niet met een paraplu op de fiets mag. Het mag dus. Maar: in artikel 5 van de Wegenverkeerswet staat wel dat het verboden is om je zo te gedragen dat je een gevaar vormt voor andere weggebruikers.
Mountainbiken is heerlijk, mountainbiken in de regen is legendarisch. Moddervlekken in het gezicht, rijden door diepe waterplassen. Dat is toch pure fun? Deze MTB-routes wil je doen als het buiten pijpenstelen giet.
Gelukkig zijn alle elektrische fietsen waterdicht en is fietsen in de regen normaliter geen probleem. Ook elektronische e-bike onderdelen zoals displays en fietsaccu's moeten prima tegen wat regendruppels kunnen. Regent het intens hard? Dan is het beter om met uw elektrische fiets een droog plekje op te zoeken.
Je kunt namelijk met de juiste kleding best prima fietsen in de winter als het koud is, met goede LED fietsverlichting, overschoenen, lange warme fietsbroek en de beste helmmuts en fijne warme winter handschoenen. Liever ga je fietsen in de zomer maar zo is de kou goed te doorstaan.
Je kunt hem met koordjes vastmaken aan je stuur. Dat gaat erg makkelijk, ook over de handrem heen. Het blijft goed zitten en dan valt alle regen op de poncho, terwijl jij er lekker droog onder zit. Ook je handen en armen zitten er onder.
De handbanden bevinden zich aan de voorkant binnenkant van de regencape. Je gooit de voorkant van de regencape over het stuur en houd deze vast door de handbanden. Dit zorgt ervoor dat je bovenbenen ook droog blijven onder de regen poncho en voorkomt tevens opwaaien. Nooit meer overvallen door een regenbui op de fiets.
Koop jouw regenponcho bij Blokker!
Blokker heeft poncho's beschikbaar voor jong en oud. Kies bij ons uit varianten met zakken, een trekkoord, een leuke print of zelfs inclusief een rugzakuitbouw. Voor elke situatie heeft Blokker wel een geschikte poncho beschikbaar!
Houd je handen warm
Zorg voor goede fietshandschoenen. Een goede fietshandschoen is water- en winddicht, ademend en heeft reflecterende kenmerken voor extra zichtbaarheid. Er bestaan zelfs verwarmde handschoenen! Handschoenen mogen niet knellen, want dat remt de doorbloeding en zorgt juist weer voor koude handen.
Is het verstandig om te fietsen in de hitte bij temperaturen boven de dertig graden? TestKees zegt: JA, mits. Het goede nieuws is dat fietsen in de hitte verrassend goed gaat. Bij 20 kilometer per uur is de rijwind al windkracht 4, een natuurlijk ventilatoreffect waardoor het zweet snel verdampt.
Tip 1: Vermijd kou met een warme koerspet, sjaal of muts
Vocht en wind zorgen ervoor dat je hoofd snel afkoelt. Daarom is het verstandig om met een sjaal en/of hoofddeksel te fiesen. Met een goede koerspet, sjaal of helmmuts houd je je hoofd en nek niet alleen warm, maar ook nog eens droog.
Spatborden zijn voor zondagsrijders, beginners die niet beter weten en voor pannenkoeken. Met spatborden op je mountainbike laat je zien dat je de sport niet serieus neemt. Sommigen lijken zich van geen kwaad bewust. Anderen zijn gewoon eigenwijs of wíllen het niet weten.
Spatborden voorkomen niet alleen dat je nat en vies wordt, ze zorgen er bovendien voor dat opspattend water niet op de balhoofd- en trapas-lagers terecht komt. Daardoor zijn deze minder snel aan vervanging toe. Genoeg reden dus om een stel spatborden aan te schaffen.
Het spatbord moet aan weerszijden een paar millimeter breder zijn dan de band. Een spatbord met een breedte van 45 mm is geschikt voor banden tot 38 mm breedte. Het spatbord moet overal op gelijke afstand van de band gemonteerd worden op ongeveer 15 mm.
Bij Decathlon hebben we kinder regenpakken en regenpakken voor dames en heren. Onze regenpakken voor kinderen en volwassenen houden je droog tijdens o.a. fietsen en wandelen. Met de beste regenpakken van Decathlon zorg je ervoor dat je altijd droog op je bestemming aankomt.
Het is aan te raden om onder je fietsjack goede thermokleding te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen een thermoshirt met korte of lange mouw. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Laagjes mogen niet ontbreken tijdens de winter.
De oorzaken
De belangrijkste factor is de hogere luchtweerstand, die veroorzaakt wordt door de hogere luchtdichtheid in de winter. Bij lagere temperatuur hebben de luchtmoleculen een lagere gemiddelde snelheid en botsen dus minder hard tegen hun omgeving.